Laboratorion ajanvaraus uudesta puhelin-numerosta ja nettiosoitteesta

0
Näytteidenottoajat säilyvät laboratoriossa Somerolla entisellään maanantaista perjantaihin kello 7-11, vaikka yhteydenottopuhelinnumero vaihtuu. Laboratoriohoitaja Heli Vuorivirta työssään.

Yksi ja sama numero vastaa kaikille Varsinais-Suomessa

Aika näytteenottoon terveyskeskuksen laboratorioon tulee varata joko internetistä tyks.vihta.com -osoitteesta tai soittamalla puhelimitse numeroon 02-313 6321. Puhelimitse aikoja voi varata maanantaista perjantaihin kello 7–14.30.

– Mutta näytteitä otamme samassa toimipisteessä terveyskeskuksessa ja samaan aikaan kuin ennenkin kello 7–11 maanantain ja perjantain välillä, kertoo bioanalyytikko Marja Okker TYKS Laboratorioiden Someron toimipisteestä.

Hän opastaa asiakkaita ottamaan valmiiksi esiin Kelakortin, sillä se helpottaa laboratoriossa näytteenottajaa kirjaamaan palvelun.

Marja Okker sanoo Varsinais-Suomen hyvinvointialueella olevan nyt yhteinen puhelinnumero sekä nettiosoite, josta samasta kaikki varaavat ajan näytteenottoon TYKS Laboratorioon.

– Ajanvaraajan tulee muistaa kertoa, minkä kunnan TYKS Laboratorioon aikaa varaa. Kuin myös, mikä näyte tai mihin palveluun aikaa varaa, muistuttaa bioanalyytikko Heli Vuorivirta.

Someron laboratorion puhelinnumero tai nettiosoite eivät enää toimi. Uusi ajanvarausjärjestelmä on ollut voimassa tiistaista 2.5. lähtien.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen laboratoriopalveluja hoitaa TYKS Laboratoriot.

Somerolta näytteet on maaliskuun puolivälistä lähetetty analysoitavaksi TYKSin Laboratorioihin Saloon tai Turkuun.

Laboratoriohoitajat Petteri Hyytiäinen, Heli Vuorivirta ja Marja Okker ovat TYKS Laboratoriot Someron yksikön näytteidenottajat. Laboratorio on samassa paikassa kuin ennenkin terveyskeskuksessa.

Katsotaan nyt, miten työt ja palvelut lähtevät pyörimään 

TYKS Laboratorioiden Someron yksikössä ottavat näytteitä laboratoriohoitajat Petteri Hyytiäinen, Marja Okker ja Heli Vuorivirta. Kolmikko sanoo työnkuvansa muuttuneen melkoisesti, kun näytteiden analysointi Someron osalta keskitettiin TYKS Laboratorioiden Salon ja Turun yksiköihin maaliskuun puolivälissä. Kirjaaminen on lisääntynyt, näytteiden otto pysynyt ennallaan ja analysointi vähentynyt.

Ennen he analysoivat näytteet pääosin Somerolla. Uusi diagnostiikkalaite hankittiin viime vuonna Somerolle. Nyt se on vielä terveyskeskuksessa, mutta pois käytöstä.

– Meille on tullut paljon lisää kirjaamista eri töistämme. Kun ne ovat tietojärjestelmässä, voi osoittaa työn olevan tasalaatuista TYKS Laboratorioissa. Sieltä tulee paljon laatuvaatimuksia, joka on tietenkin hyvä, mutta lisää byrokratiaa, sanoo Marja Okker.

Heli Vuorivirta valottaa kirjaamista antamalla esimerkin EKG-tutkimuksessa käytettävien johdinten puhdistamiseen. Puhdistus on tehty ja tehdään kuten ennenkin, mutta nyt tehty työ pitää myös kirjata. Vastaavanlaisia kirjaamisia on useita päivässä.

Marja Okker sanoo, että huonona päivänä tuntuu, meneekö ammatillinen kolmen ja puolen vuoden koulutus hukkaan kirjaamisina, niin sanottuina paperitöinä.

