Sup-lauta odottaa kirjastossa lainaajaa

0
Monen toive oli,

Kirjasto hankki esineitä, joita eniten toivottiin

Kirjasto sai kaupungilta tälle vuodelle 5 000 euron potin, jolla hankkia esineitä lainattavaksi. Kansa ehdotti. Eniten toivottiin sup-lautaa (30 ehdotusta) ja lasten naamiaisasuja (27).

– Olemme nyt hankkineet eniten toivottuja tavaroita. Meillä on yksi sup-lauta kaikkine tarvikkeineen pussissa odottamassa lainaajia, sanoo kirjastonjohtaja Petra Julin.

Rekissä roikkuu useampi lasten naamiaisasu, kuten pelleasu, leijona- ja norsuasut, poliisin puku, Puuha Peten asu, lisko- ja dinosauruspuvut ja Tähkäpää/prinsessa-asu.

Lainattavat tavarat ovat esillä ryhmätyöhuoneessa. Siellä on muun muassa pari settiä frisbeekiekkoja, rantalentopallo, jalkapallo, kahvakuulia, hulavanne, venyttelykuminauhoja, salibandymailoja ja pallo, kävelysauvoja, pihayazzy, lumikenkiä, liukuesteitä, roskapihtejä ja kosteusmittari. Kitara ja ukuleleja kirjastossa olikin jo valmiina.

– Tarkoitus on metsästää vielä muun muassa metallinpaljastin; Somerolta ei sellaista saa, sanoo Julin ja arvelee metallispaljastimia käytettävän aarteenetsintäleikeissä.

– Ja mahdollisesti teetämme puujalat sekä ostamme padel-mailoja. Tietysti hankimme vielä lisää lainattavia esineitä, mutta nyt ollaan päästy hyvään alkuun.

Pääperiaatteena valinnassa on ollut, että esine on mahdollisimman huoltovapaa, kestävä ja helppo puhdistaa.

– Ompelukonetta toivoi useampi, mutta sen huolto on ongelma.

Esineiden laina-ajat ovat kaksi viikkoa, paitsi sup-laudalla viikko. Esineitä ei voi lainata omatoimikirjastosta, vaan ainoastaan silloin, kun henkilökunta on paikalla.

Lainattavat tavarat ovat siististi ryhmätyöhuoneen hyllyssä.

– Mitään ”sekatavarakauppaa” ei kirjastosta ole tullut. Tällaista jotkut asiakkaat pelkäsivät. Esineet ovat lisämauste kirjaston palveluihin. Sitäkin pelättiin, että rahat ovat pois kirjamäärärahoista tai muista peruskirjaston jutuista, mutta eivät siis ole.

Julin muistuttaa, että esineitä koskevat kirjaston säännöt. Lainattava tavara on toisen omaisuutta. Se on pidettävä ehjänä ja puhtaana. Esineet ovat korvattavia, kuten kirjatkin.