Veistonopettajan käsissä syntyi pikkuväenkirkko

0
Raimo Paajanen toteutti Someron kirkosta nukkekodin.

– Kirkkotilaa halutaan kehittää lähemmäs lasten tarpeita. Kira Knuutilan ja Olli Salomäenpään johdolla on kokoontunut kirkkotilatyöryhmä useamman vuoden ajan. Työn tuloksena Someron kirkon takaosassa on nykyisin matotettuna leikkipaikka ja sinne kruunuksi hankittiin pikkuväenkirkko; nukkekotikokoinen versio Someron kirkosta, jonka luottopuuseppämme Raimo Paajanen toteutti lasten leikittäväksi, kertoo seurakunnan tiedottaja Essi Torkkomälki-Ryhtä.
Pikkuväenkirkko on mittatilaustyönä tehty, ja mittasuhteiltaan oikein. Valmistelun alku tehtiin kirkon vanhojen piirustusten, valokuvien ja paikalla tehtyjen mittausten mukaan. Työhön Paajanen käytti kaksi kuukautta viime kesästään Pyhtään mökillä.
– Raimo Paajanen perehtyy työhönsä juuria myöten, ja siitä osoituksena ovat lukuisat kirkosta poimitut yksityiskohdat, jotka on toistettu mallin mukaisesti, sanoo Torkkomäki-Ryhtä.
Paajanen on valmistanut Someron kirkkoon aikaisemmin kastepuun 2019 ja siihen kuuluvat linnut, seurakunnan päiväkerhossa on hänen kädenjälkensä leikkisalin lintupuussa. Pikkuväenkirkko on jo toinen Paajasen toteuttama pienoismalli Someron kirkosta.
– Vuonna 2016 Paajanen lahjoitti seurakunnalle Someron entisen kirkon pienoismallin, siitä kirkosta on enää jäljellä kivisakasti ja kellotapulin alaosa hautausmaalla. Lasivitriinin suojassa oleva pienoismalli kertoo historiaan siirtyneestä ajasta. Pikkuväenkirkkoa ei laiteta vitriiniin, vaan siihen voi rauhassa tutustua ja leikkiä. Se ei ole mikä tahansa nukkekoti, vaan kaunis osoitus taidokkaasta puusepäntyöstä. Toivottavasti kaikki leikkijät osaavat arvostaa kirkon tekemiseen kulunutta aikaa, vaivaa ja materiaaleja ja leikkivät siinä kirkolle sopivalla tavalla, sanoo Torkkomäki-Ryhtä.
Paajanen ei omien sanojensa mukaan niinkään ole pienoismallien tekijä, mutta tunnustaa kuitenkin tehneensä Pyhtään museotorppaan torpan pienoismallin sekä toimivan siipimyllyn. Myllyn siivet pyörittävät myllynkiveä. Myllyjen toiminnan perusperiaatteet Paajanen oppi kotonaan Hausjärvellä, jossa kesäkausina toimi kotitarvemyllyn myllärinä.
Paneutumista yksityiskohtiin on myös Someron kirkon pikkuväenkirkossa. Kirkko on tehty puusta ja vanerista, ikkunat ovat esikuvasta poiketen, mutta käytännönsyistä, pleksiä. Ikkunan puitteet on leikattu katkoteräveitsellä kontaktitarrasta riittävän tarkkuuden saamiseksi. Valmiissa kirkossa on myös valot.
– Pikkuväenkirkko otetaan virallisesti käyttöön palmusunnuntain perhekirkossa 2.4., jonne kutsutaan kaikki, pienimmästä suurimpaan, paikalle on lupautunut itse kirkonveistäjä. Palmusunnuntai on perinteinen virpomispäivä, siksi perhekirkko järjestetään illalla, kutsuu Torkkomäki-Ryhtä.
Aamulla ei ole jumalanpalvelusta Someron kirkossa.
Iltakirkkoa ovat toteuttamassa seurakunnan tutut työntekijät yhdessä uusien pappien Benjamin Kasarin ja Maria Kiviniemen kanssa. Mukana on myös seurakunnan lapsikuoro ja kirkkotilatyöryhmän väki.