Tohvelisankarin Rouva nousee Havuharjulle

0
Tohvelisankarin Rouva on hullunhauska huvinäytelmä.

Someron Tupanäyttämö esittää Maria Jotunin näytelmän Tohvelisankarin rouva. Havuharjulla nähdään hullunhauska huvinäytelmä, jossa janotaan silmät kiiluen rahaa ja himoitaan sydän karrella rakkautta ahneuteen saakka. Tai kenties onkin kyse rakkaudettomuudesta.

Rahaa ja asemaa itsekkäästi tavoitellessa suhteet menevät sekaisin, ja päätkin. Näytelmässä kysytään: ”Onko liikaa, jos yksi mies on minuakin varten?” Hän saa vastaukseksi: ”On, jos sama mies on äitiä varten!”

– Syntyy melkoinen suhdesoppa, kertoo draaman kaaresta Merja Koivaara Someron Tupanäyttämöstä.

Juulia on nainut rahan toivossa ikääntyneen tilanomistajan, Aadolfin. Aadolfin veli Justus on rikas ja sieltä on odotettavissa huomattava perintö. Ahneuksissaan Julia on päättänyt, että kun rahat ovat käsissä, niin hän lähtee nuoren ja varattoman rakastettunsa Veijon luo. Veijo puolestaan on Juulian tytärpuolen Piian perään.

Kappas vaan, ilmenee, että Justuksella on muitakin perijöitä, eikä testamenttiakaan ole tehtynä.

Näytelmässä nauretaan vallan ja rahanhimolle, ulkokultaisuudelle ja sille, miten sotketaan kaiken kestävä pyyteetön rakkaus ja raivokas itsekeskeinen omaa etua tavoitteleva pintakiiltoinen unikuva rakkaudesta. Aiheista tehdään pilaa saippuaoopperamaisin keinoin.

Tohvelisankarin rouvassa on 11 roolia. Seitsemän hengen esiintyjäjoukosta neljällä on pari roolia hallittavanaan. Sari Juhala, Merja Koivaara, Anniina Lagerroos-Toikka, Riitta Pyykkö, Merja Rintamaa-Lehtonen, Saila Rouhiainen ja Jari Virtanen tarttuvat haasteeseen.

Merja Koivaara sanoo, että on ollut mielenkiintoista tarttua korona-ajan jälkeen näytelmäprojektiin.

– Tauon jälkeen on ollut kivaa tehdä yhdessä. Mutta on myös huomannut, että onhan se raskasta harjoitella näytelmää neljä tuntia viitenä iltana viikossa. Sen oli jotenkin unohtanut, tuumii Koivaara.

Näytelmän ohjaa Jarmo Hämeranta.

– On hienoa, että meillä on ammattilainen ohjaajana. Saa niin paljon enemmän irti, kun voimme keskittyä toteuttamaan ohjaajan näkemystä Tohvelisankarin Rouvasta.

Jotunin Tohvelisankarin Rouvan ensi-ilta oli jo 1924 Suomen Kansallisteatterissa. Havuharjulla nähdään Sakari Hokkasen tekemä sovitus. Teksti on vanhaa Jotunia ja pätee tähän päivään.

Jotunin käsikirjoitusta pidettiin sen julkistamisen aikaan säädyttömänä. Ensi-illassa osa yleisöstä poistui kesken esityksen. Kansallisteatterin toimintaa kritisoitiin ja laitos oli jäädä ilman valtionapua. Näytelmää ei esitetty useampaan vuosikymmeneen.

Merja Koivaara otaksuu, että osaksi pahennus johtui siitä, että näytelmässä nainen uskalsi sanoa ääneen suunnitelmansa. Että nai rahasta, saa aseman ja tekee sen, mitä haluaa.

– Varmaankin se hämmensi, että nainen nousi sanomaan nuo asiat. Miehen suusta lausuttuna sitä ei olisi varmaankaan pidetty niin pahana ja itsekkäänä, arvioi Koivaara.

Tohvelisankarin rouvasta on muodostunut hankalan alun jälkeen teattereiden kestosuosikki.

Tohvelisankarin Rouva ensi-ilta 18.6., esitykset 20.6., 27.6., 29.6., 2.7., 30.7., 1.8., 2.8., 3.8. ja 6.8.