Johannes Laine sparraa yrittäjiä Somerolla

0
Johannes Laine

Teksti Kirsi Seppälä

Somerolaiset yrittäjät kehittävät ja testaavat markkinointiaan pitkäjänteisesti, rajaavat pääkohderyhmänsä tarkasti, tekevät yhteistyötä ja tiedostavat, miksi haluavat olla yrittäjiä. Näin käy, jos Johannes Laineen opit iskostuvat kuulijoiden mieliin.
Laine tapasi ”Someron sähäkät yrittäjämammat” nuorten yrittäjien Get Together -tapahtumassa. He tykkäsivät tapahtumasta ja heillä synkkasi Laineen kanssa hyvin. Niin joukko yrittäjiä päätti kutsua Laineen Somerolle.
– Kohderyhmäni ovat kasvuhaluiset pienyrittäjät, jotka haluavat yhteisön ympärilleen ja työkaluja, millä pääsevät yrittäjäurallaan eteenpäin, Laine tiivistää.
Kohti Unelmia Akatemian yrittäjä Johannes Laine tiivistää neljä yleispätevää kohtaa, mitkä kannattaa tehdä toisin, jos mielii menestyä.
– Moni menee kimaltavien esineiden perässä jatkuvalla syötöllä. Tehdään vaikka viikko Tiktokkia, mutta kun ei tullut tilauksia pidetäänkin yksi webinaari ja sitten kokeillaan maksettua mainontaa sen sijaan, että yrittäjä keskittyisi ja testaisi pitkäjänteisesti tapaansa myydä ja markkinoida, Laine aloittaa.
Laine kannustaa myös miettimään, miksi yritys on olemassa.
– Minkä ja kenen ongelman sinun yrityksesi ratkaisee? Saatan kommunikoida kuukaudessa satojen yrittäjien kanssa, ja niistä puolet sanoo palvelevansa kaikkia 20– 50-vuotiaita ihmisiä. Jos yrittäjä määrittelee kohderyhmänsä näin, hän ei oikeasti tiedä, kenelle myy ja kenen ongelman ratkaisee. Pitää uskaltaa rajata ja sanoa ei sen sijaan, että yrittää miellyttää kaikkia, Laine patistaa.
Moni pienyrittäjä vääntää sisulla työtään yksin.
– En ole tavannut yhtäkään yrittäjää, joka olisi yksin menestynyt onnellisuusmittareilla tai materiamittareilla. Kun sen tajuaa, pääsee paljon pidemmälle. Apua voi ostaa tai sitouttaa ihmisiä mukaan toimintaan tai tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Monien ajatus kuitenkin jumiutuu siihen, ettei apua voi saada, kun ei ole rahaa. Pitää löytää tilanne, missä kaikki osallistuvat kokevat voittavansa osallistumisesta. Sellaista yhteistyötä voi löytää ja aina voi jollakin tavalla tehdä töitä yhdessä, hän kertoo.
Laineen neljäs pointti vaatii itsetutkiskelua.
– Pitäisi kaivaa oman itsen sisältä se miksi, miksi on yrittäjä. Kun tulee vaikeampia päiviä, tietäisi itse, miksi on vahva ja millä pääsee vaikeiden päivien yli. Ihmisen sisältä tulee se vipu, miksi haluaa kehittää yritystään. Jos sitä ei löydä, yrittäjä voi lukkiutua omaan oravanpyöräänsä ja tehdä pitkää päivää yksin. Omaa toimintaansa voi itse tarkastella kriittisesti tai pyytää jonkun ulkopuolisen arvioimaan sitä, hän kuvailee.

Tavoite rikastua

Kun kymmenvuotias Johannes Laine katsoi Mafia-leffan, hän koki sen siistinä: rahaa, valtaa ja kauniita naisia.
– Se oli jollakin tavalla ensimmäinen linkkini yrittäjyyteen. Teini-iässä olin laittomuuksien parissa, mutta jäin onneksi kiinni. Näpistely loppui ennen kuin siitä tuli rikosrekisterimerkintää, Laine kertoo.
– Vasta 20-vuotiaana tajusin, mikä on laillinen tapa tehdä sitä, mitä 10-vuotiaana halusin. Löysin Tiimiakatemian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun alaisen yksikön. Se oli hyvä koulu siihen, mitä yrittäjyys on, hän taustoittaa.
Mikkelistä kotoisin oleva, Tampereella asunut Laine muutti opintojen perässä Jyväskylään. Tiimiakatemiasta saa tradenomin paperit; siellä opetellaan yrittäjyyttä tekemällä. Konsepti on levinnyt jo 20 maahan.
– Aloin Tiimiakatemiassa osuuskuntamuotoiseksi yrittäjäksi. Minulla oli siellä koko ajan 5– 7 projektia käynnissä. Keksin niitä itse tai kysyin yrittäjiltä, missä he tarvitsisivat apua, Laine kertoo.
– Sieltä se innostus lähti. Opin, mitä yrittäjyys on ja tajusin, ettei se ole niin vaikeaa byrokratian osalta, hän sanoo.
Kaikki ei kuitenkaan lähtenyt kuin Strömssöössä. Laine perusti opiskeluaikana osakeyhtiön, mutta hänen yhtiökumppaninsa rakastui Laineen silloiseen tyttöystävään. Laine asui toimiston sohvalla saadakseen rahat riittämään.
– Olin 22-vuotias. Sieltä löytyy osasyy siihen, miksi olen nyt auttamassa yrittäjiä. Ne olivat opettavaisia kokemuksia, nykyään Järvenpäässä perheensä kanssa asuva Laine kuittaa.
Reissattuaan maailman ympäri hän perusti Matti Vilhusen kanssa Ruplan Helsinkiin. Kyseessä oli taidegalleria ja kahvila, jossa myytiin myös huonekaluja ja vintage-vaatteita. Kävi ilmi, ettei liiketilassa saanutkaan harjoittaa ravintolatoimintaa. Kahden vuoden tappelun jälkeen Ruplan tarina päättyi; sen sinetöi lopullisesti korona.

