Elämisen tuskaa, iloa ja uskallusta

0
Aava Ojalan teos Sininen hetki.

Yläkoulun 9. luokan valinnaisen kuvataiteen ja tekstiilityön päättötyöt ovat esillä kirjaston Parvigalleriassa. Nuorten työt ovat mielenkiintoisia. He ovat käsitelleet asioita ja tehneet taidetta monella eri tavalla. On maalauksia, piirustuksia, valokuvia, pienoismalleja, huovutusta, kollaaseja, rakennelmia, audiovisuaalisuutta, käyttötekstiiliä; on käytetty puuta, muovia, maalia, kangasta, kipsiä, neuletta, paperia ja niin edelleen.

Töistä huokuu uskallus, elämisen nälkä, tuska ja kysymykset tulevaisuudesta. Nuorilla on selvästi taitavat opettajat, jotka saavat heidät puhkeamaan kukkaan.

Kädet; Jasmin Laaksonen.

Emma Nouko ja Iida Närhi valitsivat kuviksen valinnaiseksi aineeksi, koska halusivat rentoa tekemistä koulupäivän keskelle ja koska kuvis on tuntunut kivalta koulussa muutenkin. Kun media- ja kuvaviestinnän kurssi ei toteutunut, niin Olivia Luhtala valitsi niinikään kuvataiteen valinnaiseksi.

– Mulla on paljon harrastuksia. Tuskin olisi tullut piirrettyä, ja tällä tavalla ilmaistuaan itseään, jos en olisi valinnut kuvista, tuumii Luhtala.

Koulu on rankkaa. Iida Närhelle kuviksen valinnaisen tunnit ovat antaneet voimaa kestää seuraavat tunnit.

– Meidän koululla on ihania mahdollisuuksia valita.

– Kuvistunneilla on saanut tehdä omia juttuja taiteessa.

Nuoret sanovat, että he ovat kuviksen kautta jutelleet sellaisten ihmisten kanssa, joihin tuskin muuten olisivat ottaneet kontaktia.

– Yhtenä päivänä huomasin, että samalla kun piirsin, puhuin avoimesti diipeistä asioista henkilön kanssa, joka ei ole tuttu muuten, ihmettelee Emma Nouko.

– Meillä on tiivis porukka ja hyvä opettaja. Hän antaa tehdä ja seuraa, miten työ etenee, muttei anna valmiita vastauksia, kehuvat nuoret opettajaansa Tanja Holmbergia.

Emma Nouko maalasi farkkutakkiinsa hänelle tärkeiden musiikkikappaleiden nimiä ja sanoja. Teoksen nimi on The life of Music.

Emma Noukon päättötyön alkujuuret juontavat Holmbergiin.

– Näin Tanjalla farkkutakin, jossa oli hieno maalaus. Ajattelin, että tuollaista voisi itsekin pitää ja yrittää tehdä.

Maalaus vaihtui teksteihin. Koska musiikki on tärkeää Noukolle, niin hän tallensi takin selkämykseen itselleen tärkeiden biisien sanoja.

– Hyvää musiikkia kuuntelemalla saa hyvän mielen. Musiikkia on mielialaan kuin mielialaan, tietää Nouko.

The life of music -teoksesta voi lukea muun muassa lauseet: Sua varten, sua varten, Let me down easy, Tulipalo on irti, You make me a complete mess, Kuka muu muka ja Salil eka, salil vika.

Olivia Luhtala kuvasi Aatu Nikanderia ja Emma Noukoa kollaasiinsa Mitä sydän jaksaa.

Olivia Luhtalan päättötyössä yhdistyvät valokuvat ja mietelmät. Hän otti valokuvia ystävistään Emma Noukosta ja Aatu Nikanderista, ja halusi kuvissaan leikitellä valoilla, varjoilla ja väreillä. Valokuvasarja on vedetty tekstipätkillä yhteen.

Teoksen nimi on Mitä sydän jaksaa.

– On pyöritystä. Kaikkea tapahtuu, raskaitakin juttuja, mietti Luhtala, ja siitä sukeutui teokselle katsantokanta ja nimi.

Kun hän katselee kuvia ja mietelmiä roikkumassa seinällä, niin hän löytää paranneltavaa työstään; miten olisi voinut suunnitella ja sommitella kuvat paremmin yhteen.

Nouko ja Närhi ovat yhtä mieltä: Olivian työ on hieno ja katse kiinnittyy siihen heti.

Iida Närhi ikuisti Palolaituri-tauluun lapsuuden uimapaikan Letkulta. Edessä on hänen toinen päättötyönsä tekstiilityön puolelta, kesämekko.

Iida Närhi sanoo piirtäneensä pienen ikänsä.

– Piirtäminen tyhjentää pään, kuvaa yhdeksäsluokkalainen.

Hän päätyi piirtämään päättötyökseen maiseman, koska ei ole maisemaa koskaan tehnyt.

Närhi alkoi selata älypuhelimestaan ottamiaan kuvia. Tuttu maisema kotikylältä Tammelan Letkulta pompahti silmiin.

– Se on paikka, jossa olemme käyneet uimassa.

Nyt laituri on ikuistettu.

– Sen tunnelma rauhoittaa, katselee Närhi piirrostaan Palolaituri.

Iida Närhi teki päättötyön myös tekstiilityössä. Hän tykkää ommella vaatteita itselleen ja kokeilla, mihin pystyy. Mekon hän ompeli nyt ensimmäistä kertaa.

Närhi on tyytyväinen. Kangas on ihanan laskeutuvaa, vaate soljahtaa päälle ja on mukava pitää yllä. Hän aikoo käyttää mekkoa siskon rippijuhlissa.

Beauty in the chaos; Renja Hakala.

Mukana näyttelyssä päättötöillään ovat Ellen Ali-Yrkkö, Mia Auranen, Renja Hakala, Leevi Hirvonen, Pete Holm, Liana Holub, Elsa Hälli, Silja Jokinen, Oliver Jääskeläinen, Alisa Kauppi, Mira Kivilä, Helmi Koivula, Hannele Kopra, Lumi Kytöluoto, Jasmin Laaksonen, Alma Lavikainen, Eliel Linnilä, Olivia Luhtala, Emilia Luostarinen, Eliel Mako, Elsa Merivirta, Emmi Messi, Lukas Mikkola, Lauri Mäkinen, Ksenija Nesterova, Aatu Nikander, Miia Nolan, Emma Nouko, Iida Närhi, Lumi Näykki, Aava Ojala, Roberta Oprea, Elina Puuska, Samu Pyykkö, Minttu Raitanen, Elina Rämö, Milla Saarinen, Vilhelmiina Salovaara, Koobe Serlippens, Sarlotta Sirro, Tairi Tomson, Sanni Tuominen, Kastehelmi Uutela ja Hinni Viilola.

Kiiruun koulun 9. luokan kuviksen ja tekstiilityön päättötöiden näyttely Dissonanssi 30.5. saakka kirjaston Parvigalleriassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän