Mononen oli avaintekijä Esko Rahkosen uralla

0

Peräti kolme tangokuninkaallista nousee Esakallion lavalle, kun siellä viedään katsojat vuonna 2007 kuolleen laulajan, Esko Rahkosen elämään. Mukana ovat tangokuninkaat Petri Hervanto ja Jarno Kokko sekä tangoprinssi Jarno Itkonen ja lisäksi iskelmätähti J. Eskelinen.

Katja Karisukki (kuva Tanja Pohjaranta)

Tuomo Salmelan ohjaaman musiikkinäytelmän käsikirjoitus on Katja Karisukkin käsialaa. Hän sai toimeksiannon Viihdeohjelmista.
– Rahkonen oli nimenä entuudestaan tuttu ja olen myös itse laulanut keikoillani musiikkia hänen tuotannostaan. Hänen elämäntarinaansa perehdyin lukemalla elämänkerran sekä kaiken mahdollisen, mitä käsiini sain.
– Hänellä oli esimerkiksi Pohjoismaiden suurin autokokoelma, josta on kirjoitettu kirjakin, Karisukki mainitsee yllättävän yksityiskohdan.
Moni ei tiedä sitäkään, että yli 400 levytystä tehneen Rahkosen uran avaintekijä oli Unto Mononen.
– Kun Mononen hetken aikaa asusteli Rovaniemellä, hän törmäsi nakkikioskilla Rahkoseen. Sen seurauksena miehet tutustuivat ja Unto halusi ryhtyä auttamaan Eskoa. Hän opetti tälle fraseerausta, tangolaulamista ynnä muuta. Kun Esko oli Unton mielestä valmis, miehet lähtivät Toivo Kärjen luo Helsinkiin.
Tärkeä ihminen Rahkosen elämässä oli myös Irwin Goodman, jonka kanssa hän jakoi innostuksen autoihin.
– Näytelmässä nousevat esiin Rahkosen nuoruudenystävä ja armeijakaveri sekä bändissä ajoittain kitaraa soittanut Raimo Hast. Itse asiassa kaikki näytelmän hahmot ovat miehiä. Rahkosella oli toki elämässään naisiakin, erityisen tärkeä oli äiti. Heitäkin käydään näytelmässä läpi, mutta hyvin miehisestä näkökulmasta, kertoo Karisukki.
– Mukana on paljon autosanastoa ja puhutaan autoista. Myös naisista käytetään autovertauksia. Pyöritellään palloniveliä ja tämäntyyppisiä juttuja. Sellaista hurttia huumoria. Tämä onkin näytelmä, joka erityisesti miesten pitäisi käydä katsomassa.
– Kaikkein tärkein oivallus itselleni Esko Rahkosesta on ollut, että hän oli äärimmäisen mukava ihminen. Hänestä tykättiin ja hän teki tanssipaikoilla yleisöennätyksiä. Mutta koska hän ei ikinä rellestänyt lööpeissä nais- tai viinaseikkailuillaan, joita toki varmasti oli, hän jäi toisten aikalaistensa varjoon.
– Tämä näytelmä on nyt kunnianosoitus hänen uralleen ja elämälleen, ja sen hän on ehdottomasti ansainnut, sanoo Karisukki.

Esko Rahkonen musiikkinäytelmä Esakalliolla 25.7.