Yllätystulos keilailun puulaakisarjassa

0
Matti Mattilan suoritusvarmuus oli kanssakilpailijoille liikaa Someron puulaakisarjan keilafinaalissa.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Keilailun puulaakisarjan yllätyksellinen loppukilpailu päätti Someron keilahallin kilpailukauden toukokuun viimeisenä päivänä.
Henkilökohtainen puulaakimestaruuskilpailu käynnistyi jo viime syksynä ja siihen otti osaa parikymmentä, pääosin somerolaista heittäjää. Loppukilpailuun heistä seulottiin kuusi parasta, jotka olivat alkukilpailun paremmuusjärjestyksessä Harri Paikkari (Somero), Tero Mäkilä (Forssa), Immo Pulkkinen (Somero), Mika Salminen (Forssa), Matti Mattila (Somero) ja Anton Jakonen (Somero).
Viiden heittosarjan finaali käynnistyi hieman nahkeasti, sillä ainoastaan Mattila (202) ylsi parivauhtiin, eli kahdensadan pisteen tulokseen. Toisessa sarjassa muutkin alkoivat saada heittoja uomiinsa, mutta koko finaalin parhaan, 258 pinnan, sarjatuloksen tehnyt Mattila kasvatti johtoaan entisestään.
– En ole ihan varma, onko tuo (258) paras kilpailutilanteessa heittämäni tulos, mutta ainakin se on hyvin lähellä sitä, Mattila arvioi komeaa kakkossarjan noteeraustaan, jonka turvin hän karkasi kuudenkymmenen pisteen johtoon.
Hyvilläkin keilaajilla huippusarjaa voi usein seurata jonkinlainen notkahdus, mutta Mattila täräytti kolmanteenkin sarjaansa päälle kahdensadan pinnan lukemat (209). Sen jälkeen kärkimiehelle tuli kisan ainoa vaatimattomampi sarja (172), joka avasi Pulkkiselle sekä kaksi peräkkäistä hyvää sarjaa heittäneelle Paikkarille ovet voittotaisteluun.
– Kuutosradalla minulla on ollut aika usein vaikeuksia ja huonoin sarja sieltä tuli tälläkin kertaa, Mattila kommentoi iltansa ainoaa pientä tuloksellista kauneusvirhettä.

Voitto tuli yllätyksenä

Viimeiseen sarjaan Mattila lähti yli kolmenkymmenen pisteen keulan turvin ja tyylikäs 202 pisteen tulos riitti sinetöimään hänelle puulaakisarjan mestaruuden. Kuudenteen sarjaan kovimmat lukemat (247) iski muuten tavallista vaisummin tuloksin finaali-illan läpivienyt Mäkilä.
– Yllätystuloshan tämä oli. Sen verran kovia kavereita oli vastassa, etten etukäteen olisi uskonut kamppailevani voitosta, myhäili keilauransa ensimmäisen voittotittelin saavuttanut Matti Mattila, Someron puulaakimestari vuosimallia 2023.
Täysin ”puskista” Mattilan hyvä vire ei tullut, sillä hänen heittonsa alkoivat asettua kohdalleen jo aiemmin keväällä. Esimerkiksi Forssan Keilailuliiton mestaruuskilpailuissa, sen ”Mestarikeilaaja” -sarjassa Mattila ylsi lähes 80 osanottajan joukossa sijaluvulle 21
Puulaakifinaalin neljä somerolaisheittäjää saivat sarjaa kohden kymmenen tasoituspistettä ja forssalaiskaksikko heitti ilman hyvityksiä. Kärkikolmikon sijoituksiin tasoitukset eivät vaikuttaneet, mutta Jakonen varmisti niiden turvin somerolaisten neloisvoiton.
Mattila ylitti ”puhtaissa” tuloksissakin tuhannen pisteen rajan, hilattuaan sarjakeskiarvonsa lähes 209 pinnan lukemaan. Pulkkisen keskiarvo jäi puolisen pistettä alle kahdensadan pinnan parituloksen.
Kuten jo aiemmin oli uumoiltavissa, Forssan Keilailuliiton paikallissarja, eli jäsenseurojen välillä kauden 2022-23 aikana käyty joukkuekilpailu päättyi Someron Keilaajien ylivoimaisen voittoon. VEE 10 -seura Loimaalta sijoittui toiseksi ja Forssan Bowling Club oli sarjan seitsemästä joukkueesta kolmanneksi paras.

Keilailun henkilökohtainen Someron puulaakimestaruus 2022-23:
1) Matti Mattila 1093 (tasoituspisteet 50), 2) Immo Pulkkinen 1047 (50), 3) Harri Paikkari 1044 (50), 4) Anton Jakonen 941 (50), 5) Tero Mäkilä 940 (0), 6) Mika Salminen 913 (0).