Pepe Roller palasi mitalikantaan

0
Pepe Rollerin pelaajat ja taustajoukot SM-pronssimitalit kaulassaan.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Somerolaisseura Pepe Roller juhli sunnuntaina pronssimitaleita Tampereella pelatun rullakiekon miesten Suomen mestaruusturnauksen päätteeksi. Edellisen kerran somerolaisseura ylsi mitalisijoille kaksitoista vuotta sitten.
Lauantain avauspelin ensimmäinen erä ei vielä enteillyt somerolaisten turnausmenestystä. Pepe tuli kaukaloon hieman ujostellen ja siilinjärveläinen Vuorelan Veikot karkasi ensimmäiseen erätaukoon mennessä 3–0 johtoon.
Kakkoserästä eteenpäin tahti oli aivan toinen. Pepeläiset karistivat alkujännityksen jäsenistään ja ryhtyivät päättäväiseen takaa-ajoon. Maalijyvä ei vielä asettunut toivotulla tavalla kohdalleen, joten Veikot pystyi alun karkumatkansa turvin pitämään somerolaiset takanaan. Loppulukemat olivat savolaisten hyväksi 4–2 (3–0, 0–1, 1–1).

Pahalampi nurin huippuesityksellä

Veikot –pelin lopussa löytynyt syke siivitti Pepen miesmuistiin parhaaseen peliesitykseensä tamperelaista Pahalampea vastaan. Takavuosien mestariseura jäi hienoa joukkuepeliä esittäneen somerolaisjoukkueen jalkoihin maalein 8–3 (3–0, 1–1, 4–2).
Läpi avauspäivän hurjassa vireessä olleet Juha Laaksonen ja Simo Pasonen johtivat Pepen voittomarssia seitsemän (3+4) henkilökohtaisen tehopisteen saldoillaan.
Seuraavaksi Pepen myllyyn joutui ensimmäistä kertaa SM-turnaukseen osallistunut tamperelaisyhdistelmä MaKo (Mansen Kollit) Rollers. Somerolaisten esitys ei tosin ollut yhtä lennokas kuin Pahalampea vastaan, mutta joka tapauksessa riittävän hyvä tuottaakseen 6–2 (1–0, 2–1, 3–1) voiton.
MaKo onnistui luomaan paljon hyviä maalipaikkoja, mutta ainoan turnauspelinsä Pepen maalin suulla pelannut Max Hovila venyi kerta toisensa jälkeen loistopelastuksiin. Ottelun parhaan pelaajan palkinto meni aivan oikeaan osoitteeseen päätyessään Hovilan hyppysiin.

Pisteriisto myös tulevalta mestarilta

Hyvin levätyn yön jälkeen pepeläiset olivat heti pyhäaamuna valmiina mitalijahtiin. Voitto tamperelaisesta Koovee Rollersista sinetöisi somerolaisjoukkueelle sijoituksen kärkikolmikkoon ja pitäisi oven raollaan jopa SM-loppuotteluun.
Aamupäivän ottelu ei noussut tasoltaan klassikkojen kastiin, mutta Pepe teki jälleen sen, mikä voiton eteen oli välttämätöntä. Vuosien varrella monet tappiot ja pettymykset somerolaisille aiheuttanut Koovee ei nyt voinut paremmalleen mitään, vaan kärsi 2–4 (1–0, –3, 1–1) tappion.
Yksinkertaisen alkusarjan (viisi ottelua/joukkue) päätteeksi Pepe kohtasi turnausta suvereeniin tyyliin hallinneen tamperelaisen Team Haipin. Kaksi edellistä SM-titteliä valloittanut seura oli jälleen kerännyt rivinsä täyteen kovan tason jääkiekkoammattilaisia, joille ei tänäkään kesänä näyttänyt löytyvän pysäyttäjää.
Pirteitä esityksiään jatkanut Pepe pääsi kuitenkin yllätyksen kynnykselle. Neljä minuuttia ennen loppua somerolaiset olivat 4–3 johdossa ja vaikka Haippi venyikin vielä 4–4 tasalukemiin, se koki tässä pelissä viikonlopun ainoan pistemenetyksensä.
Voittomaalikisan taitavat tamperelaiset hoitelivat Kristian Tanuksen onnistumisen myötä nimiinsä 1–0, joten ottelun lopputulokseksi kirjattiin Haipin 5–4 (3–2, 0–0, 1–2, 1–0) voitto.
Joonas Laaksonen pelasi neljännen hyvän ottelunsa Pepen maalilla, tehden taas alusta loppuun tarkkaa työtä.

