Pässit marssivat galleriaan tänään

0

Kulttuurigalleriassa on esillä tänä kesänä Kaija Aarikan näyttely, jonka teema tulee vaihtumaan vuosittain. Tänä vuonna näyttelyn nimi on Pässin juhlaa.

Aarikan rakastettu Pässi juhlii tänä vuonna 50-vuotisjuhlaa. Kaija Aarikka suunnitteli Pässin vuonna 1973 ja se on ollut yhtäjaksoisesti mallistossa siitä lähtien. Mäntypuisesta Pässistä tuli heti hyvin suosittu ja vuosien varrella sitä on valmistettu monessa eri koossa ja useassa värissä. Pässin sympaattinen olemus ja eteenpäin puskeva ilme puhuttelevat yhä kaiken ikäisiä ihmisiä. Pässi on ollut aiheena myös muissa Aarikan esineissä ja koruissa. Näyttelyssä on esillä mm. hulluttelevia uniikkipässejä sekä Pauliina Aarikan suunnittelemat hopeinen Pässisormus ja kukkakuvioinen Pikkupässi.

Kulttuurigallerian suojelija on kirjailija Kaari Utrio. Kaari Utrion näyttelyssä on esillä hänen ensimmäinen leikekirjansa vuosilta 1968-1972 ja uran 40-vuotisleikekirja vuosilta 2007-2008. Lisäksi vitriineistä löytyy esitelmien muistiinpanojen malliesimerkkejä, historiallisen romaanin suunnitelman muistiinpanot vuodelta 1999, kirjan eri muotoja, kirjallisen tuotannon esimerkkikappaleita, käännöksiä ja muuta aineistoa.

Utrio epäili kovasti, että miten kirjailijasta voi tehdä näyttelyn, mutta totesi sitten itsekin, että tämähän on ihan kiinnostava. Kaarin näyttely on esillä vielä tämän kesän, sen jälkeen tilaan tulee uusi näyttely.

Kulttuurigalleriassa on myös Perinnehuone, johon on koottu sodissa sekä suojeluskuntien ja Lotta Svärd -järjestön toiminnassa käytettyä aineistoa ja esineistöä. Lisäksi esillä on Someron kaupungin taidetta juhannusviikkoon asti.

Kesäkuun lopussa tilaan tulee Tatsuo Hoshikan näyttely.

Pienessä galleriapuodissa on myynnissä Aarikka-tuotteita, Kaari-kirjaa, Keanne van de Kreeken kortteja, Badding-tuotteita ja Someron kaupungin tuotteita.

Kulttuurigalleria on avoinna 1.6-31.8.