Mitä mökin lääkekaappiin kannattaa varata?

0
Lomalle lähtiessä lääkekaappi kannattaa päivittää.

Kesällä on hyvä tehdä tarkistus mökin lääkekaappiin eli mitä tarvikkeita ja lääkkeitä löytyy. Jos mökki on ollut talven kylmillään, mökille talveksi jääneet lääkkeet on syytä palauttaa apteekin lääkejätekeräykseen. Niitä ei tule enää käyttää.
– Vaikka mökki olisi pidetty lämpimänä myös talvella, mökkikauden alussa on syytä tarkistaa pakkauksista lääkkeiden viimeinen käyttöpäivä, apteekinhoitaja Päivi Kerkkänen kehottaa.
Mökillä on hyvä olla ensiapupakkaus pieniä havereita varten. Ensiapupakkauksesta tulisi löytyä ainakin haavanpuhdistusainetta, erilaisia sidetarpeita, pienet sakset ja laastareita.
Flunssa, kuume tai vatsatauti voivat yllättää myös mökillä. Siksi mökille on hyvä varata kuumemittari, kipulääkettä sekä ripulilääke äkillisen sairastumisen varalta.
– Hyönteisten pistot ovat jokakesäinen riesa. Niiden varalta on hyvä löytyä antihistamiinipuikko sekä antihistamiinitabletteja, etenkin jos tietää saavansa esimerkiksi hyttysten pistoista voimakkaita oireita. Antihistamiinitableteille voi olla tarvetta myös henkilöillä, jotka kärsivät heinäallergiasta.
Jos mehiläinen tai ampiainen pääsee pistämään, hydrokortisonia sisältävä kyytabletti on hyödyllinen. Kyytabletti saattaa auttaa myös silloin, jos hyttysen pistosta tulee erityisen voimakas reaktio.
– Myös punkkipihdit tai -pinsetit on syytä varata mökin lääkekaappiin. Oikeanlaisilla välineillä punkista saa otteen sen suuosasta, mikä on turvallisin tapa poistaa punkki, Kerkkänen muistuttaa.
Mökillä oleillaan paljon ulkona ja aurinkosuojavoide on tarpeen. Auringonpolttamien varalta on hyvä varata hydrokortisonivoidetta, jota voi käyttää myös hyönteisten pistojen hoitoon.

Muista ainakin nämä: Mökin lääkekaappi

haavanpuhdistusaine
sidetarpeita
laastareita
kynsisakset
antihistamiinipuikko
antihistamiinitabletteja
kyytabletti
punkkipinsetit
kuumemittari
kipulääke
ripulilääke
aurinkovoide
hydrokortisonivoide
omat reseptilääkkeet

Lähde Yliopiston Apteekki