Someron väkiluku noussut tänä vuonna

0

Someron väkiluku nousi toukokuun lopussa 18 asukkaan verran plussalle verrattuna vuodenvaihteen tilanteeseen. Asukkaita on nyt 8 444.
Somero on Varsinais-Suomessa niiden 15 kunnan joukossa, joissa väkiluku kasvoi alkuvuoden aikana. Kunnista 12 menetti asukkaita.
Kaupunginjohtaja Sami Suikkasen mukaan tilastossa näkyvät nyt erityisesti ukrainalaiset.
– Maahanmuuton nettomuutto on meillä 53 ja esimerkiksi toukokuussa 29, toteaa Suikkanen.
Eli juuri nyt loppukeväästä ukrainalaiset ovat voineet halutessaan hakea Somerosta kotikuntaa.
Mutta Somero on houkutellut muitakin kuin sotapakolaisia.
– Kuntien välisessä perusnettomuutossakin olemme nyt plussalla 11 asukkaan verran, eli molemmilla sektoreilla on pärjäilty hyvin.
– Hyvin todennäköistä kuitenkin on, että loppuvuotta kohti mentäessä väkiluku laskee. Esimerkiksi opiskelijoiden poislähtö syksyllä on yksi oleellinen tekijä, sanoo Suikkanen.
Someron väkilukua painaa alas kuitenkin ensisijaisesti väestön ikärakenteesta johtuva luonnollinen väestönmuutos eli syntyneitä on Somerolla ollut tänä vuonna 18 ja kuolleita 61.
Pelkästään muuttotilastoja katsomalla Somero on viime vuosina pääsääntöisesti päätynyt plussalle, joskin vuonna 2022 jäätiin lievästi miinukselle.
– On aina hyvä asia, kun ollaan muuttovoiton puolella, se kertoo enemmän paikkakunnan vetovoimasta kuin syntyvien ja kuolevien suhde, toteaa Suikkanen.
– Meillähän on strategiassa tavoite, että tänne muuttavien vuotuinen määrä lisääntyisi 5 prosenttia ja täältä pois lähtevien määrä vähenisi 5 prosenttia. Tämän tavoitteen toteutumista arvioidaan myöhemmin vertaamalla vuosien 2021–2021 keskiarvoa vuosien 2023–2024 keskiarvoon.