
EU-rahalla on hankittu kyläkouluihin digilaitteita ja koulutusta lukemisprojekteihin
Lasten ja nuorten lukutaidosta sekä luetun ymmärtämisestä on oltu jo pitkään huolestuneita. Somerolla ei ole jääty odottelemaan. Hyvät ideat, kuten lukumummius, on edistetty projektiksi saakka.
Lukumummien lukupäivät -projekti on oppilaiden ja senioriopettajien yhteinen lukutuokiotapahtuma, jossa oppilaat lukevat omia mielikirjojaan lukumummeille. Välillä luetaan myös yhdessä ja keskustellaan kirjan päähenkilöistä ja juonenkäänteistä.
Projektin alkuun lähdettiin Oinasjärven koulussa viime vuoden keväällä 3.–4. luokkien oppilaiden kanssa ja syksyllä laajennettiin toimintaa Kirkonmäen koulun kolmanteen luokkaan.
Koronan takia aloitettiin etänä, ja vaikka pandemia on voitettu, niin toimintaa on edelleen jatkettu etänä. Pari kertaa on tavattu kasvokkain, ja kivaa on ollut.
– Haimme ja saimme lukumummi-idealle EU-rahoitusta tälle vuodelle. Sillä olemme voineet hankkia Kirkonmäen ja Oinasjärven kouluille laitteita, muun muassa Chromebookeja, iPadeja ja älytaulun. Suomesta rahoituksen sai seitsemän hanketta, kertoo projektisuunnittelija Maarit Laurento.
– Me aiomme jatkaa tätä. Kyselemme kiinnostusta ideaan myös Pitkäjärven ja Joensuun kouluilta, sanoo Laurento.
– Meiltä löytyy muitakin ideoita, miten edistää lukemaan innostamista. Mutta edetään ensin nyt näillä, paljastaa lukumummi Olla-Riitta Mäkelä.

Mikä on edistäessä toimintaa, kun lapset ovat olleet niin innoissaan lukumummien avusta.
– Olen oppinut lukemaan paremmin.
– Olen lukenut enemmän kirjoja kuin ennen.
– Nyt pysähdyn pisteissä. Siihen loppuu yksi asia.
– Kirjat ovat antaneet kysymyksiä, vastauksia, tietoa.
– Olisi kiva tavata useammin lukumummeja.
– Ja ihan kasvokkain, tiivistivät Kirkonmäen kolmasluokkalaiset kevään yhteisessä tapaamisessa.
Heinäkuussa kolme lukumummia Maarit Halme, Pirjo Nuotio ja Liisa Penttilä sekä Kirkonmäen koulun opettaja Nella-Mari Lindberg ja Maarit Laurento, lähtee esittelemään Lukumummien lukupäivät -projektia digipedagogiikan kesäkouluun Ateenaan Kreikkaan. Kesäkoulu on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa etsitään keinoja ulottaa hyvälaatuista opetusta heille, jotka asuvat kaukana keskuksista.

Lukuinnostus virinnyt projektin aikana
Lukumummit ja Kirkonmäen koulun 3. luokkalaiset opettajansa Nella-Mari Lindbergin kanssa viettivät keväistä hetkeä Kallen laavulla. Jokainen lukumummi oli ohjattaviensa kanssa harjoitellut esityksen. Pohjana oli runoja Jukka Itkosen kirjasta Kultapöllö.
Esimerkiksi Sateella-runossa oli saatu vaikutteita tämän päivän ilmiöstä. Tytöt aloittivat runon: ”Cha cha cha sataa…”
Pihakoivu-runossa lehdet ja voikukat lentelivät. Hauskoin ilmein, katsein ja tempauksin oppilaat lausuivat: ”Silmujani kehittelen tässä minkä ehdin. Ensin olin nupulla ja sitten minä lehdin. Seison saunan seinustalla ja suojaan ihmislasta. Ja sitten jonain lauantaina oleva vasta vasta.”
Lukumummeista lasten kanssa työskentely on tuonut hyvän mielen.
– On ollut huikea tutustua näihin lapsiin, totesi lukumummi Maarit Halme, joka on tehnyt töitä koulunkäynninohjaajana.
– Saa olla koululaisten kanssa, sanoi Kaarina Randell, joka on tehnyt elämänuransa alakoulun opettajana.
– Lapsille on hienoa kirjallisuutta, tuumasi kanssasisar Mirja Honkanen.
– Hauskoja kirjoja on tullut kuultua, koki niin ikään opettaja ja Joensuun koulun rehtorina työskennellyt Liisa Penttilä.
– Kun kuuntelee toisen lukemana itselle entuudestaan tuttua tekstiä, niin sanoma avautuu erilaisena, pohdiskeli mummilinjan Olla-Riitta Mäkelä.
– Olemme oppineet digimaailman juttuja, vaikka ajattelin, ettei vanha koira opi uusia temppuja, totesi Randell.
– Vaikka etänä lukeminen tuntui aluksi ihan kauheelta ja pöllöltä ajatukselta, niin kyllä se on toiminut. Eli väärässä oltiin, sanoi Mäkelä.
Joukko lähti Lukumummien lukupäivät -projektiin, koska pitää lukutaitoa tärkeänä ovena oppimiseen.
– Mikä tahansa lukeminen kannattaa. Vaikka lukisi Aku Ankkaa, kunhan lukee, sanoi Penttilä.
– Me kaikki haluamme olla vahvistamassa lukutaitoa. Kirjan maailma on valtava, tuumasivat lukumummit.

