Toivo Suvila – sata vuotta elämänkokemusta

0
Korpraali Toivo Suvila täyttää tänään kunnioitettavat 100-vuotta.

Teksti ja kuva Timo Kalenius

Lamminniemen Hyvinvointikeskuksessa vietetääntänääntorstaina 11.5. harvinaisia syntymäpäiviä, kun sotaveteraani, korpraali Toivo Suvila saavuttaakunnioitettavan 100 vuoden rajapyykin.
Juhlapäivää vietetään pienessä porukassa ystävien ja sukulaisten kesken, kuten syntymäpäiväsankari oli itse halunnut.
Toivo Suvila syntyi 1923 Loimaalla maanviljelijäperheeseen, jossa lapsia oli kaiken kaikkiaan kymmenen, kuusi poikaa ja neljä tyttöä, Toivo nuorin. Pienestä pitäen hän osallistui maatilan töihin.
– Meillä oli kotona hevosia ja isä antoi minun tehdä niiden kanssa maatilan töitä jo kouluikäisenä ja siitä pidin erityisen paljon. Sain äestää, kylvää siemeniä ja ajaa leikkuupuimuriakin hevosten kanssa, olin oikea hevosmies, kertoo Toivo Suvila
Kotitilan työt saivat jäädä, kun kutsu jatkosotaan tuli hänen juuri täytettyään 18 vuotta. Sodassa meni kolmisen vuotta, jonka jälkeen isän myytyä kotitilan vierähti parisen vuotta  rakennusalan töissä.
Vaimo löytyi kotitilan ostaneen  perheen tyttärestä, jonka kanssa olikin pitkä avioliitto ennen vaimon kuolemaa 82-vuotiaana.
– Vaimon todellakin löysin kotitilan ostaneen perheen tyttärestä ja hänen kanssaan meillä on myös kaksi poikaa. Vaimolla oli pieni tekstiilikauppa ja minä työskentelin Loimaalla  keksitehtaalla useamman vuoden ajan, muistelee Toivo Suvila.

– Jossain vaiheessa muutimme Somerolle, ja täällä minä sain työpaikan yhteiskoulun vahtimestarina. Siinä tehtävässä olinkin sitten lopun työurani ennen eläkkeelle jäämistäni, jatkaa Suvila.
Pitkän iän salaisuutta Toivo Suvila pohtii tarkkaan, eikä oikein tiedä miten siihen vastaisi.
– Luulen, että pitkä ja hyvä avioliitto vaimoni kanssa sekä terveellinen elämä ja hyvä fyysinen kunto ovat olleet ehkä jonkinlaisessa osassa siihen, että olen näin kauan saanut elää, toteaa Toivo Suvila.

– Mitään pahempia sairauksia ei ole ollut, eikä nytkään mitään kipuja sen suuremmin.
– Täällä Lamminniemessä olen viihtynyt todella hyvin, pohtii syntymäpäiväsankari Toivo Suvila.