Härkähovi puretaan

0
Härkähovi häviää Someron katukuvasta.

Härkähovin autio kiinteistö katoaa Turuntien varresta. Suur-Seudun Osuuskauppa on hakenut purkamiselle toimenpidelupaa.

Entinen liikennemyymälä puretaan parkkipaikoiksi. Automaattiasema säilyy ja sille tulee pieni tekninen tila.

Härkähovi aloitti 1991 Suomen S-ryhmän ensimmäisenä liikenneasemana. Ravintolatoiminta loppui 2018.

SSO:n toimitusjohtaja Tapio Finér kertoo, että paikkaan ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta löydetty tulijoita.

– Se on ollut vuokrattavana ja myynnissä vuosia. Laihoin tuloksin, vaikka monia keskusteluja on käyty. Se ei ole ollut sen tyyppinen tila, joka soveltuisi kenenkään vuokralaisen käyttöön, Finér tulkitsee.

Kuluja syntyy seisomisesta.

– Todettiin, että on parempi purkamisen kautta tähdätä tulevaisuuteen. Ehkä joskus siihen voitaisiin jotain rakentaa, joko me tai joku muu toimija.

SSO:lla oli ajatuksena, että jopa omakustannetasolla olisi löydetty ratkaisu ja toiminnalle jatkaja. Niin ei tapahtunut.

– Jouduttiin toteamaan, että kiinteistö ei ehkä tilana sovi nykyisten toimijoiden toiveisiin. Tulevaisuus helpottuu, että se päästään miettimään puhtaalta pöydältä.

Hän katsoo Härkähovin paikan olevan keskeinen. SSO:lla ollaan toiveikkaita, että joku päivä mielekäs käyttötarkoitus löytyy.

Somerolla on liikkunut huhuja, joiden mukaan SSO tekisi tänne automaattipesurin autoille. Ne Finér kiistää.

– Toki erilaisia skenaarioita voi olla, mutta ei mitään konkreettista tai virallista.

– Härkähovi lopetettiin, koska se oli raskaasti tappiollinen. Siihen aikaan ei löydetty keinoja, joilla se olisi saatu toimivaksi, neljä vuotta sitten taloon tullut Tapio Finér pyörittelee.

Pääväylien huoltoasemat ovat pärjänneet, kun taajamien asemilla on ollut haasteellisempaa. Sekin vaikutti, kun aukioloaikoja koskevia rajoituksia poistui vuoden 2016 alusta. Siihen asti huoltoasemat saivat olla auki pidempään kuin kaupat.

Rautanetin lopettaminen oli Finérille vielä kysyttäessä uusi asia. Suunnitelmia tai ratkaisuja ei hänellä ollut.

– Meillä on siinä keskellä kylää hyvät tilat. Varmasti lähdemme kartoittamaan uusia yhteistyökumppaneita Rautanetiltä mahdollisesti vapautuviin tiloihin, Finér kommentoi.