Alle 3-vuotiaillejaetaan neuvolasta joditabletteja

0

Varha aloittaa nyt kesäkuussa joditablettien jakamisen alle 3-vuotiaille lapsille. Perheet saavat valmisteen omasta neuvolastaan.
Someron neuvolassa joditabletteja jaetaan maanantaina 26.6. kello 15–17 sekä ajanvarauksella numeroista 044 779 2555 ja 044 779 2557 (puhelinaika klo 12–13).
Neuvolasta huomautetaan kuitenkin, että jos lapsella on varattuna neuvolakäynti kuukauden sisälle jakelun aloittamisesta, jodivalmisteen saa sovitun neuvolakäynnin yhteydessä, eikä erillistä käyntiä neuvolassa tarvita.
Joditablettaja on tarkoitus säilyttää kotona vain varotoimenpiteenä, eli niitä käytetään ainoastaan, jos pelastusviranomainen niin määrää.
– Tabletteja ei tule koskaan ottaa omatoimisesti, neuvolasta muistutetaan.
Joditablettien mukana saa myös tarkat käyttöohjeet neuvolasta.

Yli 3-vuotiaille hankittava itse

Säteilyturvakeskus STUK tiedotti marraskuussa 2022, että julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja. Joditabletit jaetaan neuvoloista, sillä apteekeissa ei ole tällä hetkellä myynnissä alle 3-vuotiaiden lasten annosteluun soveltuvaa kaliumjodidin vahvuutta.
Alle 3-vuotiailla käytettävä jodivalmiste on Kaliumjodidi G.L. Pharma 65 mg 10 tabl .
Jatkossa valmiste jaetaan vastasyntyneen lapsen vanhemmille ensimmäisen neuvolakäynnin yhteydessä.
Kolme vuotta täyttäneiden lasten, raskaana olevien ja enintään 40-vuotiaiden aikuisten kohdalla joditabletit ostetaan itse apteekista. Niiden käytössä tulee noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta.

Joditabletti vaikuttaa kilpirauhaseen

Oikea-aikaisesti otettu joditabletti kyllästää kilpirauhasen tavallisella ei-radioaktiivisella jodilla ja estää radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Radioaktiivinen jodi poistuu elimistöstä munuaisten kautta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee. Joditabletti suojaa vain kilpirauhasta, se ei vähennä muuta altistusta.
Pelastusviranomainen antaa vaaratiedotteen, jos tulee tilanne, jossa ihmisten tulisi suojautua sisälle tai käyttää joditabletteja.
Ensisijainen suojelutoimenpide säteilyvaaratilanteessa on sisälle suojautuminen. Se vähentää tehokkaimmin säteilyaltistusta. Joditablettien ottaminen on vasta toissijainen tukitoimi.