Ihan OK tulos

0
Rosa Fonsell on yksi Someron lukion 45 uudesta ylioppilaasta.

Someron lukion rehtori Merja Klemola on tyytyväinen opinahjonsa opiskelijoiden ylioppilaskokeiden tuloksiin.

– Tänä keväänä Someron lukion opiskelijat saivat kaikkiaan yhdeksän laudaturia ja 49 eximiaa. Ne jakautuivat useammalle kirjoittajalle. Tulos on ihan OK, toteaa rehtori.

Hänestä myös se on hienoa, että vasta kirjoitukset aloittaneet, yhden aineen suorittaneet, onnistuivat.

– 14 aloitti jo nyt. Se on suuri prosenttiosuus 32:sta. He saivat viisi ällää ja neljä eximiaa.

– Se tietää hyvää vuoden päähän ensi kevääseen. Jatkuvuutta on.

Pitkä matematiikka puhutti valtakunnallisestikin.

– Ne, joilla on hyvä laskurutiini, eivät yllättäen pärjänneetkään. Fysiikan kokeessa taas oli vähemmän peruslaskutaitoa vaativia tehtäviä, laskeskelee Merja Klemola.

Jatkossa tutkintorakenne on uudistumassa sekä lyhyen että pitkän matematiikan osalta.

– Esimerkiksi lyhyeen matematiikkaan tulee enemmän valinnaisia tehtäviä, joista voi saada 12 ja18 pistettä. Vähän kuin entinen Jokeri-tehtävä palaisi, valistaa Klemola ja sanoo ylioppilaskoetta uudistettavan koko ajan.

Niiden, jotka aloittivat ylioppilastutkinnon viime vuoden keväänä, oli kirjoitettava vähintään viisi ainetta. He olivat historian ensimmäiset.

– Tämä ei vaikuttanut Somerolla, sillä täällä opiskelijat suorittavat pääosin 6–7 ainetta. Meidän opiskelijamme eivät mene siitä kohtaa, missä aita on matalin, kehuu rehtori kaartiaan.

Nyt kirjoittaneet nuoret opiskelivat lukion lähes kokonaan koronan varjossa.

– Kyllä korona-aika vaikutti. Opiskelijan oli pakko ottaa asioista selvää itse. Osalle sopii etäopetus, osalle ei. Korona-aikana vaikutti myös ryhmäytymiseen.

Someron lukion ylioppilasjuhlat ovat lauantaina3. kesäkuuta. Lukiosta kukitetaan tänä keväänä 45 uutta ylioppilasta.

Uudet ylioppilaat:

Akseli Ali-Yrkkö, Dmytro Bryntsev, Erton Bytyqi, Rosa Fonsell, Säde Heikkonen, Melina Heinonen, Iida Heinäsmäki, Linda Hellsten, Fanni Juselius, Lauri Kakko, Santeri Karttunen, Siina Karvinen, Jasper Kasurinen, Joni Kaurala, Lilja Kelosaari, Urho Kopra, Jenni Kotro, Onni Kuula, Laura Laine, Irene Lehtinen, Tytti Lehtinen, Netta Lehtonen, Juho Leppä, Nea Mattila, Assi Maulammi, Matilda Mettovaara, Jesper Mäenpää, Venla Mäkinen, Patric Niilo, Kaapo Nikander, Maisa Noki, Anna Ojala, Silja Palander, Akusti Pietiläinen, Emmi Rajala, Elli Salminen, Johan Salminen, Saana Salminen, Ellinoora Salonen, Lotta Sariola, Elissa Seitz, Emeliina Tähtinen, Eemil Vaittinen, Riikka Virkki ja Lauri Älli.

– Kutsukorttien kirjoittaminen on vielä vähän vaiheessa, tai oikeastaan hyvässä vauhdissa, hymyilee Rosa Fonsell askartelusessionsa tuoksinassa. Mekko on jo valittu.

