Häntälän notkot valmiina kesään

0
Unelmien liikuntapäivää vietettiin 10.5. patikoiden Häntälän notkoissa. Eläkeliiton Someron yhdistyksen kutsumana paikalla oli yli kolmekymmentä henkilöä.

Teksti ja kuvat Anne Kerminen

Häntälän notkoissa ja kyläkeskuksen pihapiirissä on ollut vilskettä koko kevään.

Lounais-Someron kyläyhdistyksen talkooväki istutti pari vuotta sitten kaadetun kuusiaidan tilalle koristearonia-aidan. Vuosikymmeniä vanha kuusiaita oli tullut tiensä päähän ja se piti uudistaa.

– Kyläkeskuksen pihalta haluttiin avara näkymä notkoihin ja siksi pensasaita oli luonteva ratkaisu. Istutustyötä helpotti se, että kuusien kannot oli poistettu jo viime kesänä ja tilalle oli ajettu multaa. Pihapiiriin istutettiin myös pihlajia ja syreenejä tuomaa vehreyttä ja kukintaa kesään. Tämä kesä katsotaan pitääkö vielä lisätä kasveja, pohtii pihasuunnitelman tehnyt Marja Hiltunen.

Samalla haravoitiin piha-alueelta kasvinjätteet ja roskat sekä kunnostettiin leikkikenttä ja grillipaikka. Miljoona roskapussia -kampanjaakin saatiin siten muutama merkintä. Talkookahvit ja sämpylät valmisti Pirjo Merivirta kokenein ottein.

Häntälän notkoalue kuuluu ELY-keskuksen Liito-orava-LIFE-hankkeeseen. Hanke on rahoittanut Häntälän notkojen laidunaidan ylitysportaiden ja luontopolun rinneportaiden rakentamisen.

– Hanke alkaa olla loppusuoralla, mutta vielä alkukesän aikana luontopolulle tulee kolme opastaulua, joissa kerrotaan notkojen syntyhistoriasta ja lajistosta. Liito-orava saa oman taulunsa Peuranpolun alkuun, lupaa aluekoordinaattori Jenny Gustafsson.

Kesän aikana kyläyhdistys panostaa yhteiseen tekemiseen, joka on koronan takia ollut hiljaista. Vanhan koulun pihalla on tilaa monenlaiseen pelaamiseen ja leikkimiseen.

– Someron kaupunki ansaitsee erityiskiitoksen pelipaikkojen kunnostamisessa. Saimme muun muassa beach volley -kentälle rajanauhat ja telineisiin uudet keinut, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anne Kerminen.

Helatorstain kioski- ja pelipäivänä pelataan beach volley -kentällä avausturnaus.

– Kaikki innokkaat pelaajat voivat tulla paikalle iskemään palloa. Jalkapallokenttä voidaan ottaa myös käyttöön ja kaikki pelihaluiset ovat tervetulleita paikalle suunnittelemaan yhteisiä peli-iltoja, kutsuu Kerminen.

Jääkiekkokaukalo on valjastettu kesän ajaksi keppihevosharrastajien käyttöön.

– Muutama este on jo valmiina ja toivomme, että harrastajat yhdessä suunnittelevat unelmiensa radan. Uusia esteitä hankitaan sen mukaan kuin ideoita tulee. Jos jollakulla on käyttämättömiä keppariesteitä, niin ne otetaan ilolla vastaan hienoon maneesiimme.

Kyläkeskuksen pihalla on myös pari frisbeegolf-koria rentoa heittelyä varten. Pikku viherpeukaloille on tarjolla siementen ja taimien istuttamista purkkeihin kotiin viemiseksi ja kioskilla voi tuunata oman jäätelöannoksen.

– Häntälän kyläkeskuksen toiminnassa pyritään lisäämään yhteisöllisyyttä kyläläisten kesken. Sen lisäksi toivotamme kaikki muutkin kiinnostuneet mukaan tapahtumiimme. Tietoa löytyy Häntälän nettisivuilta, opastaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja.