Vuonna 2013: Kiva kesäresepti

0

Somero-lehti 9.7.2013

Teksti ja kuva Eija Komu

Kiva kesäresepti

Somerolainen Ritva Leivo on mieltynyt raparperipiirakkaan.

– Raparperipiirakka on helppotekoinen. Ainekset vain sekoitetaan keskenään. Voin kanssa piirakasta tulee maukkaampaa. Sitä voi tarjota jälkiruokana ja kahvin kanssa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera, sanoo Ritva Leivo.

– Kesällä teen usein kesäkeittoa perunasta, porkkanasta, kukkakaalista ja kesäsipulista. Keitto on maitopohjainen, mutta kermaakin voi lirauttaa joukkoon. Suosin salaatteja, sillä ainekset ovat kesällä edullisia. Porkkanaa käytän myös lisukkeena, esittelee Ritva Leivo.

Pihvit ja makkarat paistuvat uunissa, sillä grilliä ei taloudessa ole. Janojuomaksi käyvät vesi tai maustettu Vichy. Mansikoita on pakastettu reilusti.

– Tiedä sitten, miten on vadelmasadon laita, aprikoi Ritva Leivo.

Perheen seitsenvuotias newfoundlandinkoira Pamela ei noudata erityistä kesäruokavaliota, vaikka se syökin tomaatteja, omenia ja kurkkua.

– Pääruoka on lammasriisi. Joskus sille annetaan paistettua tai keitettyä kananlihaa. Perunaa ja viljatuotteita Pamelan vatsa ei juuri sulata, mutta veteen tehtyä kaurapuuroa se pystyy syömään. Raikasta vettä menee kesällä enemmän, selostaa Ritva Leivo suojattinsa ruokamieltymyksiä.

Raparperipiirakka:

Pohjaa varten 1,5 dl piimää, 1,5 dl sulatettua voita tai margariinia, 1,5 dl sokeria, 3 dl vehnäjauhoja, 1 kananmuna, 1 tl soodaa, puoli tl kardemummaa.

Päälle raparperipaloja sekä kanelia ja sokeria.

Sulata rasva. Sekoita piimä, muna, rasva ja jauho-soodaseos. Kaada seos keskikokoiseen uunivuokaan. Painele taikinan päälle raparperipaloja ja ripottele vielä sokeria sekä kanelia. Paista 200:ssa asteessa 30–40 minuuttia.