Suomalaisen alkukesän odotetuin herkku, varhaisperuna, saa tänä vuonna ensimmäistä kertaa oman juhlapäivän. Varhaisperunapäivää juhlistetaan jatkossa joka vuosi 15. kesäkuuta. Varhaisperuna on parhaimmillaan juuri kesäkuussa.

Varhaisperunapäivän tavoitteena on nostaa kotimaisen varhaisperunan arvostusta ja jakaa tietoa muun muassa perunan viljelystä ja eri lajikkeista. Varhaisperunapäivää voidaan jatkossa viettää joka vuosi muun muassa kaupoissa, toreilla ja ravintoloissa.

Idea lähti Varsinais-Suomesta, jossa yli 70 prosenttia Suomen varhaisperunoista viljellään.

Kotimaisen varhaisperunan sesonki on alkanut jo nyt: ensimmäiset pikkuperunat kuokittiin vapuksi, toinen tärkeä sesonki oli äitienpäivä. Näinä juhlapäivinä pöytiin saadaan kasvihuoneperunaa, mutta jo lakkiaisten aikaan päästään nauttimaan avomaan varhaisperunasta.

Varhaisperunan kulutushuippu on juhannuksena.