Uusi toiminnanjohtaja: Jäähallin tulevaisuus näyttää hyvältä

0
Sami Kavén on tuttu näky entuudestaan jäähallin jääkoneen ratin takaa. Vaikka titteli vaihtuikin toiminnanjohtajaksi, niin työ yhtenä kolmesta hallimestarista jatkuu edelleen.

Teksti ja kuva Olli Salomäenpää

Vuoden alusta Someron jäähallilla on ollut uusi isäntä, kun toiminnanjohtajana aloitti Sami Kavén. Varsinaiseksi työkseen Kavén toimii Someron kaupungin tietohallintopäällikkönä.

Aivan puskista hän ei Teemu Heinosen saappaisiin astunut, sillä Kavén on toiminut aktiivisesti hallimestarina yhdessä Pasi Ali-Yrkön sekä Aleksi Hovilan kanssa vuodesta 2018. Jäähalli oli tullut tutuksi jo aiemmin myös juniorijääkiekon myötä.

– Kyllähän tämä halli pyörii pitkälti ”rakkaudesta lajiin” -mentaliteetilla, Sami Kavén toteaa.

– Sitoutumista tämä vaatii niiltä, jotka toiminnassa ovat mukana, mutta hyvällä porukalla homma on pelannut toistaiseksi hyvin. Meillä on yhteinen vahva tahtotila mahdollistaa paikallinen harrastustoiminta jääurheilulle.

Kun puhutaan osakeyhtiömuotoisesta, vaikkakin kaupungin isolla osuudella omistamasta tilasta, on pakko kysyä, miten se kuuluisa iso K vaikutti halliin ja sen talouteen.

– Kyllä korona meidän toimintaan on vaikuttanut, sehän on pakko myöntää, Kavén kertoo.

– Tämä näkyy erityisesti nuorissa jääkiekon harrastajissa. Eli hallin käyttöaste on vielä selkeästi alempi kuin vaikkapa viisi vuotta sitten.

– Tulevaisuuden kannalta on haasteena myös se, että ikäluokat pienenevät meillä kovaa vauhtia, jolloin potentiaalisten harrastajien määrä vähenee. Eli hallin käyttöä ja sen tarjontaa pitää monipuolistaa sekä hakea asiakkaita enemmän Someron ulkopuolelta.

– Näen kyllä, että meillä on myös mahdollisuuksia, koska meidän perimät jääaikamaksut ovat käsittääkseni varsin kohtuullisia. Pienoinen ongelma, vaikkapa viikonlopun jääleirejä ajatellen, on Someron rajallinen majoituskapasiteetti. Täällä olisi mielestäni tarvetta retkeilymajatasoiselle majoitukselle enemmänkin.

– Mitä tulee taas hallin taloudelliseen tilaan, niin tilanne on mielestäni tällä hetkellä varsin vakaa, mutta toki kehitettävääkin löytyy Sami Kavén toteaa.

– Pientä taloudellista puskuria meillä on yllättäviä menoja tai investointeja ajatellen ja onneksi suurimman kuluerän, eli sähkön hinnan vaihtelutkaan eivät päässeet pahasti kirpaisemaan, kiitos kaupungin kanssa solmitun sähkön hankinnan kimppasopimuksen.

Jäähalli täyttää vuoden lopussa 25 vuotta. Miltä hallin tulevaisuus näyttää?

– Mielestäni hallin tulevaisuus näyttää hyvältä, Sami Kavén toteaa.

– Tosin voi olla, että somerolaiset eivät ehkä ihan aina tunnista hallin merkityksellisyyttä, vaikkapa liikuntapaikkojen markkinoinnissa. Kovasti me mietimme hallin potentiaalia myös muuhun kuin jäätoimintaan, varsinkin kesäaikana. Löytyisikö kenties markkinarakoa messu- tai näyttelytoiminnasta. Ja kokoustiloja pystyisimme myös tarjoamaan.

– Kyllä meillä on unelmana saada pidettyä halli toiminnassa jatkossakin, jotta monipuoliselle jääurheilulle olisi paikallinen paikka. Toiveissa olisi, että saisimme vaikkapa taitoluistelun elvytettyä paikkakunnalla. Töitä se kaikki vaatii, mutta ainakin me olemme omalta osaltamme valmiita niitä myös tekemään.