– Nyt saa käyttää vain pientä osaa osaamisestaan työhön, johon on opiskellut.

He kyllä ymmärtävät, että koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueen näytteiden määritykset pitää saada samaan tieto- ja laatujärjestelmään ja mahdollisimman luotettavaksi potilaan jatkohoitoa silmällä pitäen. Ja että hoitavilla henkilöillä on asiakkaan hoitoprosessia tukeva diagnostiikka.

Näytteitä otetaan jatkossakin Somerolla

Asiakkaat ovat kyselleet valtavasti, miten Someron laboratorion lopulta käy ja joutuvatko he matkaamaan Saloon näytteitä otattamaan. Laboratoriohoitajat ovat tyynnytelleet asiakkaita Someron palvelujen puolesta.

– Kyllä Somerolla säilyy näytteidenotto. Asiakkaille olisi vaivalloista kulkea Saloon sitä varten, toteaa Heli Vuorivirta.

Someron laboratoriossa otetaan päivittäin 40–50 näytettä. Tähän tulee lisäksi osastoilla olevien näytteet.

– Tarve on sen verran suuri, että oma näytteidenotto ja laboratorio tarvitaan Somerolla.

Hyytiäinen, Okker ja Vuorivirta muistuttavat, että vastaanottopaikka ja -aika säilyvät entisellään Somerolla. Laboratoriossa otetaan näytteitä edelleenkin kello 7–11 maanantaista perjantaihin. Ainoastaan aika varataan eri numerosta (02 313 6321) ja netissä eri osoitteessa (tyks.vihta.com).

Laboratoriohoitajat ottavat näytteet ja antavat asiakkaille aikaikkunan, milloin vastaukset näytteistä mahdollisesti olisivat valmiit. He tekevät kirjaukset järjestelmään ja pakkaavat näytteet valmiiksi kuljetusta varten.

Maanantaista perjantaihin kuljetuksia on kaksi päivittäin. Päivän ensimmäiset näytteet lähtevät aamulla Salon kautta Turkuun ja viimeinen kello 14 Saloon analysoitavaksi TYKS Laboratorioon.

Marja Okker, Heli Vuorivirta ja Petteri Hyytiäinen jaksavat hymyillä, vaikka heidän työnsä on muuttunut melkoisesti Varhaan siirtyessä. Näytteidenottaminen on heidän päätyönsä, näytteiden analysointi on siirtynyt pääosin heiltä pois Salossa ja Turussa tehtäväksi.

Näinkin asiat hoituvat, mutta on jäykempää kuin ennen

Vastaukset tehdyistä tutkimuksista menevät suoraan tutkimuksen tilanneelle lääkärille. Tuloksia voi tiedustella hoitoyksiköstä.

– Ehkä hieman on tullut viiveitä tulosten saantiin, mutta ei merkittävästi. Me kun olemme Somerolla tottuneet siihen, että vastaukset on saanut pikimmiten, jos on ollut tarvetta, sanoo Marja Okker.

– Valitettavasti hyvinvointialueelle siirtyminen on merkinnyt Someron laboratorion osalta taantumaa. Vaikea löytää, mikä asia menee nyt paremmin kuin aiemmin Someron kaupungin hoitamana, toteaa Petteri Hyytiäinen.

Okker kertoo järjestelmän toimivan näinkin, mutta se on jäykempi kuin Someron hoitamana.

Sekin on mietityttänyt, mikä on heidän, laboratoriohoitajien, työyhteisö.

– Teemme töitä samojen ihmisten kanssa kuin ennenkin. Meidän osastonhoitajamme on nyt Salossa TYKS Laboratoriossa. Se ei ole sama kuin tässä vieressä, vertailee Marja Okker.

Kolmikko aikoo katsoa, miten muutokset etenevät. Hyvinvointialueen toiminta kun on vasta alkumetreillä.

– Katsotaan prosessi loppuun asti. Jos se tästä hyvinkin etenee. Sitten on vasta päätösten aika, esimerkiksi jatkaako työtä täällä vai ehkä jossain muualla.