”Ikuinen kakkonen” on lopultakin ykkönen!

0
Mestarin tyylinäyte. Mika Salminen voitti finaaliturnauksessa kaikki ottelunsa ja pääsi tuulettelemaan ensimmäistä ranking-sarjan ysipallomestaruuttaan.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

– Vihdoinkin!
Mika Salmisen huojentunut huudahdus päätti pitkän pelipäivän Someron keilahallin biljardipöytien äärellä.
Samalla se huipensi keilahallia isännöivän Salmisen kahdeksan ja puoli vuotta kestäneen mestaruusjahdin ysipallo-biljardin Someron ranking-mestaruussarjassa.
– Ikuisesta kakkosesta tuli lopultakin voittaja, yhdessä pool-biljardin somerolaisen erikoisseuran, BC Somerpoolin kanssa ysipallosarjaa aikanaan ideoimassa ollut Salminen myhäili.

Pitkien pelien päivä

Pelikausi 2022–23 päättyi neljässätoista osakilpailussa kahdeksan parhaiten menestyneen pelaajan väliseen, järjestyksessään yhdeksänteen kausifinaaliin. Sen loppuottelussa forssalainen Salminen sai vastaansa somerolaisen Esko Vatasen, joka onnistui ensimmäistä kertaa raivaamaan tiensä finaaliturnauksen loppuotteluun.
Finaalia edeltäneistä kolmestatoista ottelusta peräti kahdeksan oli venynyt maksimimittaansa, eli ”paras yhdeksästä -sarjoissa” yhdeksään erään. Mikä siis olisikaan sopinut päivän teemaan paremmin kuin täysimittainen, kolmentoista erän loppuottelu, jossa mestaruuteen vaadittiin seitsemän erävoittoa.
Salminen avasi pelin kahdella erävoitolla, mutta Vatanen vei nimiinsä seuraavista kuudesta erästä viisi, nousten 5–3 johtoon. Salminen kuittasi kolmella peräkkäisellä erävoitolla ja oli (6–5 johdossa) enää yhden voiton päässä mestaruudesta.
Vatanen ei pakkovoiton paineen alla murtunut, vaan pelasi kylmähermoisesti tasoittavan, kuudennen erävoittonsa. Vihoviimeisessä, ”kerrasta poikki” ratkaisuerässä puolestaan Salminen pääsi pallojen pussituksissa hieman niskan päälle ja kruunasi pelikautensa tyylikkääseen ysipallon pussitukseen.

Ennakkosuosikit kärjen takana

Ikämiessarjalaiset Salminen ja Vatanen selvittivät päivän kaksi ensimmäistä kierrosta tappioitta ja ottivat siten toisistaan mittaa niin sanotussa ”välifinaalissa”. Sen Salminen voitti 5–3, sinetöiden paikkansa turnauksen loppuotteluun.
Vatasella oli finaaliin päästäkseen vielä yksi korkea kynnys ylitettävänään. Avauskierroksen tiukassa kamppailussa Vataselle (4–5) taipunut ja läpi päivän vahvaa peliä esittänyt turkulainen Ville Tuomala piti Someron isoa miestä jälleen lujilla, kunnes joutui toistamiseen tunnustamaan tämän 5–4 lukemin paremmakseen.
Tuomala nappasi kausifinaalin kolmannen sijan, pudotettuaan edellisellä kierroksella jatkosta viimeisen tuossa aiheessa mukana olleista takavuosien mestareista, kevään 2019 voittajan Jani Lehdon.
Kanssapelaajien arvioissa suurimpina ennakkosuosikkeina finaaliturnaukseen lähteneet Samu Parilo ja Toni Ahola jäivät hieman yllättäen ulos kärkikvartetin välienselvittelyistä.
Somerolaislähtöinen, nykyisin pääkaupunkiseudulla asuva Ahola on mestaruuksilla (4) ja osakilpailuvoitoilla (25) mitaten koko sarjahistorian ylivoimaisesti menestyksekkäin pelaaja. Forssalainen Parilo puolestaan hallitsi viimeisintä runkosarjakautta suvereeniin tyyliin, valtaamalla kuusi osakilpailuvoittoa, yhden kakkossijan ja päätyen huonoimmassakin kisassaan neljänneksi

Neljäs kerta toden sanoi

Mika Salminen oli mestaruuden ratkaisseessa loppuottelussa häviävänä osapuolena heti ensimmäisellä pelikaudella, keväällä 2015. Toiseksi hän sijoittui myös kausien 2017–18 ja 2018–19 huipennuksissa.
Kakkossijat ovat tulleet Salmiselle tutuiksi myös yksittäisissä osakilpailuissa, joita on yhdeksän kauden aikana pelattu 116. Voittoon asti forssalainen on yltänyt neljästi ja yksitoista kertaa hän on onnitellut finaalin jälkeen voittajaansa.
Esko Vataselle viime viikon finaalitapahtuma oli Someron ranking-mestaruussarjassa viides. Neljällä edellisellä yrittämällä hän päätyi kahdesti jakamaan viidettä ja kahdesti seitsemättä sijaa. Osakilpailuista Vatasella on neljä ykkös- ja kymmenen kakkossijaa.
Hallimestari Salminen on ainoa pelaaja, joka on ollut kahdeksan finalistin joukossa kaikilla yhdeksällä kaudella. Ahola ja tuoreimmassa finaalissa jaetulle viitossijalle päätynyt somerolainen Janne Lindroos ovat olleet loppuhuipentumassa mukana kahdeksan kertaa.

Ysipallo: Someron ranking-mestaruussarjan kausifinaali

Ottelut/1. kierros: Samu Parilo – Jussi Mäkinen 5–4, Mika Salminen – Janne Lindroos 5–4, Esko Vatanen – Ville Tuomala 5–4, Jani Lehto – Toni Ahola 5–3.

Jatkopelit: Salminen – Parilo 5–3, Vatanen – Lehto 5–2, Lindroos – Mäkinen 5–4, Tuomala – Ahola 5–4, Lehto – Lindroos 5–4, Tuomala – Parilo 5–4, Salminen – Vatanen 5–3, Tuomala – Lehto 5–2, Vatanen – Tuomala 5–4.

Loppuottelu: Salminen – Vatanen 7–6.

Loppujärjestys: 1) Salminen, 2) Vatanen, 3) Tuomala, 4) Lehto, 5) Lindroos ja Parilo, 7) Mäkinen ja Ahola.

Pisteet kauden 2022-23 osakilpailuista (14): Parilo 102, Lehto 69, Lindroos 66, Tuomala 61, Vatanen 60, Salminen 51, Ahola 48, Mäkinen 39 – 9) Jussi Merivirta 36, 10) Jani Lindroos 34. Pisteille pääsi 29 pelaajaa. Kokonaistulokseen huomioitu kunkin pelaajan seitsemän parhaan osakilpailun pisteet.

Ysipallo: Someron ranking-sarjan mestarit

Toni Ahola (2016, 2017, 2021, 2022)

Toni Pajuniemi (2018, 2020)

Joonas Laakso (2015)

Jani Lehto (2019)

Mika Salminen (2023)

Eniten osakilpailuvoittoja: Ahola 25, Pajuniemi ja Janne Lindroos 14, Janne Suominen 12, Lehto 10.

Snookerin 1. Someron mestaruussarja/loppuottelu: Karri Andersson – Janne Lindroos 3–1 (Andersson +20 pisteen tasoitus/erä)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän