Maisa Noki haastoi itsensä ohjaamaan

0
Abiturientti Maisa Noki halusi haastaa itsensä ja valitsi ohjauksen lukion teatteridiplominsa aiheeksi. Aiemmin hän ei ole näytelmiä ohjannut, näytellytkin niissä kylläkin.

Lukion teatteridiplomi haltuun

Maisa Nokea jännitti. Hänen ensimmäinen ohjauksensa oli pian nähtävänä ja arvosteltavana.

Abiturientti Noki on ollut mukana yläkoulusta saakka draaman valinnaisessa oppiaineessa. Hän ei kuitenkaan suorittanut lukion teatteridiplomia näyttelemisessä, vaan ohjaamisessa.

– Halusin haastaa itseäni, pystynkö tekemään sellaista, mitä en ole koskaan ennen tehnyt. Menin kokemus edellä, sanoo Someron lukion tämän kevään ainoana teatteridiplomin suorittanut Noki.

Hän valitsi käsikirjoitukseksi lastennäytelmän Huuhaa Haahuilee, jonka on kirjoittanut Seppojuhani Ruotsalainen. Entuudestaan tekijä ja tuotantonsa ei ollut Noelle tuttu.

Aihe vaikutti mielenkiintoiselta ja hauskalta. Siinä puhuttiin luonnosta ja sen suojelusta hauskoin sanakääntein. Myös nuorten heikkoa luontotietoutta sohaistiin.

– Pyrin valitsemaan kivan ja hauskan lastennäytelmän, jossa on tarpeeksi hahmoja ryhmälle.

Kiiruun koulun 8. luokan draamaryhmä esitti Seppojuhani Ruotsalaisen käsikirjoittaman lastennäytelmän Huuhaa Haahuilee. Mukana olivat Cia Auranen, Ada Pylkkö, Lotta Känkänen, Jenna Nyström, Tuuli Holm, Silja Kuisma, Laura Lillemäe, Katriina Rasila ja teltassa Emma Nouko (9. lk). Valoista ja äänistä vastasivat Niko Kylämäki ja Nazarij Kriat.

Ohjaaja luo kokonaisuuden

Näytelmän esittäjiksi Maisa Noki sai lehtori Helena Jalon luotsaaman 8:nnen luokan draaman ryhmän vahvistettuna yhdellä yhdeksäsluokkalaisella. Harjoitukset alkoivat ylioppilaskirjoitusten päätyttyä huhtikuussa.

Noki sanoo tahdin olleen tiivis ja antoisa.

– Oli pohdittava, missä kukin on näyttämöllä. Tajusin, miten ohjaajan pitää hahmottaa monia asioita yhtä aikaa ja luoda niistä kokonaisuus.

– Ehkä opin myös olemaan armollisempi itseäni kohtaan. Kaiken ei tarvitse mennä prikulleen juuri niin kuin olin ajatellut.

Kun näytelmä oli esitetty Kiiruun koulun auditoriossa, niin Noki huokaisi tyytyväisenä.

– Näyttelijät eläytyivät tosi hyvin osiinsa. Näytelmä meni paremmin kuin kenraaliharjoituksissa. Itse asiassa se sujui aina edellistä harjoituskertaa paremmin.

Kun näytelmän arvostellut Olla-Riitta Mäkelä oli antanut palautteen, Maisa Noki oli edelleen tyytyväinen.

– Hän sanoi, että näytelmä kulki sujuvasti ja että olin käyttänyt mukavasti erilaisia teatterin keinoja, kuten pysäytystä kohtauksessa.

Olla-Riitta Mäkelä sanoi pitävänsä tärkeänä, että katsojalle on mutkatonta seurata näytelmää. Ettei tule sellaista oloa, että mikäs henkilö tuo nyt on tai mitenkä tämä nyt tähän näytelmään liittyy.

Millaista oli olla Noen ohjauksessa?

– Hän oli mukava ja joustava. Hän kuunteli ja otti meidän ideoita huomioon. Hän oli rento, ei mikään tiukkis, luonnehti Huuhaa-Hellua esittänyt Katriina Rasila ohjaaja Maisa Nokea.

– Meidän villin porukan kanssa olisi voinut ehkä olla tiukempi, tuumasi partiolaisena Nuotio-Neerana ollut Silja Kuisma.

Noin 15 minuuttia kestäneessä näytelmässä oli 10 osaa ja 9 näyttelijää.

Vaikka näytelmä oli lyhyt, sen eteen paiskittiin töitä.

– Näytelmää oli mukava tehdä. Se oli reipas, ei mikään raskas ja odotteleva, totesi Rasila.

Maisa Noki.

Sosionomiksi olisi vetoa

Maisa Noki painaa valkolakin päähänsä viikon päästä lauantaina. Hän haki teatterikorkeaan näyttelijälinjalle, mutta ei päässyt sisään.

Toisen häntä kiinnostavan aineen pääsykokeet ovat ensi viikolla. Hän haluaisi opiskella sosionomiksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän