Someron UA:lle tukku kärkipään sijoituksia ratakauden avauksesta

0
Someron UA:n Jere Piekkalan taival päättyi yleisen luokan ensimmäisessä välierälähdössä ohjauksen pettämiseen ja seurakaveri Miikka Tamminen porhalsi helppoon lähtövoittoon.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Jokamiesluokan kilpailukausi moottorirata Somuralla käynnistyi runsaslukuisella osanottajajoukolla ja pitkäksi venyneellä kilpailutapahtumalla.
Someron Urheiluautoilijoiden järjestämän ”Urakointi Timo Koivunen JM” -kilpailun kuudesta luokasta viidessä lähtöviivalla oli enemmän kuljettajia kuin viime kevään vastaavassa kilpailussa, osassa selvästikin enemmän.
Esimerkiksi päivän avanneeseen yleiseen luokkaan starttasi 87 osanottajaa, mikä tarkoitti 51 lähdön kolmetuntiseksi venähtänyttä ratamittelöä. Somerolaisittain ilahduttavasti mukana oli peräti kuusitoista Someron Urheiluautoilijoiden kuljettajaa.
Semifinaalivaiheessa oli jäljellä kolmekymmentä parasta kuskia, heidän joukossaan SomUA:n edustajista Jere Piekkala, Aleksi Raittinen, Lauri Laine, Miikka Tamminen ja Risto Uunimäki.
Finaalilähtöihin tuosta viisikosta etenivät Laine, Piekkala ja Tamminen. Laine kiisi komeaan voittoon C-finaalissa, mutta heti perään ajetussa B-finaalissa hänen taipaleensa jäi kesken. Laineen sijoitukseksi tuli joka tapauksessa mainio yhdestoista.

Startti petasi taas loppuasetelmat

Semifinaalilähdöissään huippustarttien myötä voittoihin rynnineet Tamminen ja Piekkala olivat mukana kuuden parhaan kuljettajan välisessä A-finaalissa. Tammisen ohella Lounais-Hämeen UA:n Tero Hakanen ja Mynämäen UA:n Miska Lännistö olivat voittaneet päivän kaikki kolme aiempaa lähtöään.
Etenkin Somuralla startti ja alkukiihdytys ovat lopputuloksen kannalta merkittävässä, usein jopa aivan ratkaisevassa roolissa. Niin tälläkin kertaa, kun parhaiten viivalta singahtanut Hakanen piti johtoaseman hallussaan ruutulipulle asti.
Somerolaiskuskeilta lähtö ei sujunut läheskään nappiin, mutta jo ensimmäisellä kierroksella Tamminen nousi Hakasen kantaan kisan kakkoseksi. Jo siinä vaiheessa somerolainen tiesi, ettei ohittaminen tule olemaan helppoa, olihan Hakasen alla Tammisen aikoinaan luotettavaksi vauhtihirmuksi rakentama ”Tami-Motors Fiat”.

Piekkala tuuppareiden somerolaiskakkonen

Tamminen piti kakkospaikkansa loppuun asti ja seuraavina maaliin tulivat Lännistö ja Piekkala. Somuralla aiemminkin menestymään tottunut Hakanen siis aloitti kauden 2023 yleisen luokan ja samalla Somurakupin kärkinoteerauksella, 25 pisteellä. Viime vuoden voittoaan puolustavan Tammisen tilille kilahti 20 kuppipinnaa ja Piekkalalle 16.
Hakanen jatkoi upeaa ”tolppasarjaansa”, eli voitosta voittoon kaahailua tuuppariluokan lähdöissä. Yleisestä luokasta tuttuja polkuja astelivat myös kahdella voitolla A-finaalipaikan lunastaneet Tamminen ja Lännistö.
A-finaalissa Hakasen ykköshaastajaksi nousi kuitenkin Jere Piekkala, jonka tuuppari-saldoksi muodostui neljä kakkossijaa. Hakasen tavoin kahdesti kärkitrioon porhaltanut Tamminen oli tämän luokan kolmonen.
Tuuppareiden kanssa limittäin ajetuissa etuveto-/kardaaniluokan lähdöissä voittajaksi päätyi Punkalaitumen Moottorikerhon/Urheiluautoilijoiden Kimmo Lampinen, ennen väsymätöntä Somuran kiertäjää, Lopen UA:n Harri Laapottia.

Uunimäki voittoon pappaluokassa

Ilman somerolaisvoittoakaan ei sunnuntaina jääty, siitä piti huolen monen mutkan kautta senioreitten, eli pappaluokan ykköseksi ajanut Someron UA:n Risto Uunimäki. Alkuerän keskeytyksen jälkeen Uunimäki haki jatkovauhdin keräilyerästä, eteni välierän lähtövoiton kautta semifinaaliin ja sieltä edelleen sijoituskarsinnan voiton myötä A-finaaliin.
Tämän luokan loistavan somerolaismenestyksen täydensivät kolmanneksi kiitänyt Ari-Pekka Lehtinen, sijoille seitsemän ja kahdeksan ajaneet Teppo Kankare sekä Mika Lähteenmäki ja kymmenenneksi sijoittunut Jukka Nurmi.
Nuorten luokassa SomUA:n Samuli Lehtonen oli viidestoista. Naisten luokassa Elina Virtasen kilpailu päättyi keräilyerän neljänteen sijaan.
Seuraava Somuralla ajettava jokamiesluokan kilpailu on Salon Urheiluautoilijoiden heinäkuun 9. päivänä isännöimä Salo Jokkis. Elokuussa on vuorossa THU-Teamin järjestämä Wallius JM ja kausi päättyy Someron UA:n isännyydessä lokakuun alussa käytävään Ässä JM XXXVIII –tapahtumaan.

Urakointi Timo Koivunen JM, Somura:

Yleinen luokka: 1) Tero Hakanen L-H UA, 2) Miikka Tamminen SomUA, 3) Miska Lännistö MynUA, 4) Jere Piekkala SomUA, 5) Mikko Kosonen RaisUA, 6) Kim Holopainen AL-Härmä… 11) Lauri Laine SomUA. (87 osanottajaa).

Naiset: 1) Anni Lampinen PunMK/UA, 2) Jaana Koskema VääUA, 3) Emilia Hongisto KokeUA. (24 osanottajaa).

Nuoret: 1) Santtu Timperi VihUA, 2) Eemeli Jalavikko HuiUA, 3) Elias Komonen TerUA… 15) Samuli Lehtonen SomUA. (27 osanottajaa).

Seniorit/pappaluokka: 1) Risto Uunimäki SomUA, 2) Pasi Viitanen KokeUA 3) Ari-Pekka Lehtinen SomUA… 7) Teppo Kankare SomUA, 8) Mika Lähteenmäki SomUA… 10) Jukka Nurmi SomUA. (22 osanottajaa).

Etuveto-/kardaaniluokka: 1) Kimmo Lampinen PunMK/UA, 2) Harri Laapotti LopUA, 3) Paavo Töykkälä L-H UA. (53 osanottajaa).

Tuupparit: 1) Tero Hakanen L-H UA, 2) Jere Piekkala SomUA, 3) Miikka Tamminen SomUA. (26 osanottajaa).

Somurakuppi 2023 (pistetilaston epävirallinen kärki 1. osakilpailun jälkeen): Hakanen 25, Tamminen 20, Lännistö 18, Piekkala 16, Kosonen 14, Holopainen 12, Jani Silvan THU-Team 10, Samppa Kalenius UUA 9, Santeri Myllymäki NoorUA/MK 8, Juha Pere V-SUA 7, Lauri Laine SomUA 6. (Pisteille yleisen luokan 15 parasta kuljettajaa).