Meskan pojat jälleen Suomen kärkikuusikossa

0
Somerolaisseura Arska-Basketin ja salolaisen Mesuca Basketin yhdistelmäjoukkue päätti jälleen kautensa SM-lopputurnaukseen, tällä kertaa alle 15-vuotiaiden ikäluokassa.

Teksti Juha Laakso

Vuosi sitten Suomen mestaruushopealle alle 14-vuotiaiden poikien sarjassa sijoittunut salolais-somerolainen koripallon yhteisjoukkue MesucaArska-Basket raivasi tänäkin keväänä tiensä valtakunnalliseen SM-lopputurnaukseen, nyt alle 15-vuotiaiden ikäluokassa.

Valmentajalegendan mukaan Robert Petersen Cupiksi nimetyn 15-vuotiaiden mestaruussarjan loppuhuipennus pelattiin kolmipäiväisenä tapahtumana Kaarinassa. MesucaArska-Basketin, eli ”Meskan” osalta turnaus käynnistyi perjantai-illan puolivälierällä, jossa vastaan asettui edellisenä viikonloppuna 14-vuotiaiden sarjan Suomen mestaruutta juhlinut Helsingin NMKY:n 09 -joukkue.

Jo ennalta oli tiedossa, että näiden kahden joukkueen kohtaamisesta tulisi tiukka. Syksyn alkusarjakohtaaminen oli päättynyt Meskan voittoon ja ”Namika” oli parempi kevään jatkosarjakamppailussa.

Ottelu eteni tasaisena ja parhaimmillaan Meska käväisi muutaman pisteen johdossa. Lopussa helsinkiläiset olivat kuitenkin sen verran terävämpiä, että rynnistivät 83–74 (42–38) voittonsa myötä välieriin.

– Se oli melkein kuin toisinto kevään kohtaamisestamme. Tuore Suomen mestari ei vain sovi meidän joukkueellemme. Emme saa hyödynnettyä vahvuuksiamme, kun HNMKY 09 on myös nopeaa ja terrierimäistä sorttia, Meskan somerolainen päävalmentaja Jani Mäenpää pohdiskeli.

”Namika” ratkaisi kaukoheitoillaValmentaja arveli myös, että puolivälierään, tuossa vaiheessa koko kauden tärkeimpään otteluun, Meskalla kohdistui niin kovat odotukset, että joukkuepeli unohtui ja pelaaminen meni henkilökohtaisella tasolla yliyrittämiseksi.

Namika upotti kolmen pisteen heittojaan kovalla, 37,5 prosentin teholla, Meskan jäätyä kuuteentoista prosenttiin. Esimerkiksi Meskan heittopelin maestro, Pyry Laine , on yleensä huonoimpinakin heittopäivinään yltänyt kaukoheitoissaan 30 prosentin tasolle, mutta Namikaa vastaan hänen viidestätoista yrityksestään onnistui vain yksi (6,7 %).

Kun heittopelin onnistumiset jakautuivat muilta osin likimain tasan, ratkaisevaksi jäi helsinkiläisten ”kolmosilla” saavuttama yhdeksän pisteen (27–18) etumatka. Etenkin hyökkäyspään levypallokamppailuissa Meska oli selkeästi vastustajaansa edellä, mutta ei pystynyt kanavoimaan tuota etua heittotilanteisiin.

Joni Salo oli ainoa meskalainen, jonka henkilökohtainen tehosarake jäi puolivälierässä plussan puolelle. Myös Oskar Enbacka pelasi omalla tasollaan, mutta muut jäivät alle keskiarvotason suoritustensa.

n Meskalaisten tehot SM-puolivälierässä: Pyry Laine (peliaika 37.10/pisteet 19/levypallot 11), Oliver Enbacka (26.59/17/6), Oskar Enbacka (15.28/14/4), Seve Korpijärvi (37.34/11/3), Luukas Kyyrä (19.06/5/8), Sami Miskala (31.21/4/6), Luukas Lautiala (15.09/2/4), Joni Salo (12.49/2/5), Renne Kivinen (4.19/0/0). Kokoonpanossa myös Johannes Mäenpää ja Iivari Viherä.

Pettymys tappion jälkeen oli Meskan leirissä suuri. Laihaksi lohduksi jäi sekin, että vuosi sitten Meskan alle 14-vuotiaiden SM-finaalissa kukistanut Vantaan Pussihukat jäi kärkikvartetin ulkopuolelle.

– Nämä tulokset vain kertovat siitä, että kamppailu Suomen huipulla on kovaa. Jokainen joukkue voi voittaa tai hävitä kenelle vaan, riippuen miten peli kulkee missäkin matsissa, Meska-luotsi Mäenpää totesi.

Jatkopeleistä voitto ja tappioToisena lopputurnauspäivänä Meska pelasi sijoitusottelun, jonka panoksena oli pääsy kamppailemaan sijoista viisi ja kuusi. Vastaan asettui jälleen Helsingin NMKY, nyt 08-ikäluokan junioreista koostuneella joukkueellaan.

