Ohjausryhmältä odotetaan ratkaisuehdotusta Leivonpesä-vyyhtiin – Päiväkotiin ”tuulee” monesta suunnasta

0

Leivonpesän päiväkoti on ehtinyt yli 30 vuoden ikään ja kaipaa vähintään peruskorjauksen. Somerolla on silti syntynyt poliittinen vääntö, pitäisikö likoon pistää vielä lisää rahaa ja rakentaa kokonaan uusi päiväkoti. Myös viranhaltijoilla on eriäviä näkemyksiä.

Toukokuussa sivistyslautakunta päätti ohjausryhmän perustamisesta Leivonpesän päiväkodin hankesuunnitelmaa varten. Hankesuunnittelun tavoitteena on sivistyslautakunnan mukaan sijoittaa hajallaan ja väliaikaisissa tiloissa olevat varhaiskasvatuksen toiminnat ja hallinto sekä Avoin päiväkoti samaan yhteyteen.

Tekninen toimi puolestaan havaitsi, että Leivonpesästä teetetty kuntotutkimus osoittaa sen olevan ikäisekseen kohtuullisessa kunnossa, paremmassa kuin oli aiemmin arvioitu. Se on aikanaan tehty hyvin, eikä suuria remontointitarpeita ole.

Pienillä korjauksilla rakennukselle saataisiin jatkoaikaa. Sekin on tarpeen, sillä Someron syntyvyys on laskeva. Alkuvuonna Somerolle syntyi vain 18 lasta, eivätkä tulevaisuuden tarpeet päiväkodin suhteen ole isot. Tämän kehityksen jatkuessa koulunsa aloittavatkin mahtuvat samaan koululuokkaan.

Pohdinnan paikka

Viimeisessä kaupunginvaltuustossa saatiinkin kuulla Leivonpesän puitteista erilaisia näkemyksiä. Ohjausryhmä on tarpeen, minkä myöntää myös ohjausryhmään teknisestä lautakunnasta valittu lautakunnan puheenjohtaja Harri Känkänen (ps.). Hänen mielestä on pohdinnan aika, kuten myös teknisen johtajan Mika Mäkelän mielestä.

– Sitä nyt selvitetään, mitä Leivonpesälle tehdään, ja ihan rauhassa katsotaan siihen fiksu ratkaisu. Ratkaisua haetaan poikkitieteellisesti, eli keskusteluun osallistetaan mukaan kaikki toimijat.

Mika Mäkelän toiveena on, että pohdinnan jälkeen päiväkodista voidaan aikaansaada somerolaisia mahdollisimman hyvin palveleva yksikkö. Onpa sitten kyseessä saneeraaminen taikka uuden rakentaminen – taikka mikä tahansa muu kuvio.

– Tämä tarvitsee laajemman pohdiskelun, että miten asiat tehdään fiksusti. Käsiteltävänä ei ole pelkästään teknisiä asioita, vaan mukana on myös poliittinen puoli – niin sanottu ”kansan tahto” – eli mitä halutaan Somerolle, Mika Mäkelä pyörittelee.

Mäkelä pitää hyvänä, että laaja ohjausryhmä on nyt perustettu. Se tekee ehdotuksen siitä, millainen on varhaiskasvatuksen paikkastrategia. Myös koulutarveselvitys nivoutuu samaan.

Yhteinen näkemys ja ratkaisuehdotus tarvitaan. Muuttujia on paljon.

– Ohjausryhmä katsoo kuntotutkimuksen perusteella, mikä on tilan todellinen kunto ja mahdollisuudet saneerata sitä. Mukaan liittyy myös, mitkä ovat tarpeet lapsimäärän ja varhaiskasvatuksen tarpeiden suhteen, minkälaisia tiloja tänne tehdään. Niin olen ymmärtänyt, että tämä ei ole heidän mielestään paras mahdollinen, vaikka tämä on ihan päiväkodiksi tehty.

Mäkelän mielestä eniten tarvitaan avointa suhtautumista. Toinen todellisuus on taloudellinen puoli, joka on seurausta kustannusten rajusta kasvusta.

Ongelmaa sisäilmassa on

Harri Känkänen tietää ”Leivonpesä-vyyhdin” moninaiset ongelmat. Kuten sen, että siellä viimeisen raportin mukaan tosiaan on sisäilmaongelmaa. Mutta sitä korjataan nyt, ainakin sen verran, että taloa saataisiin pidettyä toiminnassa vielä ainakin muutama vuosi.

Ilmanvaihto on ollut suurin ongelma koko ajan. Sitä on lisätty, mutta korvausilman suhteen ei ole voitu tehdä vastaavaa.

– Silloin korvausilma ”revitään” rakenteista, jolloin sisäilmaongelmaa tulee heti. Sama asia Somerolla kävi myös Metsätiellä, jossa korvausilmaa ei ymmärretty lisätä, minkä seurauksena Metsätien yksikkö meni kiinni, Harri Känkänen suomii.

Elokuussa tekninen lautakunta käy ohjausryhmän kanssa sisäilmaraportin kokonaisuudessaan läpi.

– Raportin tekijä kertoo meille, mitä siellä on. Myös parhaillaan korjaamassa oleva taho tulee kertomaan, mitä siellä on kesän aikana tehty.

Viime valtuustossa keskustelu kärjistyi, koska sivistysjohtaja oli kirjoittanut jo viime syksynä Leivonpesän sisäilmaongelmista. Niistä ei kuitenkaan ollut raporttia, mikä saatiin vasta nyt, puolitoista viikkoa sitten. Myöskään Somerolle nimetty sisäilmatyöryhmä ei tiennyt näistä ongelmista aiemmin.

Känkänen ei hyväksy, että Somerolle edes suuremman syntyvyyden vallitessa tehtäisiin vain yksi iso päiväkoti, eikä yhtäkään pienempää muualle.

– Meillä täällä maalla on mahdollista se, että lapsia on jossain pienemmässäkin päiväkodissa. Se vie vain vähän enemmän rahaa, mistään suurista summista ei puhuta. Monen miljoonan päiväkotia ei voida tehdä, jos syntyvyys on vain 40 lasta vuodessa.

– Lisäksi meille parin vuoden päästä jää Varhalta lisää tyhjiä tiloja, joita se ei enää vuokraa. Niitä voidaan pienellä korjauksella saada jopa lastenkin käyttöön, Känkänen muistuttaa.

Ryhmän kokoonpano

Harri Känkäsen varalle ohjausryhmään valittiin teknisestä lautakunnasta Riina Lehtinen (sd.). Aiemmin ohjausryhmään on nimetty sivistyslautakunnasta Kati Fonsell-Laurila (kok.) ja Antti Kotti (sd.) sekä varalle Sini Kylämäki (ps.) ja Minna Alitalo (kesk.). Kaupunginhallituksen edustajat ovat Jaana Kyyrä (kesk.), varalla Markku Mäki-Teeri (kok.).

Viranhaltijoita ryhmässä ovat kaupunginjohtaja Sami Suikkanen , sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm ja kasvatuspäällikkö Nina Mäkelä .