Rosa Fonsell halajaa opiskelemaan oikeustieteitä

Kesäkuun 3. päivä Rosa Fonsell juhlii. Kotiin Kalevintielle saapuu seitsenkymmenpäinen joukko iloitsemaan 18-vuotiaan uutuuttaan hohtavaa valkolakkia ja nuoren naisen saavutusta. Ylioppilaan leipoma juustokakku odottaa juhlijoita.

Fonsell kirjoitti seitsemän ainetta, joista saavutti kolme laudaturia, kolme eximiaa (eximia cum laude approbatur) ja yksi ”ämmä” eli magna cum laude approbatur. Ällät hän sai historiasta, ruotsista ja yhteiskuntaopista, eximiat englannista, psykologiasta ja äidinkielestä ja magnan pitkästä matematiikasta.

Hän pettyi matematiikan arvosanaan.

– Koe meni penkin alle siihen nähden, mitä yleensä olen saanut kokeista. Äidinkieli meni myös huonommin kuin ajattelin. Sen sijaan yhteiskuntaoppi paremmin kuin odotin, kertoo Rosa Fonsell.

Tulevaisuuden opiskelujen suunta on ollut selvillä jo ala-asteelta saakka. Hän haluaa opiskelemaan oikeustieteitä. Ykkösvaihtoehdoksi hän on valinnut Turun yliopiston.

– Lähden vaikka Rovaniemelle, jos saan sieltä opiskelupaikan, tokaisee Fonsell, joka menee tällä viikolla pääsykokeisiin.

Jos ei nakki napsahda ensimmäisellä kerralla, niin hän ryhtyy suorittamaan oppiaineen kursseja avoimessa yliopistossa.

Syy alan valintaan on selkeä.

– Haluan jakaa oikeudenmukaisuutta.

Rikospsykologia tuntuu hänestä mielenkiintoiselta, ja se miten ihmismieli toimii.

Rosa Fonsell sanoo olevansa suorittaja, jolla on taipumusta perfektionismiin.

– Pyrin lukiossa tiettyihin kurssiarvosanoihin. Turhaan pingotin. Olen yrittänyt opetella ottamaan rennommin. Itse asiassa opiskelu tuli rennommaksi, kun päätin tehdä niin hyvin kuin pystyn ja että se riittää, tuumaa Fonsell, jonka lukion todistuksessa keskiarvo huitelee 9,7:ssä.

Kirjoitusten päättymisestä saakka hän on ottanutkin löysin rantein.

– Kutsukortit ovat vielä vähän vaiheessa. Oma huone on pommin jäljiltä, mutta kyllä se tästä.

Ratsastaminen saa hänet unohtamaan kiireen. Hevosen selässä mielestä haihtuu kaikki. Oma hevonen on Palojoen tallilla.

Rosa Fonsell on innostunut siitä, mitä kulman takaa tupsahtaa.

– Minua kiinnostaa liikaa kaikki. On niin paljon mielenkiintoista.

Hän on asettanut itselleen tavoitteita, niin lyhyen aikavälin kuin kauemmaksi tulevaisuuteen tähtääviä.

– Ehkä kuitenkin on tärkeää, että kuuntelee itseään ja mikä olisi paras ratkaisu. Ja jos ei se tunnukaan oikealta, niin voi vaihtaa alaa. Se ei ole epäonnistumista.

10 vuoden päästä hän toivoo olevansa työelämässä ja mieluiten Suomessa. Hän ei halua olla kaukana läheisistä.

Lukioaika sujahti nopeasti ohi. Ensimmäinen lukiovuosi kului koronan varjossa.

– Ei päästy aluksi ryhmäytymään, mutta toisena vuonna saimme työskennellä jo muiden kanssa; oli vanhojen tansseja, karonkkaa ja muuta.

Someron lukiossa on hyvä henki.

– Opettajat ovat ylivetoja. He tekevät kaikkensa oppilaiden eteen, kiittää Rosa Fonsell.