Suviheinäviikolla mennään kansallispuvuissa kirkkoon

0
Mari Varonen

Someron kirkossa järjestetään 2.7. kansallispukukirkko.
– Kirkkoon toivotetaan tervetulleiksi kaikki, niin kansallispuvuissaan kuin niiden tuunatuissa versioissa tai ihan tavallisissakin kirkkoasuissa. Jumalanpalvelusta vietetään menneiden aikojen tunnelmissa, tiedottaa Essi Torkkomäki-Ryhtä seurakunnasta.
Jumalanpalveluksen toimittaa kirkkoherra Jaakko Knuutila ja kanttorina on Anne Nietosvaara.
Jumalanpalveluksen jälkeen Vanhalla seurakuntatalolla, mahdollisesti jopa pihamaalla, on kirkkokahvitilaisuus, jonka pääpuhujaksi on lupautunut kansallispukuasiantuntija, taidehistorioitsija Mari Varonen.
Hän kertoo kansallispukujen syntyhistoriasta ja pukujen erityispiirteistä ja pukeutumisohjeista.
– Someron Marttayhdistys toimii itseoikeutettuna yhteistyökumppanina, Marttayhdistyshän tilasi Someron kansallispuvun Tyyni Vahterilta vuonna 1953. Puvulla on siis 70. juhlavuosi. Martat toimivat myös kirkkokahveilla totuttuun tapaan kahvitustehtävissä, kertoo Torkkomäki-Ryhtä.