Pahimmat kisapaineet olivat karisseet puolivälierävaiheessa, joten Meska pelasi edellispäivää rennommin ja nousi pelillisesti omalle normaalitasolleen. Kamppailu eteni päätöserään asti tasaisena, kunnes Meska repäisi ratkaisevan eron ja karkasi 90–74 (46–48) voittoon.

Voitto vei Meskan pelaamaan sunnuntain päätösottelunsa sijoista viisi ja kuusi. Vastustajaksi tuli viime kevään loppuottelusta tuttu Vantaan Pussihukat.

Tahmean alun jälkeen Meska paransi peliään toisella puoliajalla, mutta ei pystynyt kirimään pitkältä takamatkalta vantaalaisten kantaan. PuHu voitti koriluvuin 85-64, jättäen tänäkin vuonna Salo/Someron yhdistelmän yhden pykälän alapuolelleen. Pussihukat oli siis SM-viitonen ja Meska joka tapauksessa hienosti valtakunnan parhaiden joukossa kuudes.

n Meskalaisten pisteet/levypallot sijoitusotteluissa: Pyry Laine 57/20, Oskar Enbacka 18/23, Sami Miskala 15/8, Luukas Lautiala 14/11, Luukas Kyyrä 11/10, Seve Korpijärvi 24/11, Joni Salo 2/6 ja Oliver Enbacka 13/7. Kokoonpanossa lisäksi Renne Kivinen.

Robert Petersen Cupin loppuottelussa Turun NMKY kukisti Kotkan Työväen Palloilijat pistein 79–71, joten turkulaiset kruunattiin alle 15-vuotiaiden poikien sarjan Suomen mestareiksi. Läntisen alueen hienon kokonaismenestyksen täydensi Kaarinan Ura Basket, joka kaatoi pronssiottelussa HNMKY -09:n 82–76.

Samaan aikaan Helsingissä turnattiin SM-sarjan sijoista 9.–12. Tämän turnauksen kärkikaksikko, helsinkiläinen Torpan Pojat ja porilainen BC Isojoenrannan Sisu lunastivat kahdeksan kärkijoukkueen seuraksi paikan ensi kauden SM-sarjaan. Monta perinteikästä koripalloseuraa, kuten esimerkiksi espoolainen Tapiolan Honka, Tampereen Pyrintö ja Salon Vilpas jäi pääsarjan ulkopuolelle.

Loukkaantumiset nakersivat tulostaMeska koki päättyneellä kaudella huomattavan paljon loukkaantumisia, jotka osaltaan verottivat tehoja runkosarjassa ja vielä lopputurnauksessakin. Esimerkiksi vuoden takaisen mitalijoukkueen runkopelaajista Johannes Mäenpäältä jäi koko kausi loukkaantumisen vuoksi väliin ja samasta syystä Luukas Kyyrän loppukausi jäi vaisummaksi kuin normaaliolosuhteissa.

– Nyt pidetään pieni tauko ja kesällä aletaan treenaamaan takapuoli ruvella, Meskan edustusjoukkueen päävalmentajan tehtävistä apuvalmentajan pestille siirtyvä Jani Mäenpää kertoi joukkueen lähiajan kuvioista.

Mäenpään aisaparina valmennuksessa toiminut Veli-Matti Laine hoitaa jatkossa joukkueenjohtajan tehtäviä ja uudeksi päävalmentajaksi tulee Korisliigaakin Salon Vilppaan riveissä pelannut veljensä Vesa-Pekka Laine .

Tytöt turnasivat JyväskylässäLäntisen alueen kakkosdivisioonan mestaruutta muutama viikko sitten juhlinut Someron Arska-Basketin alle 16-vuotiaiden tyttöjen joukkue lähti päättelemään pelikauttaan Lauri Markkasen nimikkoturnaukseen Jyväskylään.

Tyttöjen yhdistetyssä harraste-/kilpasarjassa oli mukana kaksitoista joukkuetta eri puolilta Suomea. Alkulohkossa somerolaiset kärsivät tappion turnausvoittoon porhaltaneelle jyväkyläläiselle Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoille ja voittivat Läntisen alueen sarjapeleistä tutun kaarinalaisen Litsa Lakersin (42–30).

Jatko- ja sijoitusotteluissa Arska-Basket kärsi täpärän (30–32) tappion Karkkilan Urheilijoille ja hävisi myös porilaiselle Isojoenrannan Sisulle sekä Hyvinkään Pontevalle, sijoittuen turnauksessa kahdeksanneksi.

Arska-Basket oli matkassa tuttuun tapaan laajalla, viidentoista pelaajan kokoonpanolla. Pistekärjiksi erottuivat Nanna Suonpää (45 pistettä), Fiinu Saarelainen (28), Jessi Niemi (26) ja Sylvia Varjus (13).