Henkilökohtaisia tietoja sisältäviä huijausviestejä liikkeellä

0

Huijausviestien kirjo on loputon ja niitä on liikkeellä tälläkin hetkellä paljon. Huijarit ovat taitavia ja lähettävät huijausviestejä niin sähköpostitse kuin tekstiviesteinä.

– Vastaanottajat ovat saaneet henkilökohtaisia tietoja sisältäviä huijausviestejä Suomi.fi-palvelun nimissä, kertoo rikoskomisario Aleksi Topinoja.

Huijausviestit näyttävät aidoilta

Näissä erittäin aidolta näyttävissä huijausviesteissä vastaanottajan kerrotaan olevan oikeutettu yksittäiseen asumistukeen ja pyydetään kirjautumaan annetun salasanan avulla aidolta näyttävälle suomi.fi huijaussivustolle. Tämän jälkeen sivustolla pyydetään maksukortin tietoja.

– Viestit ovat sisältäneet vastaanottajien henkilötietoja. Tietojemme mukaan kalasteluviestejä on lähetetty hiljattain ainakin Vastaamo-tietomurron uhreille. Viestejä on voitu lähettää myös muihin osoitteisiin, jotka eivät liity Vastaamoon, Topinoja jatkaa.

Viestit eivät todellisuudessa ole Suomi.fi:n lähettämiä. Viesteissä olevaa linkkiä ei tule missään tapauksessa avata eikä viesteissä esitettyihin vaatimuksiin vastata. Viesteissä oleva linkki johtaa tietojenkalastelusivustolle.

Näillä muutamilla poliisin antamilla ohjeilla voi välttyä joutumasta huijausrikoksen uhriksi:

•    Älä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviesteissä olevia linkkejä.
•    Älä kirjaudu palveluihin tekstiviesteillä tai sähköpostitse saamiesi linkkien tai hakukoneiden antamien hakutuloksien kautta.
•    Älä koskaan anna henkilökohtaisia tietojasi pyytäjälle, vaan poista viesti.
•    Tallenna usein käyttämiesi ja sinulle tärkeimpien palveluiden verkko-osoitteet selaimesi kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin.

– Jos kuitenkin epäilet joutuneesi huijausrikoksen uhriksi ja epäilet, että rikolliset ovat saaneet verkkopankkitunnuksesi haltuunsa tai huomaat verkkopankissasi sinne kuulumattomia saapuneita tai lähteviä maksuja, ota ensin välittömästi yhteys pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voit tehdä joko verkossa poliisi.fi tai asioimalla millä tahansa poliisiasemalla, Topinoja neuvoo.