Tunnetko vetoa vertaisohjaajaksi senioreiden voima- ja tasapainoharjoitteluun?

0
Seija Vanhanen (edessä) kävi viime vuonna vertaisohjaajakurssin. Hän on opastanut kuntosaliryhmää. Takana tasapainoilee liikunnanohjaaja Eeva-Maija Kara.

Kurssi alkaa jo perjantaina

Someron kaupungin liikuntapalvelut kouluttaa vertaisohjaajia senioreiden voima- ja tasapainoharjoitteluun. Koulutus koostuu kolmesta osasta, joista ensimmäinen osio on toukokuun lopussa ja seuraavat osiot elokuussa. Ensimmäinen kurssikerta on jo tänä perjantaina 26. toukokuuta.

– Viime vuonna vertaisohjaajakoulutuksessa oli yhdeksän osallistujaa, joista osa jo ohjasi esimerkiksi yhdistyksissä vertaisryhmiä, mutta halusi tulla päivittämään tietojaan ja saamaan uusia ideoita ohjaamiseen. Osa osallistujista aloitti koulutuksen jälkeen ensimmäistä kertaa ohjaamaan ryhmiä, kertoo Someron kaupungin liikuntapalvelujen liikunnanohjaaja Eeva-Maija Kara.

Seija Vanhanen on yksi kurssilla mukana olleista. Sen jälkeen hän on vetänyt Virkeyttä kuntosalilta -ryhmää vuoroviikoin toisen vertaisohjaajan kanssa. Omassa asuinympäristössään Härkätien kerrostalojen asukaskerhossa hän on patistanut väkeä liikkeelle. On jumpattu, pidetty tietokilpailuja ja kierretty kävellen yhdessä kerrostalojen ympäri.

– Yksi mukana ollut kertoi, että hän oli liikuntarupeaman jälkeen nukkunut yönsä hyvin.

Vanhanen kannustaa mukaan vertaisohjaajakoulutukseen, vaikkei ohjaajaksi aikoisikaan.

– Joukossa on mukava liikkua. Tilanne on samalla sosiaalinen tapahtuma, jossa tapaa erilaisia ihmisiä. Siinä kuin vahingossa tekee jotain oman kuntonsa hyväksi, kertoo Vanhanen, joka käy kuntosalilla, uimassa hallilla ja avannossa, hiihtää ja kävelee.

– Tosi tärkeää, että pysytään liikkeessä: tietysti jokainen oman kuntonsa ja tilanteensa mukaan. Mutta liikutaan edes vähän, niin jaksetaan paremmin ja ollaan virkeämpiä.

Kotipuuhastelu vaatii vahvoja jalkoja ja hyvää tasapainoa

Senioreiden voima- ja tasapainoharjoittelu on erityisen tärkeää, sillä ikäihmisen liikkumiskyky sekä arkiaskareiden sujuminen kotona edellyttävät vahvoja jalkoja ja hyvää tasapainoa. Tiedetään, että liikkumiskyvyn heikkenemisestä 1/3 johtuu vanhenemisesta ja 2/3 harjoittelun puutteesta.

– Onneksi lihasvoimaa voi lisätä vielä vanhanakin ja tasapaino paranee harjoittelulla. Nopeimmin harjoittelun vaikutukset näkyvät heillä, joiden toimintakyky on jo jossain määrin heikentynyt. Yhdessä harjoitellessa saa uusia tuttavia ja mieli virkistyy. Harjoittelu ehkäisee myös muistihäiriöitä, luettelee liikunnanohjaaja Eeva-Maija Kara voima- ja tasapainoharjoittelun hyötyjä.

Seurakuntatalolla on tanssittukin

Vertaisohjaajien avulla Somerolle on saatu perustettua myös uusia liikuntaryhmiä.

– Erityisen hienoa oli, kun viime vuonna kouluttautunut vertaisohjaaja Terttu Aaltonen aloitti tammikuussa ryhmän Somerniemen seurakuntatalolla. Ryhmä on ollut pidetty ja siellä on käynyt hyvin osallistujia, iloitsee Kara.

Aaltonen sanoo ryhmän ohjaamisen olevan mukavaa ja hauskaa. Toisaalta haastavaakin, kun ihmiset ovat erilaisia ja kaikilla on erilaiset motiivit osallistua ryhmään. Pitää pystyä huomioimaan tasa-arvoisesti kaikkia.

– Parasta ohjaamisessa on ollut hyvä ryhmähenki. Osa ryhmäläisistä tunsi toisensa jo etukäteen, osa tutustui ryhmän aikana. Kun ryhmäläiset oppivat tuntemaan toisensa, madaltui kynnys tarttua toista kädestä ja ruveta vaikkapa tanssimaan, kertoo vertaisohjaaja Terttu Aaltonen.

Kurssi ei velvoita ohjaajaksi

Vertaisohjaajakoulutus senioreiden voima- ja tasapainoharjoitteluun on kolmena perjantaina 26.5., 11.8. ja 18.8. uimahalli Loiskeessa. Kurssilta saatavaa osaamista voi hyödyntää omassa arjessa tai halutessaan voi aloittaa harrastuksen vertaisohjaajana.

– Koulutuksessa tuli kertausta, mutta toisaalta paljon myös uutta oppia voima- ja tasapainoharjoittelusta pohjautuen tutkittuun tietoon. On hyvä, että ohjaaja pystyy perustelemaan, miksi senioreiden on tärkeää tehdä voima- ja tasapainoharjoittelua sekä ohjaamaan liikkeitä oikein. Koulutuksessa tehtiin myös käytännönharjoituksia ohjaamiseen liittyen, toteaa Terttu Aaltonen.

Senioreiden voima- ja tasapainoharjoittelun vertaisohjaajakoulutukseen osallistuminen ei vielä velvoita vertaisohjaajana toimimiseen ja mukaan voi lähteä matalalla kynnyksellä.

– Koulutus on maksuton ja ilmoittautua voi minulle sähköpostitse tai soittamalla. Olisi mahtavaa, jos myös muilla Someron kylillä päästäisiin aloittamaan syksyllä uusia liikuntaryhmiä vertaisohjattuna, toivoo Eeva-Maija Kara.