Seurahistorian kolmas mitali

Oman osuutensa suoritettuaan Pepellä oli vielä teoriassa mahdollisuus selviytyä Team Haipin finaalivastustajaksi, mutta siihen se olisi tarvinnut apua MaKo Rollersilta. Tamperelaiset kuitenkin taipuivat päätöspelissä Veikoille, joka nousi pistetilastossa somerolaisten ohi toiseksi ja loppuotteluun.
Team Haipin ja Veikkojen välinen finaali pysyi loppuun asti numerollisesti tasaisena, mutta voittajasta ei silti missään vaiheessa ollut suurta epäilystä. Haippi otti kolmannen peräkkäisen mestaruutensa loppuluvuin 8–6 (4–2, 2–0, 2–3).
Kahden päivän aikana selvästi vähiten maaleja omaan verkkoonsa päästänyt Pepe Roller kuittasi alkusarjan kolmosena nimiinsä SM-pronssimitalit. Aiemmilta kausilta somerolaisseuran tilillä oli yksi hopea (2009) ja yksi pronssi (2011).
– Positiivinen juttu! Nuoret pelaajamme onnistuivat hienosti ja koko joukkue esitti hyvää peliä läpi viikonlopun, lauantain hääjuhliensa jälkeen sunnuntaiksi Tampereelle ennättänyt Pepe-manageri Juha-Matti Vuorela iloitsi.
Hovilan lisäksi ottelun parhaan pelaajan palkinnon pääsivät pepeläisistä pokkaamaan Juha Laaksonen, Miku Ronkainen ja Nestori Pulakka.
Hyökkääjä-Laaksonen, Pasonen ja Ronkainen olivat Pepen tehopistetilaston kärkinimet. Vili Pulakka keräsi puolestaan joukkueen parhaan plus-/miinussaldon (+8).
Miesten SM-peleihin ensimmäistä kertaa osallistuneet Juuso Salo ja Juska Helenius esiintyivät todella ennakkoluulottomasti ja saivat heti myös maalitilinsä auki. Maalihanansa avasi myös huomattavasti otteissaan vuodentakaisesta varmistunut Paul Boisdron.

Rullakiekon miesten Suomen mestaruusturnaus 2023:
Team Haippi 5 4 1 0 0 55-31 14
Vuorelan Veikot 5 4 0 0 1 33-27 12
___________________________________
Pepe Roller 5 3 0 1 1 24-16 10
Koovee Rollers 5 2 0 0 3 25-28 6
Pahalampi 5 1 0 0 4 26-45 3
MaKo Rollers 5 0 0 0 5 25-41 0

Loppuottelu:
Team Haippi – Veikot 8–6.

Pepe Rollerin ottelut:
Pepe – Veikot 2–4, Pepe – Pahalampi 8–3, Pepe – MaKo Rollers 6–2, Pepe Koovee Rollers 4–2, Pepe – Haippi 4–5 (vl).

Turnauksen pistepörssin kärki: Teemu Lepaus, Haippi 16+14=30, Anton Levtchi, Haippi 7+15=22, Kristian Tanus, Haippi 10+10=20… Juha Laaksonen, Pepe 4+6=10, Simo Pasonen, Pepe 4+6=10.

Pepeläisten tehosaldot SM-turnauksessa:
Juha Laaksonen 4+6=10 (+9/-7=+2), Simo Pasonen 4+6=10 (+10/-8=+2), Miku Ronkainen 5+3=8 (+7/-5=+2), Nestori Pulakka 3+2=5 (+6/-3=+3), Juuso Salo 2+2=4 (+8/-3=+5), Henri Selenius 1+3=4 (+5/-4=+1), Juska Helenius 1+2=3 (+6/-7=-1), Jasu Vuori 0+3=3 (+8/-3=+5), Paul Boisdron 2+0=2 (+7/-4=+3), Vili Pulakka 1+1=2 (+10/-2=+8), Onni Kuula (+6/-8=-2), Miika Laaksonen (+0/-3=-3).

Maalivahdit: Joonas Laaksonen 4 ottelua 0+2=2; 77 torjuntaa, 12 päästettyä maalia. Max Hovila 1 ottelu; 29 torjuntaa, 2 päästettyä maalia.

Valmennus, joukkueenjohto ja huolto: Jari-Matti Salo, Juha-Matti Vuorela, Aapo Torkkola, Erkki Honkala.