Kyliltä kerätään vaarallisia jätteitä

0
Keräykseen voi viedä esimerkiksi paristoja, akkuja, lakkoja, aerosoleja, liimoja, loisteputkia ja niin edelleen.

Ekotempaus kiertää Oinasjärven koululla, Somerniemen kesätorilla, Häntälän kylätalolla ja Pitkäjärven koululla

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy järjestää Ekotempauksen 22.5.–1.6. Somerolla, Tammelassa, Forssassa, Loimaalla, Punkalaitumella, Urjalassa ja Ypäjällä. Muiden LHJ:n toimialueen paikkakuntien vuoro on syksyllä.

Somerolla kerätään ensi viikon maanantaina 29.5. Pysähdyspaikat ovat Oinasjärven koulu, Somerniemen torin paikoitusalue, Häntälän kylätalon kenttä ja Pitkäjärven koulu.

Aikataulu Somerolla

Maanantai 29.5.

klo 16.00–16.30 Oinasjärven koulu (Helsingintie 2102, Somero)
klo 17.00–17.30 Somerniemen torin paikoitusalue (Puutarhatie 1, Somero)
klo 18.00–18.30 Häntälän kylätalo, urheilukenttä (Häntäläntie 322, Somero)
klo 19.00–19.30 Pitkäjärven koulu (Turuntie 1307, Somero)

Keräysautot kiertävät tempauspysäkeillä vastaanottamassa pieniä eriä kotitalouksien vaarallisia jätteitä maksutta. Keräykseen voi viedä esimerkiksi käytöstä poistettuja maaleja, liimoja, liuottimia, lakkoja, akkuja, paristoja, aerosoleja, torjunta-aineita, öljyjä, kiinteitä öljyisiä jätteitä, elohopealamppuja ja loisteputkia.

Tempauksessa ei kuitenkaan vastaanoteta tai tyhjennetä Ekotempauksen pysäkeillä tuotuja öljytynnyreitä, vaan ne tulee viedä suoraan jäteasemalle.

Vaaralliset jätteet suositellaan pakkaamaan alkuperäiseen pakkaukseen tai merkitsemään esimerkiksi tussilla, mikäli se on mahdollista. Puolityhjien kanistereiden ja pullojen sisältöjä ei kuitenkaan kannata sekoittaa keskenään.

Kannattaa myös välttää säilömästä vaarallisia jätteitä elintarvikepakkauksiin, sillä ne eivät välttämättä kestä ja voivat vuotaessaan aiheuttaa vaaratilanteen.

– Jos tuot vaarallisia jätteitä Ekotempauksen pysäkeille, muistathan kiinnittää huomiota myös turvallisuuteen. Koska vaarallisia jätteitä kerätään julkisilla paikoilla, esimerkiksi koulujen pihoilla, jätteitä ei saa missään nimessä tuoda pysäkeille etukäteen virallisen keräysajan ulkopuolella. Toimitathan jätteitä ainoastaan keräysauton ollessa paikalla, muistuttaa LHJ:n työnjohtaja Tommi Savo.

– Kannattaa myös muistaa, että yhdeksän jäteasemaamme ja viisi Ekopistettämme vastaanottavat vaarallisia jätteitä maksutta ympäri vuoden, LHJ:n ajojärjestelijä Saku Toivonen täydentää.

Ekotempauksessa kerättävät vaaralliset jätteet ovat nimensä mukaisesti käytöstä poistettuja aineita tai esineitä, jotka voivat väärään paikkaan päätyessään aiheuttaa haittaa ihmisten terveydelle tai ympäristölle.

Loimi-Hämeen Jätehuolto toivoo, että Ekotempaukseen osallistuvat ihmiset kiinnittäisivät erityistä huomiota turvallisuuteen vaarallisia jätteitä tuodessaan.

Ekotempauksen tarkempi aikataulu, listaus pysäkeistä ja ohjeistus löytyvät LHJ:n kotisivuilta.

– Sivuilta löytyy myös LHJ:n jätehaku, jonka avulla voi tarkistaa helposti, kuuluuko jäte vaarallisiin jätteisiin vai voiko sen lajitella muuten, miehet vinkkaavat.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän