Kolmannelta sektorilta toivotaan aloitetta – Ecotekolan myymälän poistuminen jättää ”loven”

0
Ecotekolan väki on tuunannut paljon vanhoja esineitä ja huonekaluja uusiksi. Tämäkin Ecotekolan myymälässä myynnissä ollut valkoinen sohva sai uuden ilmeen farkkukankaasta.

Someron kaupungille Varhan päätös Ecotekolan myymälän lopettamisen suhteen on kiusallinen. Tiloista oli tehty vuokrasopimus, mutta äkisti se halutaan purkaa. Ja vasta hiljattain kaupunki ilmoitti hankkivansa nuorisotiloja Takalantieltä, vaikka niitä nyt saataisiin oikeista nuorisotiloista, Jukolasta.

Varha vuokrasi Jukolan tiloja käyttöönsä osana kuntouttavaa työtoimintaa. Hallintojohtaja Marjaana Sorokin kertoo sopimuksen purkamisen perustuvan palkkatukilainsäädännön uudistamiseen, johon tulee muutos 1.7.

– Myymälätoiminnan jatkamiseen kaupungilla ei ole tällä hetkellä mitään resursseja. Sitä ei pystytä pyörittämään kaupungin omana toimintana, etenkään ilman sitä kuntouttavan työtoiminnan kokonaisuutta.

Sorokin jatkaa olevan pakko todeta, että myymälätoimintaa ei pystytä jatkamaan.

– Se on Varhan vuokraamaa tilaa ja Varhan toimintaa. Tietenkin he ratkaisevat, mitä he tilan kanssa tekevät. Myös kaupungilla on mietittävä, onko tilalle käyttötarpeita. Esimerkiksi TE- työntekijät tulevat vielä TE-palveluiden 2024-uudistuksen myötä tarvitsemaan tiloja, heitä tulee Somerolle jonkin verran.

On ymmärrettävää, että Varha haluaa tilasta päästä, elleivät he siellä toimintaakaan järjestä. Eivätkä maksa mielellään kolmen vuoden vuokraa.

– Tästä käydään neuvotteluja, mikä olisi molemmille osapuolille hyvä ratkaisu.

Ehkä silti mahdollisuuksia?

Myymälän jatkomahdollisuuksia Sorokin myöntää olevan siinä tapauksessa, että esimerkiksi jokin kolmannen sektorin taho, yhdistys tai muu vastaava, kuten vaikka avustustyötä tekevä järjestö, ottaa hoitaakseen Ecotekolan myymälätoiminnan.

– No sehän olisi ihan loistava ratkaisu, jos tällainen olisi! Sen kautta yhdistys voisi itse työllistää siihen jonkun. Ainakin se on yksi vaihtoehto.

Sorokin myöntää myymälän loppumisen olevan harmi ja sääli.

– Esimerkiksi ukrainalaisiin liittyen olisi sitä kautta taho, joka voisi hoitaa esimerkiksi huonekaluja tarvitsijoille. Myös muille somerolaisille vähävaraisille olisi tärkeää saada tarvitsemiaan tarvikkeita hyvin edulliseen hintaan.

Merkittävää on sekin, että mukana on myös kierrätysnäkökulma, kun vanhasta tuotetaan uutta myytävää. Myymälää on tultu katsomaan jopa kauempaa. Se on ollut hienossa kunnossa, keräten väkeä läheltä ja kaukaa.

– Tosi harmissaan ollaan, että toiminta on loppumassa.

Rahoitus toiminnalle olisi kerättävä jostakin. Sorokin ei ainakaan suoralta kädeltä uskalla sanoa mitään kaupungin osallistumisesta.

– Osaltaan se olisi työllisyyden edistämistä. Kokonaisuutta pitäisi vain harkita hyvinkin tarkkaan. En poissulje mitään, mutta en voi sanoa, että myöskään jollain summalla oltaisiin mukana.