16-vuotiaana Someron lukiosta Mahindra Collegeen Intiaan

0
Wenla Priimägi

Kirsi Seppälä

16-vuotiaan Venla Priimägin lukio-opinnot saavat eksoottisen käänteen, kun hän vaihtaa Someron lukion kansainväliseen IB-lukioon Intiassa.
Priimägi sai stipendin UWC Mahindra Collegeen, joka on yksi United World Colleges -verkoston 18 ympäri maailmaa sijaitsevasta lukiosta. Vuosittain suomalaiset saavat kymmenkunta stipendiä näihin oppilaitoksiin. Stipendi kattaa käytännössä kaiken, eli koulunkäynnin, lennot ruuat ja majoituksen.
Miltä tuntuu?
– Suoraan sanoen todella pelottavalta. Olen äärettömän innoissani, mutta en voi sanoa, etteikö olisi pelottavaa, Venla Priimägi vastaa.
Kieltämättä ajatus on hurja: 16-vuotiaana maapallon toiselle puolelle lukioon. Venla Priimägi uskaltaa, vaikka pelottaa. Vanhemmat kannustavat, vaikka olisivat halunneet hänen lähtevän lähempänä olevaan maahan.
– Olen perheeni nuorin ja tukeudun perheeseeni paljon. Lähtöni on kaikille iso asia, kyllä hekin hieman shokissa olivat. Toisaalta he ovat iloisia puolestani. Vanhempani ovat kannustaneet minua koko ajan tosi paljon, varsinkin, kun hakuprosessi oli pitkä ja tuli epätoivon hetkiä, Priimägi pohtii.
Miksi ihmeessä?
– Kuulin tästä, koska läheinen sukulaiseni meni samankaltaiseen kouluun Italiaan. Häneltä sain tietää ja ajattelin, että kuulostaapas minun paikaltani, Priimägi aloittaa.
– Odotan paljon uusia ihmisiä ja uusia kokemuksia, sellaista itsenä kasvamista ja itsenäistymistä, hän jatkaa.
Mahindra Collegessa on toinenkin suomalainen, joka siirtyy syksyllä toiselle luokalle. Venla Priimägi kertoo saaneensa häneltä käytännön apua asioiden selvittämiseen. Suomalainen on myös viihtynyt Intiassa, ja on sitä mieltä, että Mahindra Collegeen on kannattanut mennä.

Halu ymmärtää maailmaa

Kansainvälisestä urasta kiinnostunut Venla Priimägi suhtautuu avoimesti siihen, mitä tuleman pitää.
– Lukion jälkeen haluan varmasti yliopistoon ja toivottavasti ulkomaille. Haluaisin ehkä opiskella kieli- ja kulttuuritieteitä tai jotakin niihin liittyvää. Olen utelias ihminen ja haluan vaan tietää. Haluan saada paljon tietoa kaikesta ja koen, että se auttaa ymmärtämään tätä maailmaa paremmin, hän perustelee.
Priimägi on kiinnostunut kielistä ja kulttuureista. Hän on opiskellut koulussa äidinkieltä, ruotsia ja englantia sekä valinnaisina ranskaa ja saksaa. Intiassa hän aikoo jatkaa ranskan opiskelua. Koulussa opittujen kielien lisäksi monikulttuurisuutta tulee myös kotoa.
– Isäni on Eestistä, ja puhun myös eestiä. Päiväkoti-ikäisenä asuin perheeni kanssa Japanissa. Olen alkanut opetella japania uudelleen, ja se tuntuu yllättävän helpolta. Yritän saada eri lähteitä, mistä kuulisin japania, hän kertoo.

Kaksi vuotta englanniksi

UWC-lukioiden opetuskieli on englanti. Luvassa on myös kursseja, joilla tutustutaan Intian kulttuuriin ja kieleen. Lisäksi opiskelijat tekevät matkoja ympäri Intiaa. Opiskelijat asuvat sisäoppilaitoksessa ja heitä on yli 60 eri maasta. Kampus sijaitsee luonnonsuojelualueella, missä on asunnot, luokat ja vapaa-ajanviettopaikkoja.
Opiskelu kestää kaksi vuotta ja tuloksena on IB-tutkinto. Loppututkinto on verrattavissa ylioppilaaksi pääsyyn, mutta sama asia se ei ole.
– Siellä valitaan kuusi ainetta, mitä opiskellaan koko ajan ja mistä tehdään loppukokeet. Pitää valita kaksi kieltä, luonnontieteellinen sekä yhteiskuntatieteellinen aine ja matematiikka. Kuudenneksi aineeksi voi valita joko jonkun edellisistä tai taideaineen.
– Koulun lisäksi siellä kuuluu harrastaa jotakin aktiivista ja jotakin luovaa. Muut opiskelijat vetävät harrastuksia toisille. Lisäksi tehdään monenlaista vapaaehtoistyötä paikallisyhteisöissä.
Miksi Intiaan?
Intia valikoitui paikaksi sattumalta.
– Hakiessa piti laittaa kaikki koulut, minne haluaisi, järjestykseen. Minulla kärjessä ei ollut Intia. Ajattelin, että haluan kauas, missä on erilainen ympäristö ja kulttuuri. Henkilöt, jotka valitsevat opiskelijat, päättävät, kuka menee mihinkin, hän kertoo.
Hakuprosessi alkoi tammikuun ensimmäisenä päivänä. Hakemuslomakkeen täyttämisen lisäksi piti kirjoittaa omaelämäkerta ja kertoa omista harrastuksista sekä perustella, miksi haluaa UWC-lukioon. Hakemusten perusteella koulun edustajat valitsivat 23 hakijaa kaksipäiväisille valintapäiville Helsinkiin. Siellä tehtiin suurimmaksi osaksi englanniksi ryhmätehtäviä, joista yhden arvioivat psykologit. Lisäksi oli yksilöhaastattelu. Ennen valintapäiviä hakijoiden piti tehdä ennakkotehtävä. Hakijoista 11 sai stipendin UWC-lukioon.
Miten hyvä pitää olla koulussa, että kannattaa hakea?
– Vaikka IB-lukio valmistaa yliopistoon, ei tarvitse olla huippuoppilas tullakseen valituksi. Kouluihin haetaan erilaisia persoonia, joita yhdistävät arvot, kuten solidaarisuus, erilaisuuden arvostaminen ja rauhan rakentaminen.
UWC-lukiossa on painotuksia. Mahindra College painottaa teatteria, taidetta ja musiikkia.
– Harrastan musiikkia tosi paljon, soitan pianoa ja käyn laulutunneilla. Balettia olen tanssinut tosi nuoresta, mutta olen nyt siirtynyt nyky- ja show-tanssin puolelle.

Ikävä kavereita

– Kaverini ovat olleet luottavaisia, että pääsen sinne. He ovat olleet kannustavia, koska tietävät, että se on minun unelmani, ja olen puhunut siitä todella paljon. Heitä kaikkia tulee ihan järkyttävä ikävä. Toisaalta paras kaverini menee vaihtoon Italiaan ensi vuodeksi, ja on ollut kiva saada tietynlaista vertaistukea, kun molemmilla on isot elämänmuutokset edessä, Venla Priimägi kertoo.
UWC-lukion joululoma kestää kolme viikkoa; silloin Venla palaa kotiin ensimmäisen kerran lähtönsä jälkeen. Koulun kesäloma alkaa toukokuun puolesta välistä ja kestää elokuun puoleen väliin. Myös kesäksi hän tulee Suomeen.