Kaksoistutkinnon kautta armeijan harmaisiin

0
Kaksoistutkinnon jälkeen heinäkuussa Lotta Siltasaaren askeleet vievät armeijan harmaisiin Säkylään.

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Somerolainen 19-vuotias Lotta Siltasaari suoritti kolmessa vuodessa kaksoistutkinnon, jossa hän ylioppilastutkinnon lisäksi suoritti ammatillisen tutkinnon valmistuen lähihoitajaksi. Opiskelupaikka oli Hämeenlinna.
Kaksoistutkinnossa opiskelija suorittaa ammatillisen tutkinnon samaan aikaan kun opiskelee lukion kursseja. Kaksoistutkinto sopii niille, jotka haluavat saada ammatin ja ylioppilaslakin. Hyötyjä kaksoistutkinnosta on paljonkin, kuten se että ammattitutkinnon ja ylioppilastutkinnon saa lyhyemmässä ajassa kuin jos suorittaisi molemmat erikseen.
– Opiskelin Somerolla ensin Pitkäjärven koulussa ja yläasteen Kiiruun koulussa. Kaksoistutkintoa varten tutkin useita vaihtoehtoja yhdessä koulumme opinto-ohjaajan kanssa ja totesimme, että parhaat edellytyksen sen suorittamiseen ovat Hämeenlinnassa Ammattiopisto Tavastiassa, kertoo Siltasaari.

Tavastiassa lukion opinnot oli sisällytetty samalle päivälle ammattiopintojen kanssa ja koulupäivä loppui aina viimeistään neljältä. Lisäksi siellä oli maksuton opiskelija-asuntola.
– Salossa esimerkiksi lukion opinnot olisi pitänyt suorittaa erikseen iltalukiossa ja siihen en halunnut alkaa.
Kaksoistutkinnon opiskelu kestää yleensä kolme vuotta henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.
Siinä opiskellaan sekä teoriaa että käytäntöä ja saadaan näin molempien koulutussuuntausten hyödyt.
Ylioppilastutkinnon ansiosta nuorella on myöhemmin hyvät mahdollisuudet hakeutua mihin tahansa kolmannen asteen koulutukseen ja ammatillisesta koulutuksesta saa ammatin. Kaksoistutkintolaisen ei tarvitse suorittaa ammattikoulussa yleisaineita, äidinkieltä, matematiikkaa ja kieliä, sillä nämä opinnot hoidetaan lukion puolelta.
– Ylioppilastutkintoa varten kirjoitin äidinkielen, matematiikan, englannin, ruotsin ja terveystiedon. Ihan hyvin mielestäni meni, sillä arvosanoissa oli useampi kiitettävä ja terveystiedosta tuli L, toteaa Siltasaari.
– Itse en kokenut, että opiskelu olisi ollut kovinkaan raskasta, vaikka joillekin kaksoistutkinto oli liikaa, sillä aloittaneista kahdestakymmenestä vain kuusi sai päästötodistuksen.
Opiskeluaikana viikonloppuisin ja kesäisin Siltasaari työskenteli Somerolla kotihoidossa ja vapaa-aikana pelasi lentopalloa, jonka joutui kuitenkin lopettamaan olkapäävamman takia.
Koulun jälkeen kutsuu armeija.
– Olen todellakin päättänyt lähteä armeijan harmaisiin Säkylään heinäkuussa. Kiinnostus siihen oikeastaan tuli, kun näin uutisissa jutun varusmiespalveluksesta. Ajattelin, että tuonnehan minun pitää seuraavaksi lähteä, kun koulu on suoritettu.

– Olen miettinyt armeijan jälkeisiä jatko-opintoja, mutta en vielä oikein tarkalleen osaa sanoa, missä jatkaisin, mutta samalla alalla kuitenkin haluan jatkaa. Ja vaikka muualla opiskelemassa kävisinkin, niin Somerolle haluaisin palata ja täällä aikuisena asua ja työskennellä, toteaa Lotta Siltasaari.