Suuri leffapäivä kutsuu koko kansan elokuviin

0
Bio Jukolassa on teemapäivänä viisi elokuvanäytöstä.

Suomessa toimivat elokuvateatterit, Bio Jukola mukaan lukien, ja elokuvien levittäjät järjestävät ensimmäistä kertaa yhteistyössä elokuvia ja elokuvissa käyntiä juhlistavan teemapäivän. Suurta Leffapäivää vietetään tulevana lauantaina 22.4. elokuvateattereissa kautta maan. Teemapäivän kunniaksi on alennettu tuntuvasti hintoja ja teatterista riippuen järjestetty joitakin yllätyksiäkin.
Suuren leffapäivän elokuvatarjontaan pääsee tutustumaan sivustolla nytleffaan.fi, josta löytyvät kaikki Suomen elokuvateatterit ja elokuvat.
– Elokuvat on tehty katsottavaksi isolta kankaalta ja ne ovat parhaimmillaan elokuvateattereissa. Halusimme tällä päivällä juhlistaa elokuvissa käyntiä, kiittää aktiivisia katsojiamme sekä tarjota uusille katsojille mahdollisuuden tutustua elokuvissakäyntiin poikkeukselliseen hintaan. Tavoitteena on tehdä Suuresta leffapäivästä koko kansan yhteinen tapahtuma, sanoo Suomen elokuvateatteriliiton, SEOL ry:n puheenjohtaja Aku Jaakkola.
Vastaavaa teemapäivää on järjestetty ennen muissa Pohjoismaissa. Kampanjan järjestää elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestö Suomen Filmikamari, jonka jäseniä ovat SEOL sekä Suomen elokuvatoimistojen liitto ry (SEL). Järjestöt edustavat kattavasti suomalaisia elokuvateattereita sekä Suomessa toimivia elokuvien maahantuojia ja levittäjiä.
Somerolla esitetään teemapäivänä Risto Räppääjä ja villi kone, The Super Mario Bros. Movie, Rakkaani merikapteeni, Sisu ja Evil Dead Rise.
Yleisesti ottaen pienillä paikkakunnilla kiinnostavat Bio Jukolan elokuvayrittäjä Vesa Aaltosen mukaan eniten kotimaiset elokuvat.
Koronavuosien jälkeen on myös saatu hyviä ensi-iltoja teattereihin ja sitä myöten katsojamäärät kasvuun.
– Bio Jukolassa kävi viime vuonna katsoja aika lailla samaan tahtiin kuin 2019. Eli melkein tuplasti enemmän kuin koronavuonna 2021, kertoo Aaltonen.
Aaltosen yritys Kinoset pyörittää elokuvia neljällä paikkakunnalla, joita ovat Someron lisäksi Loimaa, Sastamala ja Huittinen.
– Paikkakuntakohtaiset ja alueelliset erot ovat suuria. Vaikka on sama leffa ja sama kellonaika, saattaa katsojamäärässä olla sata prosenttia eroa. Enkä osaa selittää, että miksi.

Suomen elokuvateatterit

-184 elokuvateatteria 131 paikkakunnalla
-yhteensä 371 valkokangasta
-eteläisin elokuvateatteri Hangossa (Kino Olympia) ja pohjoisin Inarissa (Aslak)
-pienin elokuvateatteri Oulun Studio jossa 45 paikkaa, suurin Finnkino Tennispalatsi, jonka 14 salissa noin 2 500 paikkaa
-vanhin yhtäjaksoisesti toiminut elokuvateatteri Tammisaaressa sijaitseva Bio Forum (toiminut vuodesta 1912), uusin Helsingissä Riviera Punavuori (avasi lokakuussa 2022)
-Suomen elokuvateattereissa esitetään vuosittain yli 600 elokuvaa
-viime vuonna elokuvissa käytiin yli 5,8 miljoonaa kertaa
-elokuvissakäynti on edelleen Suomen suosituin kulttuurimuoto. (lähde: Tilastokeskus, Ajankäyttötutkimus, Ajankäyttö 2020-2021)