Onkiminen kruunaa kesäloman

0

Vesistön rannalla vietetyt kesäiset onkiretket tarjoavat perheen pienimmillekin sopivan helppoa kalastusta. Onkija tarvitsee välineikseen muutaman metrin mittaisen vavan ja siihen kiinnitettävän onkilaitteen, joita löytyy valmiiksi kasattuina useista kaupoista.
Suomen Vapaa-ajankalastajat neuvovat, että kohoksi kannattaa valita pieni versio, eikä koukunkaan koollakaan kannata liioitella.
– Pieneen koukkuun tarttuvat kaikenkokoiset kalat, mutta liian suuri koukku ei mahdu aina kalan suuhun ja antaa saaliiksi enimmäkseen nykäisyjä, vinkkaa kalastusta nuorille opastava Suomen Vapaa-ajankalastajien kalastalousasiantuntija Petter Nissen.
Syötteinä suositaan matoja, joita voi etsiä itse sopivan kosteasta eloperäisestä maaperästä ennen ongelle menoa.
Onkijan yleisimpiä saaliskaloja ovat ahvenet ja erilaiset särkikalat.
Perinteinen onkiminen kelattomalla vavalla kuuluu maksuttomiin yleiskalastusoikeuksiin. Käytännössä lähes kaikissa seisovissa vesissä voi onkia ilmaiseksi kalastajan iästä riippumatta ilman paikallista maksullista kalastuslupaa ja veroluonteista kalastonhoitomaksua.
Suomessa onkimiseen sopivia lampia, järviä ja merenrantaa on runsaasti. Erityisten kalastuskieltojen piirissä olevat vesistöt löytyvät kalatalousviranomaisten ylläpitämästä kalastusrajoitus.fi -palvelusta.
– Kalastusharrastuksen aloittamiseen sopii hyvin onkiminen, joka on helppo ja halpa kalastusmuoto kaiken ikäisille. Edullisen onkivavan ja tarvittavat välineet saa hankittua noin kympillä, eikä kalastuslupiinkaan mene rahaa. Onnistuneen retken saaliista saa valmistettua myös maistuvaa kalaruokaa, muistuttaa Nissen.
Suomen Vapaa-ajankalastajien teema on tänä vuonna Kalastus maistuu!
Ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen ja löytää siitä uusia puolia sekä oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä, löytyykin sivulta www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu.
Vapaa-ajankalastajilla on myös kesäkisa, johon voi osallistua kertomalla, miltä kalastus maistuu osoitteessa vapaa-ajankalastaja.fi/kesakisa. Kilpailuun voi osallistua 31.8. saakka.
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.