Sähäkkä sähköpirssi ajoon

0
Petri Salmén ja avopuolisonsa Mariina ovat tyytyväisiä sähköllä kulkevaan menopeliin.

Teksti ja kuvat Niko Rajala

Moni onkin jo varmasti huomannut, että kylälle on ilmestynyt uusi liikkuva väripilkku. Tämä pirteän vihreä menopeli on taksiyrittäjä Petri Salménin uusin auto.
Someron ensimmäiseksi täyssähkötaksiksi Salmén valitsi Volkswagen ID.5 GTX:n. Uuden auton mittariin on reilussa kuukaudessa kertynyt jo reilu 10 000 kilometriä.
– Siirtymä nykyaikaan, kuittaa Salmén sähköauton valintaa.
Sähköauton hankinta tuntui yrittäjästä luontevalta ja varsinkin järkevältä.
– Maailma muuttuu, siinä on vaan pysyttävä mukana. Esimerkiksi dieselin hinnan nousu on vaikuttanut merkittävästi autoilijoiden kuluihin, mutta tämän auton ”polttoaine” tulee Sähkö Lilja Oy:n asentaman kotilatausaseman kautta, oman autotallin katolta aurinkopaneeleista.
Varsinkin kesällä auton lataamisesta ei juuri kustannuksia synny.
– Yhdellä latauksella auto kulkee noin 500 kilometriä, toki ajosta riippuen. Moottoritienopeudet syövät akusta virtaa huomattavasti enemmän kuin normaali kaupunkiajo.
– Jos tarve lataukselle tulee, niin isommista kaupungeista, kuten Turusta, löytyy reilusti tehokkaita pikalatauspisteitä, joissa jo 15 minuutin latauksella akun varaus nousee yllättävän paljon, Salmén kertoo.

Vihreä voimapesä

Auto oli aluksi valkoinen, mutta Suomen Erikoisteippi teki taikojaan ja väri muuttui yliteippaamalla hetkessä vihreäksi.
– Moottoripuolelta löytyy potkua 299 hevosvoiman edestä ja neliveto takaa sen että auto kyllä liikkuu jos niin käsketään, esittelee Salmén menopeliään.
Tämäkään taksi ei siis poikkea Salménin linjasta autojen suhteen: varustelua, voimaa ja persoonallisuutta.

Kaikki tyytyväisiä

Auton pääohjastajana toimii Petri Salménin avopuoliso Mariina , joka on myös ollut todella tyytyväinen ajokkiinsa.
Hän kertoo, että asiakkailta saatu palaute on ollut pelkästään positiivista, on ihmetelty auton hiljaisuutta ja onko tämä tosiaankin sähköauto. Myös takapenkin tilat ovat saaneet kiitosta, mahtuu vähän pitkäkoipisempikin.
– Sähköauto tuntuu varsin varteenotettavalta vaihtoehdolta seuraavankin taksin suhteen, varsinkin kun isompien autojen akkuteknologia vielä kehittyy, Salmén miettii.
– Sen verran toimiva peli tämä sähköauto on, että tätä ei ihan helpolla pois vaihdeta, sanoo pariskunta.