Vanha diakoniaperinne yhdistää kyläläisiä Rautelassa

0
Rautelan nuotioillassa oli kolmisenkymmentä osanottajaa, kahvi, nyyttikestileivonnaiset ja makkara maistuivat yleisölle. Seurakunnan puolesta paikalla oli kanttori Olli Salomäenpää.

Teksti ja kuvat Tarja Kauppinen

Heli Mannonen on diakonian yhdyshenkilö Rautelan kylässä. Vapaaehtoisena hän on toiminut jo kaksikymmentä vuotta. Aiemmin yhteyshenkilöitä oli joka kylässä.
– Vuonna 2003 Liisa Vikstedt kysyi minua tähän hommaan, kun hänen oli vaikea saada jatkajaa, niin suostuin. Työskentelin silloin kotihoidossa, joten minun oli helppo käydä ihmisten luona kodeissa, koska tein sitä muutoinkin työkseni.
– Tämä on vanha perinne, muita yhdyshenkilöitä ei enää Somerolla ole, ja kun lopetan homman, tuskin tämä jatkuu, hän pohtii.
Mannonen muistaa vapaaehtoisessa toimessaan ikääntyvien syntymäpäiväkäynnit ja suruadressit Rautelan alueella.
– Minulla on vielä Liisa Vikstedtiltä saamani vanha musta vihko, jonka nimi on Rautelan ja Pusulan diakoniapiiri . Ensimmäinen merkintä siinä on vuodelta 1993. Suutelassa ovat tuolloin kokoontuneet talon väen lisäksi Arja Kivisaari ja Anja Noki.
– Eila Näykki oli toiminnassa mukana loppuun asti, hän piti myös lapsille pyhäkoulua.
– Eri taloissa on pidetty aiemmin paljonkin erilaisia diakoniapiirejä. Nykyisin pidämme vielä vuosittain Rautelan nuotioillat ja kauneimmat joululaulut yhdessä seurakunnan kanssa. Joululauluja on laulettu muun muassa Virralla, Sarvarinteellä, Vikstedillä, Kivisaaressa, Noella, meillä kotona, äidilläni ja sisarellani, varmaan myös monessa muussa talossa, kaikkia en voi muistaa.

Tänä kesänä Rautelan nuotioillassa oli kolmisenkymmentä osanottajaa. Seurakunnan puolesta paikalla oli kanttori Olli Salomäenpää . Kahvi, nyyttikestileivonnaiset ja nuotiolla paistettu makkara maistui yleisölle.

– Muistan, että nuotioiltoja oli jo lapsuudessani, silloin ranta oli hoitamaton, istuimme nurmikolla ylempänä rannassa.

Heli Mannonen on diakonian yhdyshenkilö Rautelan kylässä. Hän muistaa ikääntyvien syntymäpäiväkäynnit ja suruadressit kotikylässään, lisäksi koordinoi kesäiset nuotioillat ja joululaulutapahtumat. Aiemmin yhteyshenkilöitä oli joka kylässä. – Kun lopetan homman, tuskin tämä jatkuu, hän pohtii.