Tarjolla koulutusta ulkoiluystäväksi

0
Lotta Laine nauttii ulkoilusta Marjukka Lampun ja pienen Islan seurassa.

Someron seurakunta ja kaupungin liikuntatoimi kouluttavat jälleen vapaaehtoisia ulkoiluystäviksi ikääntyneille. Koulutus koostuu kahdesta koulutusillasta toukokuussa, joiden välissä on käytännön harjoittelua.
– Ulkoiluystävätoiminnalla pyritään turvaamaan ikääntyneiden toimintakykyä ja torjumaan yksinäisyyttä, kertoo vapaaehtoistyönohjaaja Essi Torkkomäki-Ryhtä Someron seurakunnasta.
Somerolla on yli 31 prosenttia väestöstä yli 65-vuotiaita.
– Ikäihmisistä kerrotaan jopa kolmanneksen kärsivän geriatrian jättiläisestä, yksinäisyydestä. Vapaaehtoistoiminta antaa tekijälleenkin mielihyvää ja iloa, eikä se saa olla pelkästään velvollisuudentunnosta kumpuavaa, sanoo Torkkomäki-Ryhtä.
Ilman vapaaehtoisia moni ikääntynyt ei uskalla ulos ja elämänpiiri kapenee entisestään.
– Halu auttaa riittää, tarvetta on enemmän kuin tekijöitä tällä hetkellä. Ulkoiluystävä voi olla työssäkäyvä tai eläkeläinen, aikataulut on aina yhdessä sovittavissa.
Ulkoiluystävätoimintaa koordinoi Someron seurakunnan vapaaehtoistyönohjaaja Essi Torkkomäki-Ryhtä ja ulkoiluystäväkoulutuksen kouluttajana toimii kaupungin liikunnanohjaaja Eeva-Maija Kara.
Koulutus on kahtena maanantai-iltana, 8.5. ja 22.5., uimahalli Loiskeessa.
– Koulutus ei sido vielä mihinkään, mutta antaa valmiudet toimia ulkoiluystävänä ja muuhunkin lähimmäistyöhön. Koulutus on maksuton, ilmoittautumiset seurakunnan kotisivujen kautta, neuvoo Torkkomäki-Ryhtä.

Lotta Laine sai ulkoilukaverin Marjukka Lampusta ja Mislasta

Lotta Laine muutti kotipitäjäänsä Somerolle Salon Kuusjoelta puolisonsa Aarno Laineen kanssa jouluksi 2021. Vaikka ympäristö on tuttua ja kulku rivitalosta keskeltä taajamaa helppoa ja esteetöntä, jäisi lähteminen helposti, jollei Marjukka Lamppu tulisi hakemaan.
Marjukka käy viikoittain ennalta sovittuna aikana ja aina tehdään ainakin pieni lenkki. Kesäksi on suunnitteilla eväsretki läheiselle Akustinpuistolle.
Rollaattori otetaan avuksi ja sen päällä onkin hyvä levähtää matkan varrella, jos reitille ei osu penkkejä. Ulkoiluystävän kanssa meno on turvallista ja avun hakija lähellä.
Marjukka lähti ulkoiluystäväkoulutukseen perhevapaalla. Ulkoiluystävätoiminta tuntui juuri oikealta tavalta auttaa ja osallistua ikääntyneiden hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
Marjukka kertoo saavansa mielihyvää itselleen ja pieni Misla innostuu aina ilonkiljahduksiin, kun puhe siirtyy Lotta-mummun tapaamiseen.
Tapaamishetket sovitaan aina yhteisten aikataulujen mukaan molemmille sopivaan hetkeen. Tunnin kävelyn jälkeen kaikkien silmät loistavat ilosta. Kuulumiset on vaihdettu ja seuraava kerta sovittu.