Savesta tehtyjäpolkupyöriä, varjoisten kujien ankkoja, monistettu poika…

0
Antero Kareen teoksia.

Pitkäjärven Kivimeijerin kesänäyttely Boraboran tanssiinkutsu avataan huomenna lauantaina. Pitkäjärven taide- ja kulttuuriyhdistyksen järjestämässä näyttelyssä esittäytyy seitsemän taiteilijaa: taidemaalari ja kuvanveistäjä Jarmo Mäkilä, somerolaislähtöinen kuvanveistäjä Pekka Paikkari sekä hänen tyttärensä keramiikkataiteilija Mari Paikkari, keraamikko ja muotoilun opettaja Jari Vesterinen, lasinpuhaltajat ja lasitaiteilijat Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo sekä kuvanveistäjä ja tilataiteilija Antero Kare.
– Toivomme vuoropuhelua erilaisten ilmaisujen välille. Esillä voi olla toisistaan poikkeavia teoksia, jopa vastakohtia. Hienoa, jos teosten välille syntyy yhteys, ja herää keskustelua niin katsojissa kuin taiteilijoissakin. Voi syntyä myös jotain aivan uutta, pohtii taiteilija Antero Kare yhdistyksen tämän kesän periaatteesta koota näyttely.
Myös näyttelyn nimi tulee kahdesta nyt esillä olevasta teoksesta, Alma Jantusen lasiteoksesta Bora Bora sekä Jarmo Mäkilän maalauksesta Tanssiinkutsu.

Jarmo Mäkilä: Eurooppa, Eurooppa.

Jarmo Mäkilän suurikokoisia maalauksia yhdistää mustiin suoriin housuihin ja valkoiseen paitaan pukeutunut poika. Mäkilä käyttää samaa poikaa kaikissa teoksissaan, ja jokaisen teoksen sisälläkin sama poika esittää kaikkia hahmoja. Pojan lisäksi teoksessa saattaa näkyä myös koira, joka on niin ikään sama teoksesta riippumatta.
Perinteisiä mittasuhteita teoksissa ei ole noudatettu millään lailla.

Pekka Paikkarin savesta tekemät polkupyörät. Kaikki muu on tehty savesta paitsi kilpapyörän pyöränpinnat.

Pekka Paikkari on tuonut Kivimeijeriin muun muassa aidon kokoisen, savesta tehdyn lasten kolmipyörän.
Paikkari asui Somerolla Jaatilantiellä ensimmäiset pari elinvuottaan.
– Tämä on muistikuvani pyörästä, joka minulla silloin oli, Paikkari kertoo.
Toinen lapsuuteen liittyvä teos on jättikokoinen murolautanen.
– Minulla oli lapsena eräänlainen syömisongelma. Kun piti aina syödä lautanen tyhjäksi, niin aloin piilotella ruokaa, jota en halunnut syödä.
Paikkarin teoksia ei juurikaan ole Somerolla nähty, joskin Kultelaan hän rakensi keramiikkasymposiumissa 90-luvulla tiilimiilun ja teki siitä veistoksen.
– Kutsu tänne Kivimeijeriin tuli ihan puskista, mutta se oli superhieno yllätys.

Pekka Paikkari ja tyttärensä Mari Paikkari tekevät ensimmäistä kertaa taidetta yhdessä. Kivimeijerin näyttelyn teos valmistuu vasta huomisiin avajaisiin. Etualalla Pekka Paikkarin keramiikkaa.

Somerolla hän esittäytyy myös tyttärensä Mari Paikkarin kanssa.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun teemme taidetta yhteistyönä.
Yhteisteos kuvaa alkuräjähdystä, josta on lentänyt ruukunkappaleita ynnä muuta pitkin Kivimeijerin isoa taidetilaa.

Mari Paikkari:
Oksalle ylimmälle.

Mari Paikkari on tuonut esille myös omia teoksiaan.
– Teoksissani on muun muassa oksia, joissa on silmuja. Ne kuvaavat osin uuden alkua, osin muistoja. Ajattelen, että jos ihminen on puu, niin olenko itse isovanhempieni muodostaman puun silmu.

Johannes Rantasalon Horn Macine on komea katsella. Se myös yllättää äänillään ja valoillaan. Kuvassa taiteilija on vasta kokoamassa teostaan.

Johannes Rantasalo esittelee ison metallia ja lasia yhdistelevän teoksensa Horn Macine .
– Tämä on erään sekopäisen Serbian reissun synnyttämä teos, hän naurahtaa teoksestaan, joka yllättäen myös päästää ääniä ja vilkuttaa valoja.
Näyttelyssä on lisäksi lasilintuja.
– Nämä ovat asenneankkoja, ehkä jostain Ankkalinnan varjoisilta kujilta.

Alma Jantunen on tuonut Somerolle erilaisia lasisia bonsai-puita.

Alma Jantusella on esillä lasista tehtyjä bonsai-puita.
– Alma on tehnyt näitä puita 15–20 vuotta. Idea sai alkunsa, kun hän yritti pitää hengissä elävää bonsai-puuta huonolla menestyksellä, kertoo Rantasalo työtoverinsa teosten taustoista.
Osassa töistään Jantunen yhdistää lasia metalliin.

Jari Vesterinen tekee erilaisia ruukkuja.

Jari Vesterinen luo ruukkuja yhdistelemällä erilaisia kotimaisia savia.
– Yritän viedä saven äärimmilleen. Lisään teoksiini osia, joista en varmuudella tiedä, kestävätkö ne polttoa vai eivät. Joissakin uunin liekki onkin tullut läpi, kertoo taiteilija.

Antero Kareen Kalaparvi-teosta katsotaan näyttelyssä videoprojisoinnin valossa, mikä ei ole käytössä kuvassa.

Kivimeijerin isännältä Antero Kareelta on esillä vakiokokoelmansa, jota hän on päivittänyt.
– Teosteni pohjana on muinaistaide, kalliopiirrokset ja luolataide. Näitä figuureita tai niiden tyylisiä on nähty niissä.

Boraboran tanssinkutsu 17.6.–20.8. Someron Kivimeijeri

Jari Vesterinen tekee erilaisia ruukkuja.