Tammi on lempeä; kuin ystävä, joka kutsuu luokseen

0
Päiväkoti Tuulihatun Taikahattujen ryhmä pääsi kokeilemaan, millaista on olla puu. Tanssitaiteilijat Ira Tuppurainen ja Emma Heinonen ohjasivat lapsia Kiiruun puistossa.

Läntinen tanssin aluekeskus järjestää tänäkin kesänä Kesäkulkurit-kiertueen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Somerolle tanssijat oli tilattu perinteiselle tapahtumapaikalle Kiiruun puistoon.

Tanssitaiteilijat Emma Heinonen ja Ira Tuppurainen ovat tehneet tälle kesälle koreografian Puiden juurella -teokseen ja esittävät sen itse.

Somerolla yleisönä oli päiväkoti-ikäisiä ja aikuisiakin.

– Meitä on kutsuttu muun muassa päiväkoteihin, palvelutaloihin ja tapahtumiin. Yleensä on ensin tanssiesitys ja sitten työpajoja. Leikin kautta lapsi ja aikuinen innostuu ja lähtee liikkumaan, tietää Emma Heinonen.

– Hoivakodissa joku sanoi, ettei hän voi tanssia, kun eivät jalat toimi. Jokainen pystyy tuottamaan jonkinlaista liikettä. Pään liikekin voi olla tanssia, samoin käden, toteaa Heinonen.

Tiistaisessa alkuverryttelyssä tehtiin itsestä puu. Heräteltiin oma keho kuin puu: runko, latva ja oksat.

– Tässä ei ole kysymys siitä, miltä näyttää, vaan miltä liike, tanssi tekijästään tuntuu. Ei voi osata heti, mutta harjoittelemalla oppii. Herättelemme katsomaan ja miettimään, mitä tanssi oikein on, jatkaa Heinonen.

Puiden juurilla -teoksen lähtökohtana on, mitä puut sanoisivat meille, jos osaisivat puhua sekä minkälaista liikettä eri puulajit tuottavat.

– Koivu kasvaa nopeasti ja sen lehdet kuihtuvat ja käpertyvät nopeasti. Koivu kurkottaa korkealle. Se on kuin rokkitähti, joka tykkää olla valokeilassa, kuvaavat tanssitaiteilijat.

– Tammi on lempeä; kuin ystävä, joka kutsuu luokseen. Sillä on koukeroiset oksat. Mänty on sitkeä eikä kavahda mitään. Neulasiaan se sheikkailee ympäriinsä. Kuusi on sisukas; siitä tarttuu pihkaa.

Tanssitaiteilijat herättävät katsomaan puita eri tavalla. He toivovat ihmisten kulkevan luonnossa avoimin mielin ja tutkailevan ympärillään olevaa menoa ja kauneutta.