Terveellistä meille ja ympäristölle

0

Kotimaisten avomaavihannesten ja marjojen kesäsesonki on alkanut! Raikkaat sipuliniput, kesäkurpitsat, varhaisperunat ja mansikat ovat saapuneet Someron kauppoihin, toreille ja myyntikojuille.
Kotimaiset kasvikset ovat kestävä valinta ruokapöytään, mutta miksi? Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan kasviksia kannattaa lisätä ruokavalioon terveellisyyden lisäksi myös ympäristösyistä.
Suomessa vettä on saatavilla hyvin ja kastelumenetelmät ovat tehokkaita. Lähes kaikki Suomessa käytetty kasteluvesi on pintavettä, joka on otettu tilan läheisyydessä olevista järvistä tai lammista.
Viileän kasvukauden ja talven ansiosta monet hyönteiset ja kasvitaudit eivät selviydy Suomen olosuhteissa. Tästä syystä myös torjunta-aineiden käyttö on vähäisempää verrattuna lämpimämpiin maihin. Lisäksi hyödynnetään biologista kasvinsuojelua, kuten petohyönteisiä.
Kotimaisen puutarhatuotteen matka kaupan hyllylle on lyhyt. Sen ei tarvitse kulkea pitkää laiva- tai lentomatkaa. Parhaimmassa tapauksessa tuote tulee myyntiin ihan oman kylän sisältä, niin kuin Somerollakin monen herkun kohdalla tapahtuu.