Vanhaintuki tarvitsee kaupungin tukea ja pitkän tähtäimen suunnitelmaa

0
Someron Vanhaintuella on kolme rivitaloa Turuntien varressa.

Rahat menevät lainoihin, asuntojen kunnostamiseen ei riitä euroja

Someron Vanhaintuki tarvitsee apua vanhusten rivitalojen ylläpitoon. Yhdistys pyytää kaupungilta rahaa asuntojen kuntokartoituksen laatimiseen ja sen mukaisten korjaustoimenpiteiden suorittamiseen, jotta asunnoista saataisiin viihtyisämpiä, turvallisempia ja talotekniikaltaan toimivampia. Kaupunginhallitus ehdottaa valtuustolle, että avustusta myönnettäisiin 50 000 euroa.

Viime vuosina Vanhaintuki on tarvinnut useampaan otteeseen kaupungilta tukea pitääkseen ikäihmisten kodit hyvässä kunnossa.

Someron Vanhaintuella on kolme rivitaloa Turuntien varressa. Niissä on 37 asuntoa. Asunnot on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka tarvitsevat kotihoidon palveluja ja muita tukipalveluja päivittäisissä toiminnoissaan.

Asuntojen käyttöaste on noussut, ja on nyt yli 90 prosenttia.

Lainan lyhennykset ja hoitokulut rasittavat Someron Vanhaintukea.

– Varat ja vuokratulot riittävät juokseviin menoihin; ei enää asuntojen kunnossapitoon ja korjauksiin. Jos jotain suurempaa pitää korjata, niin siihen ei ole varaa, toteaa Someron Vanhaintuen hallituksen puheenjohtaja Anne Teräväinen.

– Nyt meillä on ollut tilanteita, jolloin asuntoa ei ole voitu vuokrata eteenpäin, kun se odottaa esimerkiksi välttämätöntä seinäpintojen maalausta. Kun asunto on tyhjä, niin olisi hyvä tehdä laajemminkin pintaremonttia, uusia kaappeja ja kalusteita sekä tehdä esteettömyyteen liittyviä korjauksia.

Teräväinen toivoo pitemmän tähtäimen suunnitelmaa rivitaloista ja Vanhaintuen jatkosta. Hänestä näin saataisiin taattua nyt kohtuullisessa kunnossa olevien rivitalojen jatkuvuus, ikäihmisille turvalliset kodit sekä leveämmät hartiat hoitaa näitä asioita.

Someron kunta on ollut aikoinaan perustamassa yhdistystä, jotta taloille saatiin RAY:lta tukea. Vanhaintuen hallituksessa on kaupungin luottamushenkilöitä.

Vuonna 1997 rakennuksiin tehtiin mittava peruskorjausremontti, joka sisälsi muun muassa käyttövesi- ja lämpöputkistojen sekä keittiökaapistojen uusimisen sekä seinä-, lattia- ja kattopintojen käsittelyn. Seuraavana vuonna uusittiin ulko-ovet.

Vuosien 2007–2011 aikana talojen vesikatot muutettiin peltikatteisiksi harjakatoiksi. Lisäksi asennettiin paloilmoitinjärjestelmät.

Kattojen muutosremontit rasittivat Vanhaintuen taloutta. Lisäksi edellisestä peruskorjauksesta oli Valtionkonttorin lainaa jäljellä runsaasti.

Vanhaintuen hallitus haki 2018 Valtionkonttorilta tervehdyttämisavustusta, jota ei saanut. Sen sijaan kaupunki avusti yhdistystä liki 59 000 eurolla, jolla yhdistys maksoi rästikorot ja lyhennykset. Valtionkonttorin laina-aikaa pidennettiin ja korko alennettiin neljästä kahteen prosenttiin.

Käyttövesiputkistojen saneeraus toteutettiin vuosina 2018–2019. Yhdistys sai remonttia varten kaupungilta 200 000 euron lainan. Tämän lainan lyhennysten jälkeen yhdistykselle jää vähän käyttörahaa.

Pari vuotta sitten Someron Vanhaintuki esitti kaupungille, että tämä vuokraisi Vanhaintuen omistamat kiinteistöt sekä vastaisi kiinteistöjen edelleen vuokraamisesta ja ylläpidosta.

Kaupungilla on tekeillä selvitys, miten yhdistyksen purkaminen ja asuntojen siirtäminen kaupungin haltuun vaikuttaisi esimerkiksi Vanhaintuen saamiin avustuksiin ja lainoihin.