Palvelusetelit jatkuvat omaishoidon tukena

0

Kaupunki päätti Somerolla vuonna 2006, että omaishoitajille, joilla on sopimus omaishoidon tuesta, myönnetään palveluseteleitä. Sillä mahdollistettiin omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien toteutuminen siten, että hoidettavan tarvitsema ympärivuorokautinen hoito voidaan ostaa yksityisiltä hoitolaitoksilta tai palkkaamalla yksityinen hoitaja vapaapäiviksi omaishoidettavan kotiin.

Kaupunginhallitus päätti jatkaa palveluseteleiden myöntämistä edelleen elokuusta alkaen. Omaishoitajille myönnetään 30 euron palveluseteli kuukaudessa.

Palveluseteli on ollut osa omaishoidon harkinnanvaraisia palveluita. Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä omaishoitajien palvelusetelimalli on jäänyt ei-lakisääteisenä palveluna Someron kaupungin hoidettavaksi 1.1.2023 alkaen.

Palveluseteli voidaan myöntää esimerkiksi seuraavanlaisten palveluiden hankkimiseen: hoiva- ja hoitopalvelut yksityiseltä palveluntuottajalta, hieronta-, terapia- ja kuntoutuspalvelut, kampaamo-, jalkahoito- ja kosmetologipalvelut, siivous- ja puhtaanapitopalvelut sekä liikunta- ja uimahallipalvelut.

Omaishoitaja valitsee haluamansa palvelun sekä palveluntuottajan. Omaishoitaja ja palveluntuottaja sopivat tuotettavan palvelun yksityiskohdista keskenään. Palveluseteli on henkilökohtainen, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi.

Palvelusetelien myöntämisellä nähdään olevan myös positiivinen vaikutus paikalliseen yritystoimintaan. Omaishoitajia on tällä hetkellä 90.