Mitkä fasciat?

0

Kehonhuoltamo Mari Sohlbergin nettisivut kertovat, että hänen yrityksensä palveluihin Eijan Hieronta ja Hoidon liiketilassa kuuluu klassinen- sekä urheiluhieronta, fasciahoito, hermoratahieronta, vyöhyketerapia, päänhieronta ja ravitsemus. Lehti kysyykin, mitä tarkoittaa fasciahoito?

– Fascia- eli lihaskalvohieronnassa fascia on sidekudosrakenne, joka ympäröi lihaksia ja sisäelimiä. Se on kuin verkko ihmisessä joka puolella, joka eräällä tavalla pitää lihakset kasassa. Fascia ei ole vain yksittäinen, vaan niitä menee tavallaan useina kerroksina ja lomittain, Sohlberg aloittaa.

Fascioiden kireystiloja voidaan käsittelyllä vapauttaa.

– Jos on liikkuvuuden kanssa tai fasciassa ongelmia, on kyse siitä, että fasciakerrokset eivät ikään kuin liiku toisiinsa nähden. Niiden väliin kertyy ketjuiksi hyalyronihappomolekyylejä, ja ne tavallaan estävät liikkeen. Niinpä fasciakäsittelyssä pyritään saamaan aikaan liikkuvuutta fasciakerroksissa, hajottamaan hyalyronihappoketjua.

Sohlberg on aloittamassa opiskelut myös fasciarautojen sekä kivestä ja puusta tehtyjen lastojen avulla tapahtuvasta käsittelystä, kuin myös dry needlingissä, jossa triggerpisteitä käsitellään akupunktioneuloilla ”kuivaneulauksena”. Triggerpisteet ovat lihaksissa oleva ärtynyt alue, jossa on paljon hermopäätteitä. Ne ovat samoja herkkiä tai kipeitä kohtia, joita käsitellään lihaskalvohieronnassakin.

– Se on hyvin mielenkiintoista! Fascioiden opiskelussa olen huomannut, että esimerkiksi hermoratahieronnan otteet ovat sen kanssa yhteneväisiä. Erilaisia hoitoja tehdään kunkin vaivojen ja tarpeiden mukaan.