Teksti ja kuvat Alma Kääriäinen
Vappua edeltävänä lauantaina Kiiruun koulukeskuksessa käy vilske. Päivä on varattu Somero-opiston kevätjuhlalle ja kädentaitonäyttelylle. Näyttelyssä esitellään laaja kattaus opiston kursseilla syntyneitä mattoja, sisustusesineitä, neuleita, virkkaustöitä, piirustuksia ja maalauksia.
Leena Sumulehto on yksi näytteilleasettaja. Hän on ensimmäistä lukuvuottaan Piritta Kämi-Conwayn vetämällä Vaatteita ommellen -kurssilla.
– Muutin Somerolle Rääkkylästä vajaa vuosi sitten ja olin nyt ensimmäistä vuotta opiston kurssilla. Olen kyllä ommellut ennenkin: kun lapseni olivat pieniä, ompelin heille paljon. Tulipa ommeltua naapurillekin silloin. Sitten oli noin 25 vuoden tauko, Sumulehto kertoo.
Näytteillä on kolme Sumulehdon taidokkaasti ompelemaa naisten puseroa.
– Pitkä hame puuttuu, se on jo pidetty puhki! Leena Sumulehto nauraa.
– Vanhoilla päivillä täytyy harrastaa jotakin, hän sanoo hymyillen.
Sirkka Heinonen osallistuu näyttelyyn lyijykynäpiirroksillaan. Hän on ollut kevätlukukaudella Anne Turkulaisen kuvataidekurssilla.
– En ole koskaan ennen piirtänyt, ennen kuin aloitin kurssin tammikuussa. Meillä oli ensimmäisellä tunnilla määrä piirtää kuusi viivaa. Minun viivoistani syntyi laattatie, kukkapenkit, vesiaiheet. Se vaan tuli! Tämä ensimmäinen työni on nyt näytillä ja siinä on päiväys 17.1.23.
Sirkka Heinonen on ollut aikaisempina vuosina Anne Turkulaisen käsityökursseilla, ja kun opettaja oli tuttu, oli helppoa lähteä uuden aihepiirin kurssille.
– Tiesin, että uskallan lähteä piirustuskurssille. Anne on kyllä hyvä opettaja, kerta kaikkiaan. Tunnin jälkeen me kurssilaiset kiertelemme katsomassa toistemme töitä, välillä puhutaankin kaikkea.

– Ihan ensimmäinen ajatus lähteä piirtämään syntyi, kun katselin Turussa moottoritien varrella olevaa rakennusmiljöötä. Ajattelin, voisinko minä piirtää tuon? Sirkka Heinonen muistelee.
Piirustusnäyttely on Heinosen mielestä tärkeä kannustaja kursseille mukaan.
– Että ihmiset uskaltaa lähteä piirtämään!
Näyttelypäivänä Sirkka Heinosen katse siintää jo tulevassa kesässä.
– Kahden tyttären tyttäret piirtävät ja suunnittelimme yhdessä, että ottaisimme peitot mukaan ja voisimme piirtää ulkona. Museolla on mielenkiintoista piirrettävää: vanhat saranat ja lukot, hirret ja ikkunapielet.
Kädentaitonäyttelyn yhteydessä on kahvila Lions Paradise, jonka tuotto menee lasten ja nuorten hyväksi. Kahvikupposen ja hiukopalan nauttija voi ihastella taidokkaita lankatöitä, joita on kahvilana toimivaan taideluokkaan aseteltu kymmenittäin. Näyttelynvalvoja esittelee harmaata Mielikki-neulepuseroa ja kertoo, että villa on tullut paikallisilta lampailta.

Yksi neulojista on Sinikka Ojala, joka on neulonut muun muassa Somero-neuleen, Korsnäs-neuleen sekä Jussi-paidan ja -sukat.
– Jussi-paidan ja -sukat tein kummipojalle.


Kahvilassa tarjotaan myös musiikkielämyksiä, kun Hyvän mielen laulajat esittävät Kulkurilauluja ja kevään ääniä. Hyvän mielen laulajat on tuore lauluryhmä, jota johtaa musiikinopettaja Aila Hettula.
Keikan jälkeen tavoitetut laulajat Raili Kankare ja Rauno Lahti ovat silminnähden hyvällä mielellä kuoron onnistuneesta esityksestä.
– Hyvän mielen laulajat perustettiin helmikuun alussa tänä vuonna, he kertovat.
Kaikille avoin vappukukkapaja kutsuu niin pieniä kuin suuriakin vappuaiheiseen askarteluun. Vappukukkapajan idea syntyi, kun opiston henkilökunta muisteli oman lapsuuden vappuina myymiänsä vappukukka-rintaneuloja, joiden tuotto meni hyväntekeväisyyteen.
Kolmevuotias Olivia Juote asettelee sinistä helmeä rautalankaan äitinsä Karoliina Ohtolan avustuksella. Askartelupöydän ääressä leikataan kukkakuvioita huovasta ja softiksesta.
Olivian innostunut katse kertoo, kuinka uusi kädentaitajien sukupolvi nousee Somerolla.