Kysymys: Valokuitu ei kiinnosta teleoperaattoreita – ja vastaus Lounealta

1

Caruna käynnisti kevään tullen ison maakaapelointiurakan Vesaojantiellä. Sen myötä sähköpylväät ja ilmajohdot jäävät historiaan. Jokunen vuosi sitten Lounea lähetti kyselyn tienvarsiasukkaiden kiinnostuksesta valokuituun. Sitä löytyi sen verran, että viimeinen kuituliittymä on siellä, mihin päättyy helppo osuus eli peltomaisema.
Viime syksynä, tarkemmin 5.9.2022, maakaapeloinnista vastaava urakoitsija Despro Engineering Oy lähetti alueen kaikille tele- ja internetoperaattoreille – Elisa,Telia, DNA, Lounea, HTP – tiedon mahdollisuudesta laittaa valokuitukaapeli samaan kaivantoon sähkön kanssa.
Yksikään niistä ei tiedusteluun vastannut eikä palannut asiaan myöhemminkään.
Kaivannot on peitetty, työ jatkuu Hiidenlinnan suunnassa.
Mikä voisi selittää operaattoreiden järjenvastaisen menettelyn? Oman kokemukseni mukaan valokuidun asemesta tarjotaan langatonta 5G-liittymää, vaikka valokuituyhteys (runkolinja) olisi olemassa vain 10 metriä kiinteistön nurkalta. Vaihtoehtoisesti ainoa valokuituyhteys on tiedonsiirtonopeudeltaan enintään 400 megaa. Valokuitu on operaattoreille hankala tapaus siksi, ettei sen jälkeen ole oikein mitään uutta myytävää. Ne katsovat, ettei kiinteä kuukausimaksu riitä niille.
Langattomien yhteyksien kauppa sen sijaan tuottaa: sukupolvien vaihtuessa pitää hommata uusi modeemi tai reititin muutamalla satasella. Nyt myydään 5G:tä, seuraavaksi on tulossa 6G ja lisää niin kauan kuin numeroita riittää aina äärettömään saakka. Ja kauppa käy.
Huolimatta langattomien yhteyksien siirtokyvyn kasvusta kaistaa on aina liian vähän siirrettävän datan määrän jatkuvasti lisääntyessä.
Toivottavasti joku alueen operaattoreista suostuu kertomaan Somero-lehdelle ne painavat syyt, joiden vuoksi tämä hanke jätettiin väliin.

Pertti Jalonen
toimittaja (eläkkeellä), vapaa-ajanasukas Vesajärventien varrelta

———————–

Vastaus kirjoittajalle:

Lounea on pitänyt Someroa yhtenä tärkeimmistä valokuitujen rakentamisalueista ja on rakentanut Somerolle kuituverkkoa jo noin 3200 osoitteeseen. Lähes 75 prosentilla somerolaisista on jo nyt mahdollisuus liittyä Lounean valokuituverkkoon. Mahdollisuuden onkin jo hyödyntänyt yli 2000 valokuituasiakastamme Somerolla, mistä olemme heille kiitollisia.
Keltiäisiin ja Somerniemelle Lounea rakensi valokuituverkkoa jo vuonna 2017, jolloin kävimme alueen asukkaat laajasti läpi. Verkon rakensimme sinne, missä oli riittävästi kysyntää ja saimme rakennettua verkon kannattavasti. Vesaojantien sähköyhtiön rakentamishankkeesta tuli Louneallekin tieto, mutta emme saaneet siitä näkemyksemme mukaan riittävästi hyötyä, jotta olisimme voineet lähteä mukaan.
Lounea on perinteisillä alueilla rakentanut yhteiskaivuina suuren osan verkostaan, kuten järkevää onkin. Erilaisten toimijoiden rakentamiset sopivat joskus hyvin yhteen, mutta toisaalta saattavat joskus olla hyvinkin erilaisia. Monesti sähköyhtiöt tekevät haja-asutusalueilla maakaapelointia lähinnä keskijännitteisiin so. viimeiselle muuntajalle asti, joka ei vielä riitä valokuituoperaattorille. Tämän johdosta sähköyhtiön ja valokuituoperaattorin yhteishankkeet ratkaistaan aina tapauskohtaisesti.
Maaseutualueilla kuituverkon rakentaminen on haasteellista, koska asiakasta kohden kaivettavat metrit ovat huomattavasti suurempia kuin taajama-alueilla. Kaivamisen osuus valokuituverkon investoinnista on noin 60 prosenttia. Mikäli Lounean kaapeli menee kiinteistön läheltä, niin pystymme melko varmasti asiakkaalle kuituliittymän tarjoamaan, ellei kyseessä ole runkokaapeli.
Valokuituverkon tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton. Uusimmat mobiiliverkot, 5G ja tulevat G:t, ovat myös valokuituverkkoja – vain viimeiset metrit mennään ilmateitse. On selvää, että oman valokuituyhteyden kautta saa parhaan mahdollisen palvelukokemuksen, koska omaa valokuitua ei joudu jakamaan muiden alueen käyttäjien kanssa.

Jari Lahti
johtaja, Lounea Palvelut Oy

1 KOMMENTTI

  1. Kun lähdin Kameruniin, niin minulla oli valokuitukaapeli taloon, jossa asuin. Kun tulin takaisin ja asetuin Somerolle, niin sain odotella aivan tuhottoman pitkään ennen kuin saimme valokuidun tänne, missä nyt asumme. Koin tämän vetkuttelun lähinnä välinpitämättömyytenä asiakkaiden toiveita kohtaan.

    Sen jälkeen kun olemme saaneet valokuidun, niin palvelu on ollut erinomaista. Vikatoimistossa ovat ystävällisesti järjestäneet, kun joitakin ongelmia on tullut vastaan. Kiitos tästä.

Kommenttien lisääminen on estetty.