Hyönteisille haitallisia lupiineja bongaamaan

0
Lupiini (Kuva Jari Laurikko / TS)

Komealupiini on luokiteltu kansallisessa vieraslajiasetuksessa haitalliseksi vieraslajiksi, jonka leviämistä tulisi hillitä. Vieraslajilainsäädännön valvonta on Ely-keskusten vastuulla, mutta torjuntaan jokainen voi osallistua tahollaan.
Varsinais-Suomen Ely-keskus ja Turun yliopisto ovatkin kehittäneet nyt uuden karttapalvelun, jonka avulla kartoitetaan tienvarsilla kasvavia lupiineita Varsinais-Suomessa.
Meitä kaikkia pyydetään kesän mittaan aktiivisesti ilmoittamaan lupiinihavaintomme avoimeen palveluun http://(https://app.maptionnaire.com/q/2kp94g37dlh9).
Pohjois-Amerikasta peräisin oleva komealupiini on menestyksellinen kasvi. Pihat ja pellot eivät sille riitä, vaan lupiinit levittäytyvät yhä uusille alueille syrjäyttäen alkuperäistä kasvistoamme.
Lupiini on houkutteleva, mutta petollinen siitepölykasvi hyönteisille. Lupiinin siitepöly sisältää nimittäin moniin hyönteisten elintoimintoihin vahingollisesti vaikuttavaa lupaniini-alkaloidia. Eli vaikka kasvi on todella komea ja kaunis, niin siksi siitä halutaan päästä eroon.