Vankien siirtovaunujakin on kunnostettu

0
Matti Tammi (vas.) on hiljalleen siirtämässä yrityksen vastuuta pojilleen Janne Tammelle ja Saku Tammelle (ei kuvassa).

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Somerolainen LVI-alan yritys Veljekset Tammi merkittiin kaupparekisteriin 40 vuotta sitten. Yrityksen perustivat yhdessä Matti ja Jouko Tammi, joista Matti on edelleen mukana yrityksen toiminnassa yhdessä toisen veljensä Seppo Tammen ja poikiensa Janne ja Saku Tammen kanssa.

– Kaikki sai oikeastaan alkunsa siitä, kun meille tuli tutulta tilanhoitajalta pyyntö Palikaisten kartanolle, jossa piti tehdä pikku homma. Sen tehtyämme tilanhoitaja sanoi, että nyt sitten laitatte yrityksen pystyyn, jotta voin maksaa teille työstä, kertoo Matti Tammi.

 

– Yritys toimi ensin autotallissamme, mutta tilat kävivät melko nopeasti pieniksi. Tämän nykyisen tontin, johon rakensimme uuden hallin, ostimme 1988, muistelee Matti Tammi.

Yrityksen toiminta oli aluksi putkityötä, mutta laajeni melko nopeasti monipuoliseksi LVI-alan toiminnaksi, ja samalla mukaan tulivat Matin pojat Saku ja Janne Tammi. Toiminta laajeni 2008, kun Pitkäjärvelle rakennettiin halli, jossa tehdään hiekkapuhallus-, maalaus- ja metallitöitä.

Yritys työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä ja joitakin kesätyöntekijöitä kiireimpään kesäaikaan.

– Nuo Pitkäjärven hallin työt poik- keavat meidän muusta toiminnastamme, mutta toisaalta, kun kuitenkin LVI-alan työt ovat aika paljon kausiluonteisia, niin ne mukavasti tasoittavat hiljaisempaa jaksoa, toteaa Matti Tammi.

– Työt jakaantuvat niin, että juhannuksesta jouluun on LVI-töitä niin paljon kuin vaan ehtii tehdä ja sen jälkeen alkutalvi ja kevät ovat sen suhteen todella hiljaista aikaa, jatkaa Matti Tammi.

Korona toi lisää töitä ja sota nosti hintoja

Asiakaskunta on ollut monipuolista ja osasta on tullut vakioasiakkaita, kuten eri taloyhtiöt ja rakennusliikkeet, joiden kanssa tehdään isojakin yhteisurakointisopimuksia.

– VR Turussa oli myös usean vuoden ajan meidän vakioasiakas. Ehkä meidän erikoisin projekti olikin siellä, kun kävimme kunnostamassa vankien siirtovaunuja, joihin tarvittiin ilmastointi, muistelee Matti Tammi.

– Tällaisia kohteita, joissa joutuu laittamaan nimen salauspaperiin, on aina välillä, VR:n lisäksi esimerkiksi pankit ovat sellaisia, toteaa Matti Tammi.

Useilla toimialoilla korona pysäytti tai ainakin vähensi töitä, mutta LVI-alalla suunta oli päinvastainen. Työt ja kyselyt lisääntyivät etenkin omakotitaloissa ja kesämökeissä.

– Tuntui, että kaikilla oli aikaa tehdä se tekemättä jäänyt remontti tai kunnostus. Etenkin pienempiä kunnostusremontteja tehtiin paljon omakoti-, ja rivitaloissa sekä kesämökeissä, mutta toisaalta sota tai mikä sen sitten aiheuttikin, niin tarvikkeiden ja materiaalien hinnat ovat nousseet huomattavasti ja samalla myös joidenkin tuotteiden saatavuus on vaikeutunut, harmittelee Matti Tammi.

Tekninen kehitys ja automaatio on muuttanut alaa merkittävästi

LVI-asennukset ovat muuttuneet paljon sitten 1970-luvun. Nykyiset järjestelmät ovat huomattavan kehittyneitä toiminnoiltaan ja materiaaleiltaan. Toimiakseen oikein niiden asentaminenkin vaatii jo pidemmälle kehittynyttä osaamista. LVI-asennuksissa on myös tärkeää, että työn laadusta vastaavalla henkilöllä on riittävä pätevyys.

– Toisaalta muoviputkien tullessa korvaamaan metalliset, muuttuivat työt asentajille fyysisesti helpommiksi eikä asennuksissa tarvinnut enää hitsata. Ennen kannettiin painavia kaasupulloja kohteisiin ja tehtiin putkiin kierteitä, mutta nykyään ei niitä työvaiheita enää tarvitse tehdä, toteaa Matti Tammi.

– Automatiikka on tuonut helpotusta, mutta myös haasteita asentajille, joiden koulutus on lähes jatkuvaa uusien laitteiden ja säädösten vuoksi, hän jatkaa.

– LVI-ala on aika tarkasti säännösteltyä ja valvottua, mikä on hyvä asia, sillä eihän kukaan halua kotiinsa vesivahinkoa.