Tärkeimmät asiat löydettävä

– Tajusin, että olin oman innostukseni vuoksi mennyt mukaan moniin yrityksiin. Vuonna 2018 ensimmäinen poikani syntyi ja ymmärsin, että jos haluan olla hänelle läsnä, en voi lähteä kaikkeen mukaan ja että perheen elättämiseen tarvitaan rahaa.
– Aina ei voi paikata tekemällä hirveästi töitä, vaan tekemällä töitä fiksummin tai luopumalla jostakin. Pojan syntymä oli opettavaista, sillä siitä lähti haluni muuttaa jotakin, Laine paljastaa.
Vuonna 2019 Johannes Laine matkusti Tony Robbinsin seminaariin Las Vegasiin. Amerikkalainen kirjailija, valmentaja ja hyväntekijä on luotsannut muun muassa presidenttejä ja urheilijoita.
– Siellä tajusin, että olen ollut yrityksissä väärässä roolissa. Minun ei pitäisi olla niin isosti vastuussa operatiivisesta toiminnasta, vaan olla artistihattu päässä. Tajusin kirkkaasti, mikä yrittämisessäni oli ollut pielessä ja halusin tuoda saamiani oppeja suomalaisille yrittäjille, Laine selvittää.
– Lähdimme korjaamaan asioita omissa firmoissamme ja esimerkiksi ulkoistimme joitakin toimintoja.

Korona toi nosti auttamisenhalun

Vaikka asiat lähtivät oikeaan suuntaan, korona teki pahaa jälkeä.
– Olimme juuri perustaneet Helsingin Kampin läheisyyteen 250 paikkaisen lounas- ja tapahtumaravintolan. Koska puskuria ei ollut riittävästi, oli pysäyttävää tajuta, että tässä tulee kolisemaan ja kovaa. Samalla oli se fiilis, että nyt pitää auttaa muita. Minulle tuli koronasta valtava draivi ihmisten auttamiseen. Silloin starttasimme ensimmäiset verkkovalmennukset ja autoimme paria sataa yrittäjää, Laine kertoo.
Aluksi hän teki verkkovalmennuksia yhden ihmisen kanssa, jonka innostus alaan ei kantanut. Työ jatkui aluksi kahden muun kanssa. Kun he halusivat tehdä henkilökohtaisempia valmennuksia Laine jatkoi yritystä yksin.
– Olen viime vuoden loppuvuodesta alkaen omistanut tämän yksin. Tiimissä on kokoajan 3– 5 aktiivista mukana. Suurin osa valmennuksistani on verkossa ja vain osa livenä.

Kohti Unelmia on brändi

Johannes Laine omistaa yksin Kohti Unelmia Akatemian. Hän on toteuttanut puolentoista vuoden ajan missiotaan pienyrittäjien sparraamisessa. Kohti unelmia -brändin alle kuuluu myös viiden hengen Kohti Unelmia Tilitoimisto.
Laine kertoo Kohti Unelmia -nimen juontavan hänen vuonna 2018 aloittamasta samannimisestä podcastista. Siinä hän kertoi, millaisia metodeja yrittäjät käyttävät ja miten he ovat rakentaneet omaa menestystään. Tilitoimistolla puolestaan on iso merkitys yrittäjien auttamisessa.
Kohti Unelmia Akatemiassa on 140 vuosijäsentä, jotka maksavat yhteisöön kuulumisesta. Kolme yritystä käsittävän Kohti Unelmia -brändin tämän vuoden liikevaihtotavoite on noin puolimiljoonaa euroa. Brändiin kuuluvat Kohti Unelmia Akatemia, Kohti Unelmia Tilitoimisto sekä Laineen oma konsulttiyritys Dreamplando Oy. Jälkimmäisellä ei ole markkinointinimeä, vaan hän myy työnsä omien muiden kanavien kautta. Kohti Unelmia -podcast on edelleen olemassa, mutta Laine toteaa, ettei sitä kautta tule merkittävää myyntiä.

Konsultti pysyy ajanhermolla

Laine kertoo saavansa potkua työhönsä mentoreidensa avulla. Varsinaisen mentorinsa lisäksi hän sparrailee jatkuvasti monen yrittäjän kanssa asioita. Lisäksi hän käy itse muutamassa valmennuksessa vuosittain.
– Merkityksen tunne tulee siitä, kun pystyn auttamaan muita yrittäjiä. Peilaan omaa toimintaani muiden kertomiin onnistumistarinoihin tai saan ihmiset oivaltamaan asioita, Laine tiivistää.
12 vuotta yrittäjänä ollut Johannes Laine on ollut perustamassa tai muuten mukana 24 yrityksessä. Konkursseja hän on tehnyt neljä.
– Niistä oppii, hän päättää.

Johannes Laine puhuu Someron Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa Böndessä 25.7.