Tarinoita ja kuvia Somerniemen alttaritauluista

0

Somerniemen seurakuntatalolla on maanantaina 3.4. pääsiäisviikon tapahtuma, jossa Manu Kärki näyttää kuvia ja kertoo tarinoita Somerniemen kirkon maalauksista. Seurakuntaa kehotettiin jo vuonna 1891 hankkimaan uusi alttaritaulu, koska vanhaa pidettiin taiteellisessa suhteessa arvottomana. Uusi taulu tilattiin kaksikymmentä vuotta myöhemmin, mutta se ei koskaan valmistunut. Syksyllä 1959 oli Somero-lehdessä rovasti Sorsavirran kirjoitus, jossa hän kertoi erään lähiseudun kirkkoherran kysyneen: ”Milloinkas te laitatte pois sen irstaan alttaritaulun ja hankitte uuden tilalle”. Uusi alttaritaulu tilattiin Urho Lehtiseltä ja se paljastettiin elokuussa 1960. Taulu ei somerniemeläisiä miellyttänyt ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin vanha taulu tuotiin takaisin alttarille.
Kirkon 200-vuotisjuhlavuonna alttaritaulu restauroitiin ja samalla paljastui vuonna 1935 tehdyt ”korjaukset”. Sen sijaan arvoituksena säilyi Johanneksen kuusi sormea. Oliko se taiteilijan huolimattomuutta vai vertauskuvallista symboliikkaa?