Poliisi valvoo mopoja – vanhempi: tiedätkö missä kunnossa nuoren mopo on?

0

Poliisi valvoo nyt viikonloppuna 19.–21.5. koko maassa mopojen ja muiden kevyiden kaksi-, kolme- ja nelipyöräisten ajoneuvojen käyttöä ja kuntoa. Valvontaa kohdistetaan kuljettajien kunnon ja ajokortin riittävyyden ohella ajoneuvojen kuntoon sekä liikennesääntöjen noudattamiseen.

– Poliisi pyrkii teemaviikolla antamaan neuvoja ja vinkkejä turvallisesta liikennekäyttäytymisestä mopolla tai moottoripyörällä liikenteessä oleville. Lisäksi annamme neuvoja mopon rakenteista ja varusteista, jotta ajoneuvon käyttö liikenteessä olisi turvallista, kertoo komisario Seppo Porokka.

Porokan mukaan erityisesti jarrut, renkaat ja valojen toiminta ovat tärkeitä turvallisuustekijöitä myös mopoissa. Moposta lähtevä voimakas ääni ja rekisteritunnuksen piilottelu viittaavat usein siihen, että laite ei ole lainmukainen.

Porokka muistuttaa, että ajokauden alussa vanhempien on syytä varmistaa, että nuoren käytössä oleva mopo on turvallinen liikenteessä. Vastuuta asiassa ei tule jättää pelkästään nuoren harteille. Kun poliisi tavoittaa valvonnassa viritetyn tai jarruttoman mopon, seurauksena on aina myös lastensuojeluilmoitus, jos kuljettaja on alle 18-vuotias.

– Poliisi saa kesäaikaan paljon palautetta ja valvontapyyntöjä, jotka liittyvät mopojen aiheuttamaan häiritsevään meluun. Melun lisäksi valvontapyyntöjä tulee runsaasti mopoilijoiden liikennekäyttäytymisestä, kuvailee Porokka.

Vanhempien on syytä olla tietoisia mopomiittien tapahtumista

Poliisia huolestuttaa isojen auto- ja mopomiittien riskit. Poliisi muistuttaa, että järjestäjät ovat vastuussa tapahtuman turvallisuudesta.

– Miitit ovat tärkeä osa nuorten välistä, luonnollista sosiaalista kanssakäymistä, mutta usein niissä otetaan turhia turvallisuusriskejä. Poliisi tulee valvomaan tulevan kesän kokoontumisajoja, Porokka lupaa.

Aiempina kesinä on järjestetty auto- ja mopomiittejä, joissa on parhaimmillaan ollut useita satoja osallistujia. Auto- ja mopomiitit ovat järjestetty ilman mitään ennakkovalmisteluja ja -suunnitelmia, jolloin muun muassa tärkeät turvallisuusasiat ovat jääneet huomioimatta. Lisäksi usein unohtuu tapahtuma-alueiden asukkaat tai alueella liikkuvien huomiointi.

– Tällaiset ennalta suunnittelemattomat kokoontumiset huolestuttavat poliisia, sillä isoissa kokoontumisissa voi sattua yllättäviä, jopa vaarallisia tilanteita. Tänä keväänä on poliisin tietoon tullut jo joitakin pahoja loukkaantumisia mopomiiteissä, Porokka kertoo.

Mopomiittejä järjestetään tulevan kesän aikana useilla paikkakunnilla.

– En usko, että nuorten kotona tiedetään näiden kokoontumisajojen todellisesta luonteesta. Kehottaisinkin vanhempia menemään itse paikan päälle katsomaan, mitä niissä todella tapahtuu, Porokka vetoaa.