Lapset innoissaan, kun joku juttelee juuri heidän kanssaan kirjasta ja muustakin
Lapsista lukumummien kanssa on ollut kivaa, mukavaa, ihanaa ja lämpöistä.
Hely Hieta tunsi oppineensa lukemaan paremmin. Elisa Aaltonen pysähtyy nyt pisteissä, sillä siihen loppuu yksi asia ja sen jälkeen voi hengähtää ja aloittaa uuden aiheen. Iina Kapilo oli huomannut oppineensa uusia sanoja. Pinja Pomppu koki kirjojen antaneen kysymyksiä, vastauksia ja tietoa. Pihla Pohjarannasta luetut kirjat ovat olleet hauskoja aiheiltaan.
– Jatketaan lukemista mummien kanssa, mutta niin että ollaan lähekkäin, ei etänä, toivoi Ellen Rantanen.
– Ja tavataan useammin, halusi Erin Mainio.
Jami Elosilta ja Tuomas Nivalinna olivat yhtä mieltä siitä, että jatkossa olisi mukava tavata lukumummit kasvotusten.
– Kun lukumummit ovat lähellä, niin se on hauskempaa kuin etänä.
– Kun ollaan lähellä, niin saa paremmin selvää sanoista.

Opettaja Nella-Mari Lindberg on kiitollinen lukumummien panoksesta.
– Kolme tuntia lähilukemista oppilasta kohden. Sellaista ei koulu pysty tarjoamaan.
– Kyllä tämä on ollut hirmu kivaa. Haluan, että tämä jatkuu. Haen jatkoa, aneli Lindberg.
Lukumummien lukupäivät -projekti pyöräytettiin käyntiin Oinasjärven koululla 3.–4. luokkien ja heidän opettajansa Ruut Saarimäen kanssa viime vuoden keväällä. Marraskuussa 2022 oli Kirkonmäen koulun kolmasluokkalaisten vuoro. Maaliskuussa 2023 lukumummit jatkoi syksyn tutuilla lukuryhmillä ja uusilla kirjoilla.
Oppilaat ovat lukeneet omia mielikirjojaan lukumummeille, sellaisia esimerkiksi kuin Risto Räppääjä ja ujo Elmeri, Maukan ja Väykän -kirjasarjaa ja Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli ja Ronja Ryövärintytär. Välillä on luettu myös yhdessä sekä keskusteltu kirjan päähenkilöstä ja juonenkäänteistä.
Lukeminen ja kuunteleminen on toteutettu pääosin etänä. Kuusi lukumummia on kokoontunut kirjastoon Meet -yhteyksin. Oppilailla on koulussa rauhalliset tilat henkilökohtaista lukuhetkeä varten. Tuokio yhden oppilaan kanssa kestää kerrallaan 15–20 minuuttia.

Alkuvuonna 2023 lukumummit järjesti lukuhetkiä ukrainalaisoppilaiden kanssa Kirkonmäen koulussa. Valmistavan opetuksen oppilaat lukivat suomenkielisiä kirjoja lukumummien kanssa.
Yläkoulun kuvataiteen opettaja Tanja Holmberg on opettanut mummeille ja lapsille kirjavideoiden tekoa sekä digitaalista piirustusta, lehtori Tero Hovila Chromebookin, ja Mikko Lindberg CleverTouch-näytön käyttöä.
Oppilaat ovat tehneet kirja-arvioita, niiden oheen piirustuksia ja myös kirjavinkkausvideoita. Kirjavinkkauksiin voi käydä tutustumassa osoitteessa Lukumummien luku päivät https://sites.google.com/edu.somero.fi/luku mummit/etusivu
Lukumummien lukupäivät on mukana lukemista edistävässä innovatiivisten oppimisympäristöjen Q2-kehittämisprojektissa, jonka rahoitus tulee opetushallitukselta.